Kari vonící kokosovým mlékem a citronovou trávou stojí za každou minutu čekání!
Suroviny
1 Nejdřív v malém robotu se sekacím nástavcem nahrubo rozmixujte všechny přísady na sambal a odložte.
2 Troubu předehřejte na 180°C. V kastrolu se silným dnem rozpalte olej. Maso osolte a opékejte 4–5 minut ze všech stran, až bude dohněda. Vyjměte a odložte.
3 Do uvolněného kastrolu dejte kari pastu a restujte 1–2 minuty, aby se rozvoněla. Přilijte kokosové mléko, 1,5 hrnku (375ml) vody a rybí omáčku, přidejte listy kaffirové limety a citronovou trávu a přiveďte k varu. Vraťte maso, přiklopte a pečte 2 hodiny. Odklopte, obraťte a pečte další hodinu, až je maso měkké a omáčka zhoustne. Vmíchejte limetovou šťávu a podávejte s kokosovým sambalem, dušenou rýží a/nebo indickým chlebem naan.
DOMÁCÍ KARI PASTA RENDANG
PŘÍPRAVA 10 MINUT ■ NA 1 SKLENIČKU (CCA 375ml) ■ VELMI SNADNÉ
V malé pánvičce na středním plameni krátce opražte 2 lžíce semen koriandru, 1/4 lžičky kuliček bílého pepře a 40g strouhaného kokosu 2–3 minuty, až se rozvoní. Dejte do robotu a rozmělněte. Pak přidejte 4 stroužky česneku, nakrájené nahrubo, 6cm kousek zázvoru, oloupaný a nakrájený nahrubo, 4 listy kaffirové limety, 2 šalotky, oloupané a nakrájené nahrubo, 3 čerstvé červené chilli papričky, 1/2 lžičky mořské soli, 1 lžíci palmového cukru, 2 lžíce arašídového oleje, 1 stonek citronové trávy, jen bílou část nakrájenou nahrubo, a rozmixujte na hladkou pastu. V uzavřené nádobě vydrží v chladničce až 1 měsíc. Lze ji i zamrazit, nejlépe už nadávkovanou v tvořítku na led.
NĚCO NAVÍC
Pokud máte, můžete přidat i 2cm kousek kořene kurkumy (www.safro.bio) a 4cm kousek galgánu (galangal, např. www. asiafood.cz). Oba kořeny (oddenky) mají také v asijské tržnici Sapa nebo v Makru.