Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Švestkový rosol
ZDROJ: pixabay.com
sdílet:
4.9/5 Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Velmi snadné Na 7 skleniček po 100 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4850 kcal
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 1160 g
Tuky 0 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Omrzely vás marmelády a kompoty nasladko? Vyzkoušejte něco jiného, čím skvěle doplníte sýry, slané sušenky nebo grilovaná masa.

Suroviny

lze nahradit blumami
želírovací cukr 1 kg
2:1

Postup

1

Švestky vypeckujte a nakrájejte na čtvrtky. Dejte je do hrnce, přilijte 500 ml studené vody a přiveďte k varu. Přiklopte a nechte zvolna probublávat 45 minut, až se švestky úplně rozvaří – obsah hrnce by měl připomínat hodně tmavě červené pyré.

2

Propasírujte přes jemné síto – nesmí projít ani kousek slupky či vlákniny – a vraťte do hrnce.

3

Přidejte želírovací cukr a na mírném ohni míchejte do rozpuštění. Zvyšte plamen a nechte bublat 25 minut, až získáte husté a tmavé ovocné pyré. Stále míchejte, aby se rosol u dna nepřipaloval. Hotovo je ve chvíli, kdy vařečka na dně hrnce zanechává pár sekund patrnou cestičku.

4

Naplňte ještě horkou směs do uzavíratelných nádob (neměly by se směrem k hrdlu zužovat, protože pak by z nich rosol nešel vyklopit). Vydrží šest měsíců.

NĚCO NAVÍC: Pokud se vám urodily nebo jste dostali kdoule, připravte si rosol z nich. Bohužel se špatně shánějí, ale jejich chuti se nic nevyrovná.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/9

Apetit magazín