Steakburgery v houbové omáčce

Steakburgery v houbové omáčce

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2970 kcal
Bílkoviny 311 g
Cukr 114 g
Tuky 136 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Masové plátky v houbové omáčce jsou stálicí všech kuchařek, jen se dělají příliš dlouho, a tak nejdou použít v běžném týdenním režimu – my jsme je urychlili použitím mletého masa.

Suroviny

Na burgery
vejce 1 ks
slanina 4 plátek
opečené, nadrobno
sůl
pepř
čerstvě mletý
hovězí maso mleté 500 g
cibule 1 ks
velká, nadrobno
česnek 1 stroužek
prolisované
majoránka (drhnutá) 2 ČL
sušená, lze nahradit oreganem
strouhanka 4 PL
nejlépe čerstvé z bílého pečiva
mouka pšeničná polohrubá
na obal
rostlinný olej
na opečení
Na omáčku
olej 1 PL
cibule 1 ks
velká, na proužky
žampiony 3 hrst
nakrájené
mouka pšeničná hladká 2 PL
vývar hovězí 250 ml
opravdu silný
sůl
pepř
čerstvě mletý
worcesterská omáčka 0.5 PL
K podávání
bramborová kaše

1 Ve větší misce dobře promíchejte a prohněťte rukama všechny ingredience na burgery až po strouhanku. Ze směsi potom vytvarujte vlhkýma rukama 4 burgery, obalte je v mouce ze všech stran a opékejte ve velké hluboké pánvi na oleji, z každé strany asi 5 minut. Potom je vyjměte a udržujte v teple.

2 Do uvolněné pánve přidejte trochu oleje a opékejte na něm cibuli, dokud neztmavne a nezkaramelizuje, pak přidejte nakrájené houby, nechte je změknout, zaprašte moukou a chvilku nechte osmahnout. Potom zalijte směs v pánvi vývarem, promíchejte, osolte, opepřete a přidejte worcesterskou omáčku. Na mírném plameni nechte provařit asi 10 minut, pak do omáčky vložte burgery a nechte je ještě 5 minut prohřát, v omáčce je obraťte. Podávejte s bramborovou kaší.

NĚCO NAVÍC
Místo žampionů použijte lesní houby, omáčka bude výraznější!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit