0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Švestkový rosol
ZDROJ: pixabay.com
sdílet:
4.8 / 5. Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Velmi snadné Na 7 skleniček po 100 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4850 kcal
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 1160 g
Tuky 0 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Omrzely vás marmelády a kompoty nasladko? Vyzkoušejte něco jiného, čím skvěle doplníte sýry, slané sušenky nebo grilovaná masa.

Suroviny

švestky 2 kg
lze nahradit blumami
želírovací cukr 1 kg
2:1

1 Švestky vypeckujte a nakrájejte na čtvrtky. Dejte je do hrnce, přilijte 500 ml studené vody a přiveďte k varu. Přiklopte a nechte zvolna probublávat 45 minut, až se švestky úplně rozvaří – obsah hrnce by měl připomínat hodně tmavě červené pyré.

2 Propasírujte přes jemné síto – nesmí projít ani kousek slupky či vlákniny – a vraťte do hrnce.

3 Přidejte želírovací cukr a na mírném ohni míchejte do rozpuštění. Zvyšte plamen a nechte bublat 25 minut, až získáte husté a tmavé ovocné pyré. Stále míchejte, aby se rosol u dna nepřipaloval. Hotovo je ve chvíli, kdy vařečka na dně hrnce zanechává pár sekund patrnou cestičku.

4 Naplňte ještě horkou směs do uzavíratelných nádob (neměly by se směrem k hrdlu zužovat, protože pak by z nich rosol nešel vyklopit). Vydrží šest měsíců.

NĚCO NAVÍC: Pokud se vám urodily nebo jste dostali kdoule, připravte si rosol z nich. Bohužel se špatně shánějí, ale jejich chuti se nic nevyrovná.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/9

Apetit magazín

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč