Tenhle dezert je mnohem jednodušší, než vypadá – i proto, že pracujete s hotovým listovým těstem. Obrácený jablkový koláč má svou lehce neobvyklou přípravu, avšak to vůbec nic nemění na tom, že výsledek je luxusní! Obzvlášť, pokud při servírování doplníte jablečný koláč šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 220 °C.
V pánvi na středním plameni rozpusťte máslo, přisypte cukr a počkejte, až začne zlátnout. Přimíchejte skořici, přidejte jablka a vařte asi deset minut. Občas jablka zamíchejte, aby se pěkně obalila v karamelové šťávě. (Ovoce sice ze začátku pustí šťávu, ale ta brzy zhoustne.)
Těsto rozválejte a propíchejte ho vidličkou.
Jablka přemístěte do koláčové formy o průměru 20 cm (bez odnímatelného dna).
Těsto položte na ovoce tak, aby asi o dva centimetry přečnívalo, a po okraji formy ho jemně zatlačte do jablečné směsi. Pečte, dokud těsto nevyběhne a nebude pevné a lákavě zlatavé.
Nechte dezert asi pět minut odpočinout ve formě. Nožem pak objeďte okraj formy, abyste uvolnili případné připečené těsto.
Pak přes formu položte talíř a koláč vyklopte.
Podávejte teplý či studený, jen tak nebo se šlehačkou kysanou smetanou či zmrzlinou.
Komentáře