Kysané zelí ochucené po indicku

Kysané zelí ochucené po indicku

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4395 kcal
Bílkoviny 170 g
Cukr 345 g
Tuky 176 g
Vláknina 405 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Takhle zelí neznáte! Špetka exotiky mu nesmírně sluší...

Suroviny

zelí bílé 1 ks
střední, na půl centimetrové proužky
sůl 1 PL
mořská, neiodidovaná
cibule 1 ks
nadrobno
zázvor (čerstvý) 1 ks
cca 4 cm kousek, oloupaný, nastrouhaný
1 ČL
semínka koriandr
kari koření 12 ks
nadrobno
hořčičné semínko 2 ČL
černé
římský kmín 1 ČL
kurkuma (mletá) 1 ČL
pískavice řecké seno 1 ČL
0.25 ČL
asa foetida čertovo lejno, lze koupit na koreni.cz

1 Ve velké míse potlučte zelí se solí, aby zelí změnilo barvu a pustilo šťávu. Zakryjte talířem a nechte stát 1–3 hodiny při pokojové teplotě. Potom vmíchejte cibuli a zázvor.

2 Pak vmíchejte veškeré koření a čistýma rukama důkladně vmasírujte do zelné směsi. Potom směs vtiskněte do sklenice tak, aby nad pevné součásti aspoň malinko vystoupila tekutina (je-li zelí suché, přidejte trošku přesolené vody, aby bylo ponořené).

3 Pevně uzavřete a uložte mimo dosah přímého slunečního světla. Nechte kvasit při pokojové teplotě aspoň 5 dnů. Až zelí prokvasí tak, jak si přejete, přesuňte ho do chladničky. Vydrží tam i několik měsíců.

NĚCO NAVÍC

Aby zelí zůstalo ponořené, lze jako zátěž použít talířek vhodné velikosti a na něj postavit konzervu obalenou plastovou fólií anebo čistý sáček naplněný osolenou vodou a dobře uzavřený. Výhodou sáčku je, že ho vmanévrujete i do nádob s poměrně úzkým hrdlem. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Obchod Apetit