Bifteki se salátem a rozmarýnovými bramborami

Bifteki se salátem a rozmarýnovými bramborami

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4603 kcal
Bílkoviny 230 g
Cukr 525 g
Tuky 175 g
Vláknina 62 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Řecko znamená prázdniny, kdy je na všechno dost času. Na terase taverny plyne tempo příjemně pomalu, slunce zlatí retsinu ve skleničce a vzduchem se šíří vůně masa z grilu...

Suroviny

NA BIFTEKI
toustový chléb 2 plátky
bez kůrky
hovězí maso mleté 400 g
vepřové maso mleté 200 g
cibule červená 1 ks
nasekaná nadrobno nebo nastrouhaná
máta (sušená) 1 ČL
oregano 2 ČL
sušené
petrželka 1 PL
čerstvá, hladkolistá, lístky nasekané
pepř
čerstvě namletý
sůl
vejce 1 ks
feta 240 g
olivový olej
na potření
NA SALÁT
vinný ocet červený 1.5 PL
olivový olej extra panenský 4 PL
oregano 1 špetka
sušené
ouzo 1 PL
(není nutné)
rajčata cherry 12 ks
překrojených na půl (nebo menších hezkých rajčat, těch pak může být méně, na čtvrtky)
okurka 0.5 ks
nakrájená na kolečka
paprika zelená 1 ks
na proužky
cibule červená 0.5 ks
na tenoučké proužky
olivy černé 1 hrst
kalamata
kapary 1 PL
naložené
kopr 2 PL
nasekaný
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na rozmarýnové brambory
brambory nové 14 ks
menší, se slupkou, vydrhnuté (nebo baby brambory)
rozmarýn
dlouhé a silné větvičky
olivový olej
na potření

1 Začněte s bramborami. Troubu rozehřejte na 180 °C. Rozmarýnové větvičky zbavte lístků kromě vrcholu (lístky schovejte na jiný účel) a namočte je na půl hodiny do studené vody. Brambory v celku dejte do vody a uvařte do poloměkka, dokud nepůjdou propíchnout, ale nerozvařte. Brambory sceďte a nechte trochu zchladnout. Pak je propíchněte naostřenou špejlí nebo grilovací jehlou, aby šly navléknout na rozmarýnové větvičky. Opatrně navlékněte na rozmarýn tak, aby nahoře zůstal vrchol s lístky. Špíz potřete olejem a dejte do trouby, dokud kůrka na bramborách není lehce opečená, trvá to 15–20 minut.

2 Toustový chléb bez kůrky vložte do mixéru a rozmělněte na strouhanku. Strouhanku dejte do mísy, přidejte všechno maso, cibuli, koření a petrželku. Osolte, opepřete a přidejte vejce. Promíchejte do kompaktní hmoty. Fetu nakrájejte na špalíčky zhruba o délce 5 cm.

3 Ochucené maso rozdělte na 12 stejných částí. Z poloviny každé části vytvarujte silnější placičku, položte na ni špalík sýra. Na ten navršte trochu masa a zaoblete do šišky. Každou šišku potřete olivovým olejem. Rozpalte grilovací pánev a grilujte bifteki zhruba 8 minut, během grilování jednou otočte.

4 Mezitím připravte salát. Smíchejte v míse na dresink ocet, olej, sůl, pepř, oregano a ouzo, pokud je používáte. Promíchejte s rajčaty, okurkou, paprikou a cibulí. Přidejte kapary, olivy a posypte koprem.

5 Bifteki podávejte se salátem a bramborami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...
  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...

Obchod Apetit