Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zelené kari s pečeným kuřetem
Zelené kari s pečeným kuřetem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zelené kari s pečeným kuřetem

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2435 kcal
Bílkoviny 165 g
Sacharidy 67 g
Tuky 170 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zelené kari vás zaručeně zahřeje na těle i na duši.

Suroviny

(125ml), domácí / 2-3 lžíce kupované
rybí omáčka 2 PL
palmový cukr 1 PL
nasekaný
4
kaffirová limeta
citronová tráva 1
naklepaný paličkou, + 2 stonky na ozdobu
horní, s kůží
vločková sůl
limetová šťáva 2 PL
2 ks
salátová miniokurka k podávání
koriandr čerstvý hrst
k podávání
řeřicha 1
k podávání
rýže dušená
k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. Do pekáče dejte kari pastu, kokosové mléko, rybí omáčku, cukr, listy kaffirové limety a citronovou trávu a promíchejte.

2

Kuře osolte, vmasírujte sůl a kůží nahoru rozložte do pekáče. Přiklopte nebo pevně uzavřete alobalem a pečte 1 hodinu. Zvyšte teplotu na 200°C, odstraňte pokličku/alobal a pečte ještě dalších 35–40 minut dozlatova. Odeberte z pekáčku tuk a do zbylé šťávy vmíchejte limetovou šťávu. Podávejte ozdobené okurkou, koriandrem a řeřichou s dušenou rýží.

DOMÁCÍ ZELENÁ KARI PASTA

PŘÍPRAVA 10 MINUT ■ NA 1 MENŠÍ SKLENIČKU (CCA 250ml) ■ VELMI SNADNÉ

V malé pánvičce na středním plameni krátce opražte 1 lžičku celého římského kmínu, 2 lžíce semen koriandru, 1/2 lžičky kuliček bílého pepře 2–3 minuty, až se rozvoní. Dejte do robotu a rozmělněte. Pak přidejte 4 stroužky česneku, nakrájené nahrubo, 5cm kousek zázvoru, oloupaný a nakrájený nahrubo, 4 listy kaffirové limety, 2 šalotky, oloupané a nakrájené nahrubo, 3 čerstvé zelené chilli papričky, 1/2 lžičky mořské soli, 2 lžíce arašídového oleje, 3 lžíce nasekaného čerstvého koriandru i se stonky, 1 stonek citronové trávy, jen bílou část, nakrájenou nahrubo, a 1/2 lžičky krevetové pasty a rozmixujte na hladkou pastu. Uzavřené vydrží v chladničce až 1 měsíc. Lze i zamrazit, např. v tvořítku na led.

NĚCO NAVÍC

Místo zázvoru můžete použít 2cm kousek kořene kurkumy (www. safro.bio) a 4cm kousek galgánu (galangal, např. www.asiafood.cz).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/3