Zelené kari vás zaručeně zahřeje na těle i na duši.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180°C. Do pekáče dejte kari pastu, kokosové mléko, rybí omáčku, cukr, listy kaffirové limety a citronovou trávu a promíchejte.
Kuře osolte, vmasírujte sůl a kůží nahoru rozložte do pekáče. Přiklopte nebo pevně uzavřete alobalem a pečte 1 hodinu. Zvyšte teplotu na 200°C, odstraňte pokličku/alobal a pečte ještě dalších 35–40 minut dozlatova. Odeberte z pekáčku tuk a do zbylé šťávy vmíchejte limetovou šťávu. Podávejte ozdobené okurkou, koriandrem a řeřichou s dušenou rýží.
DOMÁCÍ ZELENÁ KARI PASTAPŘÍPRAVA 10 MINUT ■ NA 1 MENŠÍ SKLENIČKU (CCA 250ml) ■ VELMI SNADNÉ
V malé pánvičce na středním plameni krátce opražte 1 lžičku celého římského kmínu, 2 lžíce semen koriandru, 1/2 lžičky kuliček bílého pepře 2–3 minuty, až se rozvoní. Dejte do robotu a rozmělněte. Pak přidejte 4 stroužky česneku, nakrájené nahrubo, 5cm kousek zázvoru, oloupaný a nakrájený nahrubo, 4 listy kaffirové limety, 2 šalotky, oloupané a nakrájené nahrubo, 3 čerstvé zelené chilli papričky, 1/2 lžičky mořské soli, 2 lžíce arašídového oleje, 3 lžíce nasekaného čerstvého koriandru i se stonky, 1 stonek citronové trávy, jen bílou část, nakrájenou nahrubo, a 1/2 lžičky krevetové pasty a rozmixujte na hladkou pastu. Uzavřené vydrží v chladničce až 1 měsíc. Lze i zamrazit, např. v tvořítku na led.
NĚCO NAVÍC
Místo zázvoru můžete použít 2cm kousek kořene kurkumy (www. safro.bio) a 4cm kousek galgánu (galangal, např. www.asiafood.cz).