Rybíz obsahuje dostatek pektinu, takže želíruje bez další pomoci. Sterilováním můžete životnost rosolu ještě prodloužit.
Suroviny
červený rybíz
600
ml
čerstvý , vylisovaný a šťáva z něj
600
ml
hroznový džus 100%
Postup
1
Na mírném ohni svařte džus na třetinu objemu, v jiném kastrůlku proveďte totéž s rybízovou šťávou.
2
Oba sirupy smíchejte a za stálého míchání dál vařte na prudším ohni, aby směs začala rosolovatět – na vychlazeném talířku ztuhne tak, že v ní prstem vytvoříte rýhu. Pokud rosol nehoustne, přidejte lžičku citronové šťávy a ještě chvíli vařte.
3
Seberte pěnu a rosolem naplňte suché nahřáté skleničky. Zavíčkujte, obraťte a nechte deset minut stát víčkem dolů.