0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jablkový rosol
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 35
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2011 kcal
Bílkoviny 10 g
Sacharidy 404 g
Tuky 28 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rosol se dá připravit i z mírně nezralých nebo z ne zrovna výstavních jablek, či dokonce i jen ze slupek a jádřinců. Výborný je třeba k aromatickým sýrům.

Suroviny

citronová kůra
a šťáva z 1 biocitronu
limetová kůra
a šťáva z jedné limety
mohou být i mírně nezralá
krupicový cukr
dle množství vykapané šťávy
kardamom 1 tobolka
badyán 2 ks

Postup

1

Z citrusů tence oloupejte žlutou, respektive zelenou kůru. Z jablek vykrájejte jádřince a dužinu nahrubo pokrájejte. Jablka i jádřince dejte do hrnce, přidejte citrusovou šťávu a zalijte vodou tak, aby byla potopená. Zvolna bez míchání vařte doměkka 15–20 minut.

2

Jablka i se šťávou vlijte na plátýnko upevněné nad čistým hrncem a nechte 2–3 hodiny překapat. Pokud je šťáva kalná, nalijte ji znovu nahoru a proces opakujte.

3

Na každých 500 ml odkapané šťávy odměřte 200 g cukru. Promíchejte, přidejte citrusovou kůru, koření a zprudka vařte asi 30 minut, až se kapka ukápnutá na studený talířek neroztéká. Během varu sbírejte pěnu.

4

Horký rosol nalijte do nahřátých malých sklenic, nechte vychladnout a zavíčkujte.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/9

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč