Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
2.7/5 Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Na cca 2,5litrovou sklenici

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 567 kcal
Bílkoviny 20 g
Sacharidy 96 g
Tuky 8 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Takhle zelí neznáte! Špetka exotiky mu nesmírně sluší...

Suroviny

střední, na půl centimetrové proužky
sůl 1 PL
nadrobno
zázvor (čerstvý) 4 cm
nastrouhaný
koriandrová semínka 1 ČL
12 ks
kari listů posekaných nadrobno
hořčičné semínko 2 ČL
černé
římský kmín 1 ČL
pískavice řecké seno 1 ČL
¼ ČL
asafoetida

Postup

1

Ve velké míse potlučte zelí se solí, aby zelí změnilo barvu a pustilo šťávu. Zakryjte talířem a nechte stát 1–3 hodiny při pokojové teplotě. Potom vmíchejte cibuli a zázvor.

2

Pak vmíchejte veškeré koření a čistýma rukama důkladně vmasírujte do zelné směsi. Potom směs vtiskněte do sklenice tak, aby nad pevné součásti aspoň malinko vystoupila tekutina (je-li zelí suché, přidejte trošku přesolené vody, aby bylo ponořené).

3

Pevně uzavřete a uložte mimo dosah přímého slunečního světla. Nechte kvasit při pokojové teplotě aspoň 5 dnů. Až zelí prokvasí tak, jak si přejete, přesuňte ho do chladničky. Vydrží tam i několik měsíců.

NĚCO NAVÍC

Aby zelí zůstalo ponořené, lze jako zátěž použít talířek vhodné velikosti a na něj postavit konzervu obalenou plastovou fólií anebo čistý sáček naplněný osolenou vodou a dobře uzavřený. Výhodou sáčku je, že ho vmanévrujete i do nádob s poměrně úzkým hrdlem.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/3