Červenočočkový dhal s cizrnou

Červenočočkový dhal s cizrnou

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Do 20 minut Velmi snadné Pro 3-4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1290 kcal
Bílkoviny 69 g
Cukr 157 g
Tuky 23 g
Vláknina 56 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Indický dhal si vás získá nejen rychlostí přípravy, ale především chutí. Kořeněná směs čočky a cizrny je totiž přímo návyková.

Suroviny

římský kmín 1 ČL
ghí 1 PL
přepuštené máslo, lze nahradit 2 lžícemi rostlinného oleje
cibule 1 ks
nakrájená na kostičky
zázvor (čerstvý) 1 ks
2cm kousek nakrájený nadrobno
česnek 2 stroužek
nakrájený nadrobno
chilli paprička 1 ks
červená, zbavená semen, nakrájená nadrobno
kurkuma (mletá) 1 PL
mletá
koriandr 1 ČL
mletý
paprika 1 ČL
sladká, mletá
rajčatová passata 300 g
vývar zeleninový 350 ml
silný
čočka červená 200 g
400 g
cirzna konzervovaná, scezená a propláchnutá, lze nahradit sušenou uvařenou cirznou
citron 1 ks
najemno nastrouhaná kůra (nemusí být) a vymačkaná šťáva
sůl
koriandr
čerstvý, nasekaný, podle chuti, k podávání
arabský chléb
indický naan, k podávání

1 V rendlíku nasucho mírně opražte římský kmín, přidejte ghí (nebo olej), cibuli, zázvor, česnek a chilli papričku a za stálého míchání opékejte 2–3 minuty. Poprašte kurkumou, koriandrem a paprikou, pár vteřin opékejte, zalijte passatou a vývarem, vsypte čočku. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte pod po- kličkou asi 12–15 minut. Zhruba po 5 minutách přidejte cizrnu. Asi 2 minuty před koncem vaření přidejte citronovou kůru podle chuti.

Dolaďte solí a citronovou šťávou. Podle chuti ozdobte koriandrem. Podávejte s plackami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...
  • Tipy a triky

Jak využít a zužitkovat rybíz?

Rybíz často nechybí na žádné zahrádce ani farmářském trhu. Pro svou výraznou nakyslou chuť, barvu i obsah vitamínů je ideální surovinou ke zpracování. Nejlepší je sníst ho čerstvý, ale pokud si lahodné bobule chcete uchovat na...
  • Novinky a zajímavosti

Jaké vitaminy obsahuje letní ovoce?

Máte chuť na sladké, a zároveň chcete svému tělu dopřát potřebné vitaminy a minerály? Pak vraťte čokoládu zpátky do šuplíku a raději se vydejte na zahrádku nebo farmářské trhy. Tam totiž právě teď naleznete sezónní ovoce, které svou chutí...

Obchod Apetit