Lososové kari ze Šrí Lanky

Lososové kari ze Šrí Lanky

Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5103 kcal
Bílkoviny 268 g
Sacharidy 291 g
Tuky 242 g
Vláknina 338 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Losos a domácí cejlonská kari pasta dohromady odvedou skvělou práci. Úspěch zaručen!

Související recepty

Suroviny

slunečnicový olej 2 PL
cibule 1 ks
na tenké plátky
1
cejlonské kari pasta domácí, lze nahradit 4-6 lžícemi colombo kari koření (např. www.korenimb.cz, www.ramdam.cz)
rajčata 4 ks
na kostičky
kari koření 10 ks
1 svazek
stonková brokolice lze nahradit 0,5 ks brokolice rozebrané na růžičky
kokosové mléko 270 ml
losos 600 g
bez kůže, na 3cm kostky
sůl mořská
kokos strouhaný
čerstvý, k podávání
limeta
klínky, k podávání
čatní k podávání
naan
rozpečený, k podávání

1 V rendlíku na středním plameni na oleji opékejte cibuli 3–4 minuty, až změkne. Přidejte kari pastu a míchejte další 2 minuty, aby se rozvoněla. Pak přidejte rajčata, kari listy a brokolici a vařte další 2 minuty. Přilijte kokosové mléko a 125ml vody a přiveďte k varu.

2 Přidejte kousky lososa, osolte a vařte ještě 5 minut. Kari posypte strouhaným kokosem a podávejte s klínky limety a rozpečeným indickým chlebem.

NĚCO NAVÍC

Kari z ‚ostrova koření‘ jsme připravili s lososem, do receptu však lze použít i jakoukoli jinou pevnou bělomasou rybu. 

 

DOMÁCÍ CEJLONSKÁ KARI PASTA

PŘÍPRAVA 10 MINUT ■ NA 1 MALOU SKLENIČKU (CCA 250 ml) ■ VELMI SNADNÉ

Do robotu dejte 2 stroužky česneku, nasekaného, 3cm kousek čerstvého zázvoru, na plátky, 2 lžičky semen koriandru, 1/2 lžičky semen fenyklu, 1/2 lžičky semen římského kmínu, 1/2 lžičky semen černuchy (nemusí být), 1/2 lžičky hořčičného semínka a 1/2 lžičky pískavice, 1 lžíci kari koření madras, 2 malé čerstvé zelené chilli papričky, nasekané nahrubo, a rozmixujte na hladkou pastu. V uzavřené nádobě vydrží v chladničce až 1 měsíc. Lze i zamrazit, nejlépe v tvořítku na led. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/3

Obchod Apetit