Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Lososové kari ze Šrí Lanky
Lososové kari ze Šrí Lanky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Lososové kari ze Šrí Lanky

4.4/5 Počet hodnocení: 9
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1897 kcal
Bílkoviny 142 g
Sacharidy 57 g
Tuky 117 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Losos a domácí cejlonská kari pasta dohromady odvedou skvělou práci. Úspěch zaručen!

Suroviny

slunečnicový olej 2 PL
na tenké plátky
domácí cejlonská kari pasta, lze nahradit 4-6 lžícemi colombo kari koření (např. www.korenimb.cz, www.ramdam.cz)
na kostičky
brokolice 1 svazek
stonková, lze nahradit polovinou klasické brokolice rozebranou na růžičky
losos 600 g
bez kůže, na 3cm kostky
sůl mořská
čerstvý, strouhaný, k podávání
klínky, k podávání
nebo jiné čatní, k podávání
rozpečený, k podávání

Postup

1

V rendlíku na středním plameni na oleji opékejte cibuli 3–4 minuty, až změkne. Přidejte kari pastu a míchejte další 2 minuty, aby se rozvoněla. Pak přidejte rajčata, kari listy a brokolici a vařte další 2 minuty. Přilijte kokosové mléko a 125ml vody a přiveďte k varu.

2

Přidejte kousky lososa, osolte a vařte ještě 5 minut. Kari posypte strouhaným kokosem a podávejte s klínky limety a rozpečeným indickým chlebem.

NĚCO NAVÍC
Kari z ‚ostrova koření jsme připravili s lososem, do receptu však lze použít i jakoukoli jinou pevnou bělomasou rybu.

DOMÁCÍ CEJLONSKÁ KARI PASTA

PŘÍPRAVA 10 MINUT ■ NA 1 MALOU SKLENIČKU (CCA 250 ml) ■ VELMI SNADNÉ

Do robotu dejte 2 stroužky česneku, nasekaného, 3cm kousek čerstvého zázvoru, na plátky, 2 lžičky semen koriandru, 1/2 lžičky semen fenyklu, 1/2 lžičky semen římského kmínu, 1/2 lžičky semen černuchy (nemusí být), 1/2 lžičky hořčičného semínka a 1/2 lžičky pískavice, 1 lžíci kari koření madras, 2 malé čerstvé zelené chilli papričky, nasekané nahrubo, a rozmixujte na hladkou pastu. V uzavřené nádobě vydrží v chladničce až 1 měsíc. Lze i zamrazit, nejlépe v tvořítku na led.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/3