Grilovaná polenta s balzamikovými houbami

Grilovaná polenta s balzamikovými houbami

2.8 / 5. Počet hodnocení: 8
Do 30 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2067 kcal
Bílkoviny 73 g
Sacharidy 249 g
Tuky 81 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Myslíte si, že polenta je obyčejná kukuřičná kaše? Nechte se vyvést z omylu naším skvělým houbovým receptem!

Suroviny

vývar 1125 ml
polenta 180 g
instantní nebo obyčejná
máslo 40 g
parmazán 50 g
strouhaný
pepř
čerstvě mletý
rostlinný olej
k potírání
sůl mořská
Na balzamikové žampiony
máslo 40 g
česnek 1 stroužek
na plátky
250 g
šitake na plátky
žampiony 250 g
hnědé, na půlky
vývar 440 ml
balzamikový ocet 1.5 PL
hnědý cukr 2 PL
petrželka 1.5 PL
nasekaná

1 Vývar vlijte do rendlíku na střední plamen a přiveďte k varu. Tenkým pramínkem pomalu vsypávejte polentu a prošlehávejte ji metlou. Stáhněte plamen na nízký a míchejte 5 či 20 minut (podle toho, zda máte instantní nebo obyčejnou) tak, aby se polenta začala oddělovat od stěn nádoby. Vmíchejte máslo, parmazán, sůl a pepř. Vložte do lehce vymaštěného mělkého pekáčku 20 × 30 cm a chlaďte 40 minut, až ztuhne.

2 Na balzamikové houby zahřejte pánev na středním plameni. Vložte máslo a česnek a minutu prohřívejte. Vsypte houby a smažte 4 minuty dozlatova. Vlijte vývar, ocet a vsypte cukr a nechte 6 minut bublat, aby se objem zmenšil na polovinu.

3 Polentu vyjměte a nakrájejte na dlouhé trojúhelníky. Lehce potřete olejem a pečte 4 minuty na grilu, aby se prohřály a zezlátly. Podávejte s houbami, ozdobené petrželkou.

Apetit magazín

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit