Původně libanonský recept milují děti redaktorky Katky. Nepůsobí totiž moc cizokrajně, jedinou ‚exotikou‘ jsou pinie.
Suroviny
Postup
Na troše oleje opečte doměkka cibuli, až zprůsvitní. Odstavte a nechte zchladnout. V míse smíchejte maso, sůl, pepř, skořici a nové koření. Přidejte vychladlou cibuli, petrželku a společně promíchejte do jednolité směsi. Z té uhněťte kuličky velikosti vlašského ořechu. Vymažte olejem zapékací nádobu střední velikosti a naskládejte do ní kuličky. Shora kuličky potřete silikonovou mašlovačkou namočenou v oleji. Dejte péct do trouby rozpálené na 200°C na 15–20 minut, až začnou hnědnout.
Zatímco se kuličky pečou, připravte si omáčku. Rozmixujte konzervovaná rajčata a passatu s česnekem, cukrem a solí. Přelijte omáčku přes kuličky a dejte je na dalších zhruba 30 minut do trouby, aby zhoustla. Pokud by se však příliš vyvářela, snižte teplotu a zřeďte ji trochou vody či hovězího vývaru. Servírujte s rýží, posypané piniovými oříšky a trochou petrželky.
NĚCO NAVÍC
Pro ostřejší chuť můžete do omáčky přidat šťávu z 1 citronu a trochu chilli vloček.