Další variace, která dokazuje mnohotvárnost kukuřičné kaše; tentokrát na sebe vzala podobu lasagní, tedy delších plátků. Kombinace hub a polenty je typická zvlášť pro severní Itálii. Až půjdete příště na houby, určitě přihoďte do košíku i polentu a obohaťte svůj prázdninový repertoár o tenhle recept!
Suroviny
Postup
Polentu uvařte podle návodu na obalu. Ve zhruba čtyřcentimetrové vrstvě ji rozetřete na vymazaný plech a uhlaďte.
V kastrůlku nebo vyšší pánvi rozehřejte na středním plameni polovinu másla. Vsypte brokolici rozebranou na růžičky, osolte, zakryjte pokličkou a asi čtvrt hodiny duste na středním plameni. Pak ji vyjměte a dejte stranou.
V témže kastrole rozehřejte zbytek másla, vsypte houby, osolte a duste zhruba dvacet minut. Ke konci sejměte pokličku, aby se odpařila přebytečná šťáva.
Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 ˚C. Vychladlou polentu nakrájejte na asi půlcentimetrové pruhy jako lasagne. Vrstvěte naplocho do zapékací formy střídavě s houbami a brokolicí; každou vrstvu osolte a opepřete.
Zhruba čtvrt hodiny zapékejte v troubě. Pět minut před koncem zakápněte zakysanou smetanou.
Komentáře