Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.
Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 ()
Více než hodinu 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2084 kcal
Bílkoviny 10 g
Sacharidy 417 g
Tuky 28 g
Vláknina 62 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rosol se dá připravit i z mírně nezralých nebo z ne zrovna výstavních jablek, či dokonce i jen ze slupek a jádřinců. Výborný je třeba k aromatickým sýrům.

Suroviny

citron 1 ks
kůra a šťáva z 1 biocitronu
limeta 1 ks
kůra a šťáva
jablka 2 kg
mou být i mírně nezralá
krupicový cukr
dle množství vykapané šťávy
kardamom 1 tobolka
badyán 2

1 Z citrusů tence oloupejte žlutou, respektive zelenou kůru. Z jablek vykrájejte jádřince a dužinu nahrubo pokrájejte. Jablka i jádřince dejte do hrnce, přidejte citrusovou šťávu a zalijte vodou tak, aby byla potopená. Zvolna bez míchání vařte doměkka 15–20 minut.

2 Jablka i se šťávou vlijte na plátýnko upevněné nad čistým hrncem a nechte 2–3 hodiny překapat. Pokud je šťáva kalná, nalijte ji znovu nahoru a proces opakujte.

3 Na každých 500 ml odkapané šťávy odměřte 200 g cukru. Promíchejte, přidejte citrusovou kůru, koření a zprudka vařte asi 30 minut, až se kapka ukápnutá na studený talířek neroztéká. Během varu sbírejte pěnu. Horký rosol nalijte do nahřátých malých sklenic, nechte vychladnout a zavíčkujte.

 

Apetit magazín

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?
  • Tipy a triky

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?

Historie parmazánu se začala psát už ve středověku, kdy tamní mniši hledali způsob, jak co nejdéle uchovat mléko. Dnes je tento sýr nejvýznamnějším obchodním artiklem celé Itálie. Zároveň patří mezi nejpřísněji sledované zboží, které se...

Obchod Apetit