Klidně můžete použít spadaná nebo poškozená jablka – surovinu, která není úplně prvotřídní, tak špičkově zhodnotíte! Rosol je výborný třeba k aromatickým sýrům.
Suroviny
jablko
5
kg
ne úplně zralá, vykrájená, omytá, rozkrájená na kusy, i poškozená
krupicový cukr
600
g
skořice
hřebíček
badyán
1 Jablka dejte do velkého hrnce, zalijte vodou a bez míchání povařte jen do změknutí. Vlijte do cedníku vyloženého utěrkou nebo přímo do utěrky, upevněné na obrácené stoličce (viz ilustrace), a nechte vykapat do hrnce.
2 Šťávu po malých dávkách a za stálého míchání svářejte až na poloviční množství. Pomalu přisypte cukr i koření a vařte do zrosolovatění. Průběžně sbírejte pěnu. Hotovým rosolem plňte sklenice.
Komentáře
03.09.2007 15:46
Apetit 9/05