Navinulá výrazná chuť kvašené zeleniny perfektně sedí k mexickému stylu.
Suroviny
červená řepa
250
g
nahrubo
řapíkatý celer
2
ks
na kostičky
mrkev
100
g
nastrouhaná nahrubo
bílá ředkev
250
g
daikon, na nudličky
sůl mořská
1
PL
hrubá (nejodidovaná)
jalovec
pár kuliček
pár snítek
podle chuti
bobkový list
1
ks
(může být sušený)
voda
převařená vychladlá voda dle potřeby
Postup
1
V pevné míse promíchejte zeleninu a sůl. Potlučte je vhodným tloučkem, velkou vařečkou, dřevěnou paličkou na maso (pozor, řepa dost barví) – asi 5 minut. Pak přidejte koření a bylinky podle chuti.
2
Ochucenou směs nacpěte do sklenice se širokým dnem. Směs by měla dosahovat asi 2,5 cm pod okraj – nepustí-li dost šťávy, přidejte vodu, aby byla ponořená. Uzavřete.
3
Postavte do ploché nádoby a nechte stát v místnosti, kde je stejnoměrně teplo. Každé ráno kontrolujte, zda se na hladině neobjevila nějaká zoxidovaná zelenina (zhnědlá apod.) – tu vždy odstraňte.
4
Po 72 hodinách uložte do chladničky nebo podávejte v burritu.