Hovězí kari rendang

Hovězí kari rendang

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 6-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4677 kcal
Bílkoviny 375 g
Sacharidy 136 g
Tuky 272 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kari vonící kokosovým mlékem a citronovou trávou stojí za každou minutu čekání! 

Související recepty

Suroviny

arašídový olej 1 PL
lze nahradit slunečnicovým
hrudí 1.5 kg
(libová část), lze nahradit kližkou / plecí, přepůlené
vločková sůl
375 ml
kari pasta rendang domácí, kupované dejte méně cca 4-6 lžic)
kokosové mléko 800 ml
rybí omáčka 2 PL
6
kaffirová limeta
citronová tráva 1
naklepaný paličkou
limetová šťáva 60 ml
Na kokosový sambal
rybí omáčka 2 PL
limetová šťáva 1 PL
1 PL
tmavý palmový cukr nadrobno nasekaný
kokos 150 g
čerstvý strouhaný (lze použít i sušený)
koriandr 1 hrnek
lístky
chilli paprička 3 ks
nahrubo
rýže dušená
k podávání
naan
k podávání

1 Nejdřív v malém robotu se sekacím nástavcem nahrubo rozmixujte všechny přísady na sambal a odložte.

2 Troubu předehřejte na 180°C. V kastrolu se silným dnem rozpalte olej. Maso osolte a opékejte 4–5 minut ze všech stran, až bude dohněda. Vyjměte a odložte.

3 Do uvolněného kastrolu dejte kari pastu a restujte 1–2 minuty, aby se rozvoněla. Přilijte kokosové mléko, 1,5 hrnku (375ml) vody a rybí omáčku, přidejte listy kaffirové limety a citronovou trávu a přiveďte k varu. Vraťte maso, přiklopte a pečte 2 hodiny. Odklopte, obraťte a pečte další hodinu, až je maso měkké a omáčka zhoustne. Vmíchejte limetovou šťávu a podávejte s kokosovým sambalem, dušenou rýží a/nebo indickým chlebem naan. 

 

DOMÁCÍ KARI PASTA RENDANG

PŘÍPRAVA 10 MINUT ■ NA 1 SKLENIČKU (CCA 375ml) ■ VELMI SNADNÉ

V malé pánvičce na středním plameni krátce opražte 2 lžíce semen koriandru, 1/4 lžičky kuliček bílého pepře a 40g strouhaného kokosu 2–3 minuty, až se rozvoní. Dejte do robotu a rozmělněte. Pak přidejte 4 stroužky česneku, nakrájené nahrubo, 6cm kousek zázvoru, oloupaný a nakrájený nahrubo, 4 listy kaffirové limety, 2 šalotky, oloupané a nakrájené nahrubo, 3 čerstvé červené chilli papričky, 1/2 lžičky mořské soli, 1 lžíci palmového cukru, 2 lžíce arašídového oleje, 1 stonek citronové trávy, jen bílou část nakrájenou nahrubo, a rozmixujte na hladkou pastu. V uzavřené nádobě vydrží v chladničce až 1 měsíc. Lze ji i zamrazit, nejlépe už nadávkovanou v tvořítku na led.

NĚCO NAVÍC

Pokud máte, můžete přidat i 2cm kousek kořene kurkumy (www.safro.bio) a 4cm kousek galgánu (galangal, např. www. asiafood.cz). Oba kořeny (oddenky) mají také v asijské tržnici Sapa nebo v Makru. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/3

Obchod Apetit