Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jablkový rosol
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 39
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2011 kcal
Bílkoviny 10 g
Sacharidy 404 g
Tuky 28 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rosol se dá připravit i z mírně nezralých nebo z ne zrovna výstavních jablek, či dokonce i jen ze slupek a jádřinců. Výborný je třeba k aromatickým sýrům.

Suroviny

a šťáva z 1 biocitronu
a šťáva z jedné limety
mohou být i mírně nezralá
dle množství vykapané šťávy
kardamom 1 tobolka

Postup

1

Z citrusů tence oloupejte žlutou, respektive zelenou kůru. Z jablek vykrájejte jádřince a dužinu nahrubo pokrájejte. Jablka i jádřince dejte do hrnce, přidejte citrusovou šťávu a zalijte vodou tak, aby byla potopená. Zvolna bez míchání vařte doměkka 15–20 minut.

2

Jablka i se šťávou vlijte na plátýnko upevněné nad čistým hrncem a nechte 2–3 hodiny překapat. Pokud je šťáva kalná, nalijte ji znovu nahoru a proces opakujte.

3

Na každých 500 ml odkapané šťávy odměřte 200 g cukru. Promíchejte, přidejte citrusovou kůru, koření a zprudka vařte asi 30 minut, až se kapka ukápnutá na studený talířek neroztéká. Během varu sbírejte pěnu.

4

Horký rosol nalijte do nahřátých malých sklenic, nechte vychladnout a zavíčkujte.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/9

Apetit magazín