Kysané zelí ochucené po indicku

Kysané zelí ochucené po indicku

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Na cca 2,5litrovou sklenici

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 567 kcal
Bílkoviny 20 g
Sacharidy 96 g
Tuky 8 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Takhle zelí neznáte! Špetka exotiky mu nesmírně sluší...

Související recepty

Suroviny

zelí bílé 1 ks
střední, na půl centimetrové proužky
sůl 1 PL
cibule 1 ks
nadrobno
zázvor (čerstvý) 4 cm
nastrouhaný
koriandrová semínka 1 ČL
12 ks
kari listů posekaných nadrobno
hořčičné semínko 2 ČL
černé
římský kmín 1 ČL
kurkuma (mletá) 1 ČL
pískavice řecké seno 1 ČL
0.25 ČL
asafoetida

1 Ve velké míse potlučte zelí se solí, aby zelí změnilo barvu a pustilo šťávu. Zakryjte talířem a nechte stát 1–3 hodiny při pokojové teplotě. Potom vmíchejte cibuli a zázvor.

2 Pak vmíchejte veškeré koření a čistýma rukama důkladně vmasírujte do zelné směsi. Potom směs vtiskněte do sklenice tak, aby nad pevné součásti aspoň malinko vystoupila tekutina (je-li zelí suché, přidejte trošku přesolené vody, aby bylo ponořené).

3 Pevně uzavřete a uložte mimo dosah přímého slunečního světla. Nechte kvasit při pokojové teplotě aspoň 5 dnů. Až zelí prokvasí tak, jak si přejete, přesuňte ho do chladničky. Vydrží tam i několik měsíců.

NĚCO NAVÍC

Aby zelí zůstalo ponořené, lze jako zátěž použít talířek vhodné velikosti a na něj postavit konzervu obalenou plastovou fólií anebo čistý sáček naplněný osolenou vodou a dobře uzavřený. Výhodou sáčku je, že ho vmanévrujete i do nádob s poměrně úzkým hrdlem. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/3

Obchod Apetit