0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Polentové lasagne
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5 / 5. Počet hodnocení: 6
Do 20 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1681 kcal
Bílkoviny 30 g
Sacharidy 41 g
Tuky 155 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Další variace, která dokazuje mnohotvárnost kukuřičné kaše; tentokrát na sebe vzala podobu lasagní, tedy delších plátků. Kombinace hub a polenty je typická zvlášť pro severní Itálii. Až půjdete příště na houby, určitě přihoďte do košíku i polentu a obohaťte svůj prázdninový repertoár o tenhle recept!

Suroviny

Na polentu
mouka polentová 0.5 kg
olej
na vymazání plechu
Na náplň
žampiony 500 g
nakrájené, lze nahradit lesními houbami
brokolice 300 g
máslo 150 g
na podušení hub a brokolice
sůl
pepř
čerstvě mletý
zakysaná smetana 200 ml

1 Polentu uvařte podle návodu na obalu. Ve zhruba čtyřcentimetrové vrstvě ji rozetřete na vymazaný plech a uhlaďte.

2 V kastrůlku nebo vyšší pánvi rozehřejte na středním plameni polovinu másla. Vsypte brokolici rozebranou na růžičky, osolte, zakryjte pokličkou a asi čtvrt hodiny duste na středním plameni. Pak ji vyjměte a dejte stranou.

3 V témže kastrole rozehřejte zbytek másla, vsypte houby, osolte a duste zhruba dvacet minut. Ke konci sejměte pokličku, aby se odpařila přebytečná šťáva.

4 Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 ˚C. Vychladlou polentu nakrájejte na asi půlcentimetrové pruhy jako lasagne. Vrstvěte naplocho do zapékací formy střídavě s houbami a brokolicí; každou vrstvu osolte a opepřete.

5 Zhruba čtvrt hodiny zapékejte v troubě. Pět minut před koncem zakápněte zakysanou smetanou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/7

Komentáře

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit