Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Polentové lasagne

Polentové lasagne

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Do 20 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1681 kcal
Bílkoviny 30 g
Sacharidy 41 g
Tuky 155 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Další variace, která dokazuje mnohotvárnost kukuřičné kaše; tentokrát na sebe vzala podobu lasagní, tedy delších plátků. Kombinace hub a polenty je typická zvlášť pro severní Itálii. Až půjdete příště na houby, určitě přihoďte do košíku i polentu a obohaťte svůj prázdninový repertoár o tenhle recept!

Suroviny

Na polentu
mouka polentová 0.5 kg
olej
na vymazání plechu
Na náplň
žampiony 500 g
nakrájené, lze nahradit lesními houbami
brokolice 300 g
máslo 150 g
na podušení hub a brokolice
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení
zakysaná smetana 200 ml
1.  Polentu uvařte podle návodu na obalu. Ve zhruba čtyřcentimetrové vrstvě ji rozetřete na vymazaný plech a uhlaďte.

2.  V kastrůlku nebo vyšší pánvi rozehřejte na středním plameni polovinu másla. Vsypte brokolici rozebranou na růžičky, osolte, zakryjte pokličkou a asi čtvrt hodiny duste na středním plameni. Pak ji vyjměte a dejte stranou.

3.  V témže kastrole rozehřejte zbytek másla, vsypte houby, osolte a duste zhruba dvacet minut. Ke konci sejměte pokličku, aby se odpařila přebytečná šťáva.

4.  Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 ˚C. Vychladlou polentu nakrájejte na asi půlcentimetrové pruhy jako lasagne. Vrstvěte naplocho do zapékací formy střídavě s houbami a brokolicí; každou vrstvu osolte a opepřete.

5.  Zhruba čtvrt hodiny zapékejte v troubě. Pět minut před koncem zakápněte zakysanou smetanou.

Komentáře

Anonym

Recept se nachází v č.7/06, str.87

Apetit magazín

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?
  • Novinky a zajímavosti

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?

Döner kebab je pokrm původem z Turecka, který si zamiloval téměř celý svět. I u nás se těší velké popularitě, a to nejen v čase oběda či večeře. Je také oblíbenou noční svačinou po cestě z večírku. Víte, jak se k nám kebab dostal a kde si...
Komerční sdělení
Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!
  • Koktejl

Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!

Poctivé džemy, které vznikly z čerstvého ovoce uzrálého v nedotknuté přírodě Tyrolských Alp, anebo třeba omáčka z nejchutnějších brusinek světa. Taky jste právě dostali chuť osladit si život? My vás nalákáme ještě víc... ...

Obchod Apetit