Postup
Ze zelí vyřízneme zespodu košťál a dáme ho do hrnce s vroucí vodou. Když jsou listy měkké, samy se začnou odpojovat.
Na oleji nebo sádle si osmahneme cibulku pokrájenou na kostičky, těsně před dosmažením přidáme prolisovaný česnek a spolu s cibulkou, ještě krátce osmahneme (pozor, aby nám česnek nezhořkl). Necháme vychladnout.
Mezi tím si ve vodě opláchneme syrovou rýži, vodu slijeme.
V míse smícháme mleté maso spolu s rýží, osolíme, opepříme, přidáme asi lžičku mleté červené papriky, jeden menší rajčatový protlak, můžeme i trošku vegety, nakonec cibulku.
Vše smícháme a plníme do pokrájených zelných listů, protože pokud je list velký, pak jsou příliš velké i holubky. Ukládáme do hrnce, jeden vedle druhého, maximálně do 2/3 hrnce, protože vařením zvětší svůj objem.
Před vařením je zalijeme rajčatovým protlakem + trošku soli. Voda v hrnci musí překrývat holoubky, protože se jinak neuvaří. Podáváme s chlebem a zakysanou smetanu.
Foto: Flickr.com