Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Špagety s čočkovou omáčkou a měkkým sýrem

Špagety s čočkovou omáčkou a měkkým sýrem

4.1/5 Počet hodnocení: 24
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3446 kcal
Bílkoviny 162 g
Sacharidy 528 g
Tuky 65 g
Vláknina 79 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Čočková omáčka? Ano! A je opravdu skvělá.

Suroviny

olivový olej panenský 2 PL
nakrájená nadrobno
mrkev 1 ks
nakrájená nadrobno
řapíkatý celer 2 ks
nakrájený nadrobno
česnek 2 stroužky
drcené
římský kmín 2 ČL
mletý
rajčatová pasta 1 PL
nebo protlak
sůl
pepř
čerstvě mletý
čočka 400 g
1x konzerva hnědé nebo zelené čočky, lze nahradit uvařenou sušenou čočkou
linguine 350 g
lze nahradit jinými dlouhými těstovinami, např. špagetami
sýr 100 g
čerstvý – např. Kromilk, feta nebo balkánský

Postup

1

V rendlíku na středním ohni rozehřejte olej. Vsypte cibuli, mrkev a řapíkatý celer, zmírněte oheň a opékejte zeleninu doměkka, asi 5 minut, občas promíchejte.

2

Přidejte česnek, římský kmín, rajčatovou pastu (protlak) a minutu míchejte. Vlijte rajčata a 125ml vody. Přiveďte k varu, podle chuti osolte a opepřete.

3

Zmírněte oheň, zvolna vařte 10 minut, vsypte čočku a vařte ještě 5 minut.

4

Mezitím uvařte těstoviny podle návodu na obalu ve vroucí osolené vodě, aby byly al dente. Sceďte a v rendlíku promíchejte s omáčkou. Podávejte posypané rozdrobeným sýrem.

NĚCO NAVÍC
Jídlo můžete na talíři posypat čerstvou petrželkou nebo lístky z celerových řapíků. Vmíchat můžete také hrst rukoly, baby špenátu nebo polníčku (skvělá šance, jak zužitkovat zbytky!).

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/3

Apetit magazín

Jak dobře připravit krkovici na gril?
  • Jak na to

Jak dobře připravit krkovici na gril?

Krkovice patří mezi oblíbené kousky vepřového. Platí to i pro grilování. Velkou výhodou tohoto kusu je tuk, kterým je prorostlý. S vepřovou krkovičkou tak snadno získáte šťavnaté a chutné maso, ať už ho připravíte jakkoli.  ...
Broskve, nebo nektarinky?
  • Poradna

Broskve, nebo nektarinky?

Preferujete nektarinku s hladkou lesklou slupkou nebo se raději zakousnete do broskve s jemnými chloupky? Prozradíme vám, jaký je mezi nimi rozdíl a jak lze broskve a nektarinky zpracovat v kuchyni. ...