Než se do toho pustíte...
- Ingredience hovoří samy za sebe: sáhněte po čokoládě minimálně se 70 % kakaové hmoty.
- Směs je lepší šlehat ruční metličkou než elektrickou – snadněji tak zabráníte přešlehání.
- Když nahradíte šlehačku smetanovým krémem mascarpone, bude výsledek ještě hladší a lahodnější.
- Dort je rozpočítán na rozevírací dortovou formu o průměru 18 cm. Výborný tip: vyložte ji plastovým proužkem a nezapomeňte na dno formy. Dezert pak snadněji vyjmete.
Tipy
Rozpouštění čokolády na hladký krém stojí a padá
- a) s teplotou – voda pod čokoládou nemá být vroucí, na rozpuštění stačí horká pára;
- b) nesmí do ní při rozpouštění přijít ani kapka vody, srazila by se;
- c) při rozpouštění čokoládu občas důkladně promíchejte.
V tomto receptu ,funguje‘ rozpouštění čokolády se smetanou a medem perfektně. Pokud se vám rozpuštěná čokoláda přece jenom srazí, všlehejte do ní oříšek másla nebo lžičku slunečnicového oleje. Další triky na ‚vyhlazení‘:
- Postupně, po lžičkách, zašlehejte vařící vodu – zatímco při rozpouštění by sražení způsobila, teď ho naopak napraví.
- Nechte směs vychladnout a ztuhnout, nasekejte ji a použijte do čokoládových těst.
Nepřešlehejte
Přešlehaná šlehačka z metličky nestéká. Začněte znovu s novou várkou smetany a tu tuhou si nechte ke zdobení dortu nebo do kávy. Do krému můžete použít i hodně tuhou smetanu, ale bude se vám hůř zapracovávat a výsledný krém nebude tak jemný a hedvábný.
Osobitě
- 25 g opražených oříšků či mandlí nahradí kakao a dodá dortu křupavost.
- Místo kávy všlehejte ve třetím kroku do smetany 2 lžičky jemně strouhané pomerančové kůry a povrch ozdobte sekanou kandovanou kůrou v čokoládě (dobrou a čerstvou mívají prodejci oříšků).