Nevíte, co k večeři? Na kari nepotřebujete vždycky recept, uvaříte ho i z toho, co dům dal
Kari nebo curry nemusí vždycky splňovat předepsanou recepturu. Pokud chcete vykouzlit večeři nebo oběd a nenutí vás okolnosti k tomu, aby šlo o butter chicken, kuřecí tikka masala nebo thajské kari, pak máte volné ruce. Do kari se totiž hodí vesměs veškerá zelenina, jakékoli luštěniny a zapojit můžete i konzervy ze spíže. Slavit úspěch budete zaručeně. To můžeme slíbit.
Pokud před vámi nestojí úkol v podobě připravit máslové kuře, kuřecí masalu či kormu nebo zelené thajské kari, užijte si svobodu improvizačního vaření. I tak je důležité mít v hlavě několik zásad a pravidel.
Zjistětě, co všechno máte v lednici a co ve spíži. Do kari omáčky se budou hodit konzervovaná rajčata nebo kokosové mléko.
Ujasněte si předem, chcete-li se vydat na indický subkontinent nebo spíš do jihovýchodní Asie. Od této volby se bude odvíjet použité koření. Některá jsou společná, jako zázvor a česnek.
- Základem chuti thajských kari je kari pasta, kterou mají všechny večerky i supermarkety. Vybírat můžete mezi zelenou, žlutou a červenou, liší se v barvě použitých chilli papriček – všechny jsou však ostré. Pasta v lednici vydrží, dokud ji nespotřebujete. Mít doma rybí omáčku se také vyplatí, dochutíte jí všechna thajská kari. Kokosovým mlékem zmírníte pálivost omáčky.
- Do indických variant kari vedle česneku a zázvoru potřebujete do základu římský kmín, případně směs garam masala, vystačíte si však i s „kari“ kořením.
Indické kari unese s přehledem jakoukoli kořenovou zeleninu, brokolici, brambory nebo luštěniny a opravdu velká množství cibule. Omáčku připravíte přidáním sekaných rajčat buď čerstvých nebo v konzervě.
K thajským chutím a řidšímu kari můžete podávat rýži i nudle. Indickému kari sluší vedle rýže i chlebová placka nebo tortilla a pěkná porce tučného bílého jogurtu.
Koření a ochucovadla na začátku
Důležitou součástí je počáteční restování kari pasty nebo pražení koření na sucho v kastrolu. Tím se uvolní vonné látky, které dodají jídlu aroma.
- Kari na indický způsob začnete nejlépe orestováním zeleniny do měkka, kterou přidáte k voňavému koření. Vše pak zalijte konzervovanými rajčaty nebo vývarem či obojím. Provařenou směs můžete rozmixovat (ale nemusíte).
- Thajské kari zahájíte restováním česneku, zázvoru a kari pasty, které zalijete kokosovým mlékem a vývarem či vodou. Zelenina se do něj přidává až na konec, protože je žádoucí, aby zůstala křupavá.
- Přidáváte-li do kari maso (kuře, ryby, krevety), pak není potřeba ho restovat zvlášť, stačí, když ho do omáčky ponoříte za syrova a necháte ho projít varem.
- Na závěr svému pokrmu dodáte punc autenticity přidáním zeleného koriandru, lhostejno, jestli má být po thajsku nebo po indicku.
Zdroj informací: WikiHow, GreenKitchenStories