Další lahodná podoba fazolové polévky. Díky fazolím a strouhání krásně zasytí.
Suroviny
1 Na strouhání prošlehejte v misce vejce a postupně k němu přisypávejte mouku (možná nespotřebujete všechnu) a hněťte, až vznikne tuhá, soudržná hmota. Těsto nastrouhejte na hrubém struhadle na pracovní plochu poprášenou moukou a strouhání nechte alespoň hodinu prosychat. (Co nepoužijete do polévky, nechte schnout přes noc a pak uchovávejte v uzavřené nádobě na příště.)
2 V rendlíku nebo hrnci na středním ohni rozehřejte olej. Vsypte česnek a cibuli a za častého míchání opatrně opékejte 2–3 minuty, až cibule zesklovatí. Vsypte sušené bylinky a pár vteřin míchejte, aby se rozvoněly. Pak důkladně vmíchejte vývar. Přiveďte k varu a vložte snítku rozmarýnu. Zmírněte oheň, vařte 10 minut, na poslední 2 minuty přidejte fazole.
3 Pak vsypte strouhání a vařte 2–3 minuty, aby bylo strouhání uvařené. Vmíchejte špenát, citronovou šťávu podle chuti a petrželku. Dosolte, opepřete a ihned podávejte.