Omrzely vás marmelády a kompoty nasladko? Vyzkoušejte něco jiného, čím skvěle doplníte sýry, slané sušenky nebo grilovaná masa.
Suroviny
Postup
Švestky vypeckujte a nakrájejte na čtvrtky. Dejte je do hrnce, přilijte 500 ml studené vody a přiveďte k varu. Přiklopte a nechte zvolna probublávat 45 minut, až se švestky úplně rozvaří – obsah hrnce by měl připomínat hodně tmavě červené pyré.
Propasírujte přes jemné síto – nesmí projít ani kousek slupky či vlákniny – a vraťte do hrnce.
Přidejte želírovací cukr a na mírném ohni míchejte do rozpuštění. Zvyšte plamen a nechte bublat 25 minut, až získáte husté a tmavé ovocné pyré. Stále míchejte, aby se rosol u dna nepřipaloval. Hotovo je ve chvíli, kdy vařečka na dně hrnce zanechává pár sekund patrnou cestičku.
Naplňte ještě horkou směs do uzavíratelných nádob (neměly by se směrem k hrdlu zužovat, protože pak by z nich rosol nešel vyklopit). Vydrží šest měsíců.
NĚCO NAVÍC: Pokud se vám urodily nebo jste dostali kdoule, připravte si rosol z nich. Bohužel se špatně shánějí, ale jejich chuti se nic nevyrovná.