Kuličky v rajčatové omáčce s piniemi

Kuličky v rajčatové omáčce s piniemi

3 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1325 kcal
Bílkoviny 112 g
Sacharidy 42 g
Tuky 73 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Původně libanonský recept milují děti redaktorky Katky. Nepůsobí totiž moc cizokrajně, jedinou ‚exotikou‘ jsou pinie.

Suroviny

cibule 1 ks
nasekaná najemno
olivový olej 2 PL
nebo 3 PL
hovězí maso mleté 500 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
skořice 0.5 ČL
mletá
nové koření 0.25 ČL
mleté
petrželka hrst
hladkolistá, nasekaná na velmi jemno + trocha na posypání
konzervovaná rajčata loupaná 450 g
rajčatová passata 100 ml
česnek 2 stroužky
nebo podle chuti, prolisované
hnědý cukr 1 ČL
rýže basmati
k podávání
piniové oříšky hrst
na posypání

1 Na troše oleje opečte doměkka cibuli, až zprůsvitní. Odstavte a nechte zchladnout. V míse smíchejte maso, sůl, pepř, skořici a nové koření. Přidejte vychladlou cibuli, petrželku a společně promíchejte do jednolité směsi. Z té uhněťte kuličky velikosti vlašského ořechu. Vymažte olejem zapékací nádobu střední velikosti a naskládejte do ní kuličky. Shora kuličky potřete silikonovou mašlovačkou namočenou v oleji. Dejte péct do trouby rozpálené na 200°C na 15–20 minut, až začnou hnědnout.

2 Zatímco se kuličky pečou, připravte si omáčku. Rozmixujte konzervovaná rajčata a passatu s česnekem, cukrem a solí. Přelijte omáčku přes kuličky a dejte je na dalších zhruba 30 minut do trouby, aby zhoustla. Pokud by se však příliš vyvářela, snižte teplotu a zřeďte ji trochou vody či hovězího vývaru. Servírujte s rýží, posypané piniovými oříšky a trochou petrželky.

NĚCO NAVÍC
Pro ostřejší chuť můžete do omáčky přidat šťávu z 1 citronu a trochu chilli vloček.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/9

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit