
Kuličky v rajčatové omáčce s piniemi
Původně libanonský recept milují děti redaktorky Katky. Nepůsobí totiž moc cizokrajně, jedinou ‚exotikou‘ jsou pinie.
Ingredience
- 1 cibule, nasekaná najemno
- 2–3 lžíce olivového oleje
- 500 g hovězího mletého masa
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého nového koření
- hrst hladkolisté petrželky, nasekané na velmi jemno + trocha na posypání
- 450 g konzerva loupaných rajčat
- 100 ml rajčatové passaty
- 1–2 stroužky česneku podle chuti, prolisované
- 1 lžička tmavého cukru
- rýže basmati k podávání
- hrst piniových oříšků na posypání
Příprava jídla
1 Na troše oleje opečte doměkka cibuli, až zprůsvitní. Odstavte a nechte zchladnout. V míse smíchejte maso, sůl, pepř, skořici a nové koření. Přidejte vychladlou cibuli, petrželku a společně promíchejte do jednolité směsi. Z té uhněťte kuličky velikosti vlašského ořechu. Vymažte olejem zapékací nádobu střední velikosti a naskládejte do ní kuličky. Shora kuličky potřete silikonovou mašlovačkou namočenou v oleji. Dejte péct do trouby rozpálené na 200°C na 15–20 minut, až začnou hnědnout.
2 Zatímco se kuličky pečou, připravte si omáčku. Rozmixujte konzervovaná rajčata a passatu s česnekem, cukrem a solí. Přelijte omáčku přes kuličky a dejte je na dalších zhruba 30 minut do trouby, aby zhoustla. Pokud by se však příliš vyvářela, snižte teplotu a zřeďte ji trochou vody či hovězího vývaru. Servírujte s rýží, posypané piniovými oříšky a trochou petrželky.
NĚCO NAVÍC
Pro ostřejší chuť můžete do omáčky přidat šťávu z 1 citronu a trochu chilli vloček.
Přidat komentář