Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Bifteki se salátem a rozmarýnovými bramborami

Bifteki se salátem a rozmarýnovými bramborami

Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 (3)
Do hodiny Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4603 kcal
Bílkoviny 230 g
Sacharidy 525 g
Tuky 175 g
Vláknina 62 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Řecko znamená prázdniny, kdy je na všechno dost času. Na terase taverny plyne tempo příjemně pomalu, slunce zlatí retsinu ve skleničce a vzduchem se šíří vůně masa z grilu...

Suroviny

NA BIFTEKI
toustový chléb 2 plátky
bez kůrky
hovězí maso mleté 400 g
vepřové maso mleté 200 g
cibule červená 1 ks
nasekaná nadrobno nebo nastrouhaná
máta (sušená) 1 ČL
oregano 2 ČL
sušené
petrželka 1 PL
čerstvá, hladkolistá, lístky nasekané
pepř
čerstvě namletý
sůl
vejce 1 ks
sýr feta 240 g
olivový olej
na potření
NA SALÁT
vinný ocet červený 1.5 PL
olivový olej extra panenský 4 PL
oregano 1 špetka
sušené
ouzo 1 PL
(není nutné)
rajčata cherry 12 ks
překrojených na půl (nebo menších hezkých rajčat, těch pak může být méně, na čtvrtky)
okurka 0.5 ks
nakrájená na kolečka
paprika zelená 1 ks
na proužky
cibule červená 0.5 ks
na tenoučké proužky
olivy černé 1 hrst
kalamata
kapary 1 PL
naložené
kopr 2 PL
nasekaný
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na rozmarýnové brambory
brambory nové 14 ks
menší, se slupkou, vydrhnuté (nebo baby brambory)
rozmarýn
dlouhé a silné větvičky
olivový olej
na potření

1 Začněte s bramborami. Troubu rozehřejte na 180 °C. Rozmarýnové větvičky zbavte lístků kromě vrcholu (lístky schovejte na jiný účel) a namočte je na půl hodiny do studené vody. Brambory v celku dejte do vody a uvařte do poloměkka, dokud nepůjdou propíchnout, ale nerozvařte. Brambory sceďte a nechte trochu zchladnout. Pak je propíchněte naostřenou špejlí nebo grilovací jehlou, aby šly navléknout na rozmarýnové větvičky. Opatrně navlékněte na rozmarýn tak, aby nahoře zůstal vrchol s lístky. Špíz potřete olejem a dejte do trouby, dokud kůrka na bramborách není lehce opečená, trvá to 15–20 minut.

2 Toustový chléb bez kůrky vložte do mixéru a rozmělněte na strouhanku. Strouhanku dejte do mísy, přidejte všechno maso, cibuli, koření a petrželku. Osolte, opepřete a přidejte vejce. Promíchejte do kompaktní hmoty. Fetu nakrájejte na špalíčky zhruba o délce 5 cm.

3 Ochucené maso rozdělte na 12 stejných částí. Z poloviny každé části vytvarujte silnější placičku, položte na ni špalík sýra. Na ten navršte trochu masa a zaoblete do šišky. Každou šišku potřete olivovým olejem. Rozpalte grilovací pánev a grilujte bifteki zhruba 8 minut, během grilování jednou otočte.

4 Mezitím připravte salát. Smíchejte v míse na dresink ocet, olej, sůl, pepř, oregano a ouzo, pokud je používáte. Promíchejte s rajčaty, okurkou, paprikou a cibulí. Přidejte kapary, olivy a posypte koprem.

5 Bifteki podávejte se salátem a bramborami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/6

Apetit magazín

Šťavnaté a křehké: Jak na pomalu pečené hovězí maso
  • Tipy a triky

Šťavnaté a křehké: Jak na pomalu pečené hovězí maso

Nízká teplota, kvalitní pekáč a dostatek času. Tahle trojkombinace povznese téměř každé maso do nebeských výšin. Jaké hovězí se do pekáče hodí nejvíce a jak ho nejlépe připravit? Tyto vypečené tipy a triky se dozvíte v článku. Kromě toho...
3 kusy vepřového, které se skvěle hodí na pečení
  • Poradna

3 kusy vepřového, které se skvěle hodí na pečení

Máte chuť na maso? Než vyrazíte k řezníkovi, přečtěte si, které tři kousky pečeného vepřového vás nikdy nezklamou. Ať už zvolíte bůček, pečeni, krkovici nebo vepřové ocásky, na talíř dostanete jemné šťavnaté maso se silnou chutí. Parádu s...
5 jídel, která zvýší vaši imunitu
  • Tipy a triky

5 jídel, která zvýší vaši imunitu

Jak zůstat fit a zlepšit obranyschopnost svého organismu v tomto období? Přidejte do svého jídelníčku následující pokrmy a potraviny. Budete odolnější a chřipka si na vás jen tak nepřijde. ...
Klíčení a microgreens: Doplňte vitamíny přirozeně i v zimě!
  • Jak na to

Klíčení a microgreens: Doplňte vitamíny přirozeně i v zimě!

Zimní období je na lokální zeleninu poněkud skoupé. Obzvlášť na tu šťavnatou. Řešení však existuje! Jídelníček si můžete zpestřit vlastnoručne vypěstovanou zeleninou. Nepotřebujete k tomu skleník ani žádnou zdatnost zahrádkáře. Řeč je...

Obchod Apetit