0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kuličky v rajčatové omáčce s piniemi

Kuličky v rajčatové omáčce s piniemi

2.8/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1325 kcal
Bílkoviny 112 g
Sacharidy 42 g
Tuky 73 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Původně libanonský recept milují děti redaktorky Katky. Nepůsobí totiž moc cizokrajně, jedinou ‚exotikou‘ jsou pinie.

Suroviny

cibule 1 ks
nasekaná najemno
olivový olej 2 PL
nebo 3 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
skořice ½ ČL
mletá
nové koření ¼ ČL
mleté
petrželka hrst
hladkolistá, nasekaná na velmi jemno + trocha na posypání
konzervovaná rajčata loupaná 450 g
rajčatová passata - pyré 100 ml
česnek 2 stroužky
nebo podle chuti, prolisované
hnědý cukr 1 ČL
rýže basmati
k podávání
piniové oříšky hrst
na posypání

1 Na troše oleje opečte doměkka cibuli, až zprůsvitní. Odstavte a nechte zchladnout. V míse smíchejte maso, sůl, pepř, skořici a nové koření. Přidejte vychladlou cibuli, petrželku a společně promíchejte do jednolité směsi. Z té uhněťte kuličky velikosti vlašského ořechu. Vymažte olejem zapékací nádobu střední velikosti a naskládejte do ní kuličky. Shora kuličky potřete silikonovou mašlovačkou namočenou v oleji. Dejte péct do trouby rozpálené na 200°C na 15–20 minut, až začnou hnědnout.

2 Zatímco se kuličky pečou, připravte si omáčku. Rozmixujte konzervovaná rajčata a passatu s česnekem, cukrem a solí. Přelijte omáčku přes kuličky a dejte je na dalších zhruba 30 minut do trouby, aby zhoustla. Pokud by se však příliš vyvářela, snižte teplotu a zřeďte ji trochou vody či hovězího vývaru. Servírujte s rýží, posypané piniovými oříšky a trochou petrželky.

NĚCO NAVÍC
Pro ostřejší chuť můžete do omáčky přidat šťávu z 1 citronu a trochu chilli vloček.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/9

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...