Rosol se dá připravit i z mírně nezralých nebo z ne zrovna výstavních jablek, či dokonce i jen ze slupek a jádřinců. Výborný je třeba k aromatickým sýrům.
Postup
Z citrusů tence oloupejte žlutou, respektive zelenou kůru. Z jablek vykrájejte jádřince a dužinu nahrubo pokrájejte. Jablka i jádřince dejte do hrnce, přidejte citrusovou šťávu a zalijte vodou tak, aby byla potopená. Zvolna bez míchání vařte doměkka 15–20 minut.
Jablka i se šťávou vlijte na plátýnko upevněné nad čistým hrncem a nechte 2–3 hodiny překapat. Pokud je šťáva kalná, nalijte ji znovu nahoru a proces opakujte.
Na každých 500 ml odkapané šťávy odměřte 200 g cukru. Promíchejte, přidejte citrusovou kůru, koření a zprudka vařte asi 30 minut, až se kapka ukápnutá na studený talířek neroztéká. Během varu sbírejte pěnu.
Horký rosol nalijte do nahřátých malých sklenic, nechte vychladnout a zavíčkujte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Jablečné hody: 20 receptů s jablky(20 receptů )
- Ovoce do trouby i do sklenice(6 receptů )
- Vášeň pro jablka: 20 receptů pro milovníky jablek(20 receptů )