Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
jablkový koláč
ZDROJ: PXhere.com
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 52
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1347 kcal
Bílkoviny 6 g
Sacharidy 164 g
Tuky 71 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle dezert je mnohem jednodušší, než vypadá – i proto, že pracujete s hotovým listovým těstem. Obrácený jablkový koláč má svou lehce neobvyklou přípravu, avšak to vůbec nic nemění na tom, že výsledek je luxusní! Obzvlášť, pokud při servírování doplníte jablečný koláč šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.

Suroviny

skořice ½ ČL
mletá
oloupaná, rozčtvrcená

Postup

1

Předehřejte troubu na 220 °C.

2

V pánvi na středním plameni rozpusťte máslo, přisypte cukr a počkejte, až začne zlátnout. Přimíchejte skořici, přidejte jablka a vařte asi deset minut. Občas jablka zamíchejte, aby se pěkně obalila v karamelové šťávě. (Ovoce sice ze začátku pustí šťávu, ale ta brzy zhoustne.)

3

Těsto rozválejte a propíchejte ho vidličkou.

4

Jablka přemístěte do koláčové formy o průměru 20 cm (bez odnímatelného dna).

5

Těsto položte na ovoce tak, aby asi o dva centimetry přečnívalo, a po okraji formy ho jemně zatlačte do jablečné směsi. Pečte, dokud těsto nevyběhne a nebude pevné a lákavě zlatavé.

6

Nechte dezert asi pět minut odpočinout ve formě. Nožem pak objeďte okraj formy, abyste uvolnili případné připečené těsto.

7

Pak přes formu položte talíř a koláč vyklopte.

8

Podávejte teplý či studený, jen tak nebo se šlehačkou kysanou smetanou či zmrzlinou.

Související články

Komentáře

30.08.2008 10:28
Recept podle tohoto rozpisu jsem nezkoušel, ale znám ho! Vřele doporučuji, najdete ho taky pod názvem "tatin" ve francouzské kuchyni. V apetitu se již objevilo několik verzí a tato se jeví jako jedna z těch lepších. v každém případě se připravte na vynikající chiť!
01.09.2008 13:39
Pekla jsem ho o víkendu a musím na sebe prásknout, že manželovi zbylo jen pár kousků. Byl tak skvělý, že jsem ho téměř celý snědla sama :-)

Apetit magazín