0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čokoládový lanýžový dort

Čokoládový lanýžový dort

4 / 5. Počet hodnocení: 61
Více než hodinu 12

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3714 kcal
Bílkoviny 51 g
Sacharidy 204 g
Tuky 303 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kromě chuti vás lahodný dezert překvapí a přesvědčí přípravou: je to velmi jednoduché a hlavně – nic se nepeče, pouze chladí!

Než se do toho pustíte...

  • Ingredience hovoří samy za sebe: sáhněte po čokoládě minimálně se 70 % kakaové hmoty.
  • Směs je lepší šlehat ruční metličkou než elektrickou – snadněji tak zabráníte přešlehání.
  • Když nahradíte šlehačku smetanovým krémem mascarpone, bude výsledek ještě hladší a lahodnější.
  • Dort je rozpočítán na rozevírací dortovou formu o průměru 18 cm. Výborný tip: vyložte ji plastovým proužkem a nezapomeňte na dno formy. Dezert pak snadněji vyjmete.

Suroviny

tmavá čokoláda 250 g
nebo kvalitní čokoláda na vaření
med 2 PL
lesní
smetana ke šlehání 600 ml
lze nahradit mascarpone (v tom případě vynechte ztužovač)
ztužovač 1 bal
káva instantní 4 ČL
skořice 1 ČL
mletá
kakao holandského typu
na posypání

Postup

1

Rozpusťte čokoládu
Kousky čokolády, třetinu smetany a med dejte do varné mísy. Nalijte do kastrolu vodu, přiveďte ji k varu a na hrnec postavte mísu s čokoládou tak, aby se nedotýkala vody. Plamen stáhněte na absolutní minimum. Po 15–20 minutách rozpuštěnou čokoládu promíchejte.

2

Připravte si formu
Čokoláda teď musí vychladnout zhruba na tělesnou teplotu (zkontrolujete ponořením prstu). Zatím si připravte formu: ze silné plastové fólie (desek) vystřihněte pás (i z více pruhů, mohou se překrývat) i kolo na dno a vložte je do formy.

3

Ušlehejte šlehačku
Zbylou smetanu vlijte do velké mísy a přidejte ztužovač (asi 1 lžičku), kávu i skořici. Šlehejte, aby směs trochu zhoustla, ale ještě stékala z metličky. Použijete-li mascarpone (musí být čerstvé, bílé, bez znatelných sraženin), rozetřete ho s ostatními surovinami dohladka.

4

Promíchejte sladkou hmotu
Čokoládu přidejte do mísy se šlehačkou; všechno opatrně promíchejte kovovou lžící nebo stěrkou v osmičkovém pohybu. Nepospíchejte a pečlivě hmotu zpracovávejte, až je krásně jemná, zhoustlá, hladká a nadýchaná.

5

Naplňte formu
Dejte do formy čokoládovou náplň a obrácenou lžící uhlaďte povrch. Pak všechno uložte do lednice (přes formu položte talíř nebo ji přetáhněte fólií) a nechte ztuhnout – potrvá to asi hodinu, nejlepší je však nechat dort chladit přes noc.

6

Vyjměte a podávejte
Formu rozevřete, sejměte kovový a plastový kruh. Na dort položte převrácený talíř, dezert na něj překlopte, sejměte dno a sloupněte plastové kolo. Poprašte dort kakaem (včetně talíře, chcete-li jít s módou) a podávejte nakrájený na tenké řezy.

Tipy
Rozpouštění čokolády na hladký krém stojí a padá

  • a) s teplotou – voda pod čokoládou nemá být vroucí, na rozpuštění stačí horká pára;
  • b) nesmí do ní při rozpouštění přijít ani kapka vody, srazila by se;
  • c) při rozpouštění čokoládu občas důkladně promíchejte.

V tomto receptu ,funguje‘ rozpouštění čokolády se smetanou a medem perfektně. Pokud se vám rozpuštěná čokoláda přece jenom srazí, všlehejte do ní oříšek másla nebo lžičku slunečnicového oleje. Další triky na ‚vyhlazení‘:

  1. Postupně, po lžičkách, zašlehejte vařící vodu – zatímco při rozpouštění by sražení způsobila, teď ho naopak napraví.
  2. Nechte směs vychladnout a ztuhnout, nasekejte ji a použijte do čokoládových těst.

Nepřešlehejte
Přešlehaná šlehačka z metličky nestéká. Začněte znovu s novou várkou smetany a tu tuhou si nechte ke zdobení dortu nebo do kávy. Do krému můžete použít i hodně tuhou smetanu, ale bude se vám hůř zapracovávat a výsledný krém nebude tak jemný a hedvábný.

Osobitě

  • 25 g opražených oříšků či mandlí nahradí kakao a dodá dortu křupavost.
  • Místo kávy všlehejte ve třetím kroku do smetany 2 lžičky jemně strouhané pomerančové kůry a povrch ozdobte sekanou kandovanou kůrou v čokoládě (dobrou a čerstvou mívají prodejci oříšků).

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/2

Komentáře

Anonym

ahoj, doporučuji, dělala jsem tohle a fakt jednoduchý a výborný

Anonym

Připojuji se. Je opravdu báječný a vždycky jsem s ním za hvězdu. A takřka bez práce.

Anonym

Mě se teda vůbec nepovedl...nevím, jak to....Nějak mi to nechtělo zhoustnout :(((( :))))

Anonym

Me taky nezhoustnul, takze jsem z toho mela spis chocolade muss. Nevim taky jak to.

Anonym

Dospodu ještě dělám piškot, aby byl kompaktnější a šel lépe přenášet nakrájený na talíř, ale zhoustnul vždycky a je krásně nadýchaný. Je lepší je ho nechat odležet déle - nejlépe přes noc, nebo celý den. Doporučuju ho všem svým známým a největší radost s ním udělám tchánovi :-)

Anonym

Nevíte někdo, co se myslí instantní kávou? Je to kávový prášek nebo 4 lžičky již uvařené kávy?

Anonym

Majdo, instantní kávou se myslí ta rozpustná (Nescafe), ne zrnková. Dáš do hrnečku 2 lžičky a zaliješ vodou, káva se sama rozpustí.

Anonym

Evo, děkuju za odpověď, ale asi jsem špatně položila otázku. Zajímá mě skupenství - jestli tam nasypu 4 lžičky instatní kávy - tedy sypké hmoty nebo naliju 4 lžičky kávy v "kapalné" podobě

Anonym

otázku jsem pochopila a pravda je, že to většinou není jednoznačné, ale až doteď jsem se nad tím nikdy nezamyslela a používala jsem vždy již rozpuštěnou, ale hodně silnou (něco jako extrakt)

Anonym

Mám za to, že se myslí 4 lžičky instantní kávy v prášku, v tekuté podobě by snad bylo lhostejno, z jaké kávy je ta tekutina připravena.

Apetit magazín

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč