Masové kuličky jsou jednoduše hit. Zkombinujte je s červeným kari a vznikne zcela návyková záležitost, kterou budete vařit zas a znova.
Suroviny
Postup
Smíchejte mleté maso, krevety, česnek, zázvor, 1 lžíci rybí omáčky a bílek, případně dochuťte další rybí omáčkou. Dejte na hodinu do chladničky. Navlhčenýma rukama pak tvarujte kuličky a na rozpáleném oleji je po částech opečte ze všech stran dozlatova. Vyjměte a odložte.
Ztlumte plamen, do uvolněné pánve dejte kari pastu a restujte za stálého míchání 30–60 sekund, aby se rozvoněla. Přilijte kokosové mléko, vývar a zbylé 2 lžíce rybí omáčky, přidejte cukr a přiveďte k varu. Vraťte kuličky a vařte 10–12 minut, až omáčka zhoustne a kuličky budou hotové.
Mezitím naložte cibuli. Smíchejte ocet s cukrem, až se cukr rozpustí. Přimíchejte cibuli a opatrně ji rozeberte na kroužky. Nechte 5 minut stát, pak podávejte.
Do hotového kari vmíchejte limetovou šťávu a podávejte s rýžovými nudlemi ozdobené nakládanou cibulí a bylinkami.
DOMÁCÍ ČERVENÁ KARI PASTAPŘÍPRAVA 10 MINUT ■ NA 1 MENŠÍ SKLENIČKU (CCA 250 ml) ■ VELMI SNADNÉ
Do robotu dejte 4 stroužky česneku, pokrájené nahrubo, 6cm kousek zázvoru, oloupaný a pokrájený nahrubo, 4 listy kaffirové limety, 2 šalotky, oloupané a nakrájené nahrubo, 3 čerstvé červené chilli papričky, 1 lžičku krevetové pasty, 1/2 lžičky mořské soli, 1–2 lžíce arašídového oleje, 1/3 hrnku nasekaného palmového cukru a rozmixujte na hladkou pastu. V uzavřené nádobě pasta vydrží v chladničce až 1 měsíc. Můžete ji také zamrazit, nejlépe v tvořítku na led, kde si rovnou připravíte jednotlivé dávky.