0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Indické hody: 36 nejlepších indických receptů na jednom místě

Indické hody: 36 nejlepších indických receptů na jednom místě
ZDROJ: Azmaan Baluch/Unsplash

Lahodná, kořeněná, pestrá, rozmanitá – to jsou slova, kterými se labužníci snaží vystihnout indickou kuchyni. Každému nabízí zážitek nepřeberných chutí a vůní. Ať už holdujete masu, nebo nikoliv, recepty z Indie vás uspokojí. Možná vás zpočátku zaskočí svou pálivostí, tu si ale každý může upravit podle sebe.

Rozlehlá Indie je druhou nejlidnatější zemí na světě, a tak je pochopitelné, že se tradiční indické pokrmy připravují v každé části trochu jinak. Významným rozdílem je použití masa na severu a jihu země.

  • V severoindickém jídle běžně najdete drůbeží a jehněčí maso jako základ pro kari a kebab.
  • Jihoindické pokrmy naopak bohatě využívají luštěniny, zeleninu a rýži a zaujmou tak více vegetariány.
  • I přes tyto výrazné odlišnosti najdeme něco, co recepty indické kuchyni propojuje a současně jim dává neuvěřitelnou rozmanitost. Tím spojujícím prvkem je nekonečné množství koření a jejich kombinace, z nichž každé přináší na talíř jedinečnou chuť.

 

Proč si zamilovat indická jídla 

Rozmanitost chutí a vůní 

Kořeněné, výrazné, bohaté, návykově chutné. Za tyto přívlastky vděčí především již zmiňované pestré škále koření. Díky použití kurkumy, kardamomu, badyánu, kajenského pepře a dalších výrazných ingrediencí se vám výsledné chuťové kombinace neodmyslitelně spojí s indickou kuchyní.

Nasytí vegetariány i masožrouty 

Vegetariáni si přijdou na své především v kuchyni jižních oblastí Indie. Většina receptů stojí na základu z luštěnin, které ochucuje koření a další přísady. Zelenou zde mají také mléčné výrobky. K oblíbeným přísadám patří jogurt, přepuštěné máslo ghí a sýr paneer.

Masu se naopak nevyhýbá kuchyně indického severu. Zde se běžně vaří z kuřecího, jehněčího či vepřového, na talíři ale nikdy nenajdete hovězí – kráva v Indii patří k posvátným zvířatům.

Přirozeně bez lepku

Vyhýbáte-li se lepku, v indické kuchyni najdete výborného spojence. Většina indických jídel nepoužívá k zahuštění mouku, hustší konzistence se častěji dosahuje rozvařením luštěnin nebo 

zeleniny. Jako přílohu zvolte rýži. Oblíbené placky čapatí nebo nadýchané naan z knutého pšeničného těsta pro vás bohužel nejsou, zato můžete ochutnat čočkové palačinky dosa nebo křupavé papadam z luštěninové mouky.

Z jednoho stolu

Pokud se vám stává, že si v restauraci nemůže vybrat a potom závidíte spolustolovníkům jejich volbu, indická kuchyně je vaše výhra. Před vámi se ve stejný okamžik objeví spousta misek a táců s různými druhy jídel, která můžete libovolně ochutnávat a kombinovat. 

Neformální hodování

Indové rádi jedí rukama, k nabírání jídla používají nejrůznější placky, do kterých zručně balí jak maso a omáčku, tak rýži a další ingredience. Odložte příbor a vyzkoušejte to také.

Zdroj info: Apetit

Biryani
Do 30 minut
Velmi snadné

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč