0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Červenočočkový dhal s cizrnou

Červenočočkový dhal s cizrnou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Červenočočkový dhal s cizrnou

4.2 / 5. Počet hodnocení: 50
Do hodiny Velmi snadné Pro 3-4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1711 kcal
Bílkoviny 89 g
Sacharidy 216 g
Tuky 29 g
Vláknina 108 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Indický dhal si vás získá nejen rychlostí přípravy, ale především chutí. Kořeněná směs čočky a cizrny je totiž přímo návyková.

Suroviny

římský kmín 1 ČL
ghí 1 PL
nebo rostlinný olej
cibule 1 ks
na kostičky
zázvor (čerstvý) 2 cm
nakrájený nadrobno
česnek 2 stroužky
nakrájené nadrobno
chilli paprička 1 ks
červená, zbavená semen, nakrájená nadrobno
kurkuma (mletá) 1 PL
koriandr mletý 1 ČL
paprika sladká 1 ČL
rajčatová passata 300 g
vývar zeleninový 350 ml
silný
čočka červená 200 g
sterilovaná cizrna 400 g
1 konzerva, cizrna scezená a propláchnutá (a nebo uvařená sušená cizrna)
citron 1 ks
najemno nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva
sůl
koriandr
čerstvý, k podávání, množství podle chuti
naan
nebo jiné chlebové placky, k podávání

Postup

1

V rendlíku nasucho mírně opražte římský kmín, přidejte ghí (nebo olej), cibuli, zázvor, česnek a chilli papričku a za stálého míchání opékejte 2–3 minuty.

2

Poprašte kurkumou, koriandrem a paprikou, pár vteřin opékejte, zalijte passatou a vývarem, vsypte čočku.

3

Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte pod po- kličkou asi 12–15 minut.

4

Zhruba po 5 minutách přidejte cizrnu.

5

Asi 2 minuty před koncem vaření přidejte citronovou kůru podle chuti.

6

Dolaďte solí a citronovou šťávou. Podle chuti ozdobte koriandrem. Podávejte s plackami.

Související články

KVÍZ: Co víte o indické kuchyni?
  • Kvízy

KVÍZ: Co víte o indické kuchyni?

Indická kuchyně je rozmanitá a plná chutí, vůní i barev. Mnohé  indické pokrmy si získaly oblibu po celém světě, indickým restauracím a bistrům patří pevné místo v gastronomickém světě. Možná jste do něj sami pronikli a kari vaříte i...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/3

Komentáře

Apetit magazín

Jedlé zlato: Jak se vyrábí a proč ho vlastně jíme?
  • Zajímavosti

Jedlé zlato: Jak se vyrábí a proč ho vlastně jíme?

Už jste někdy ochutnali jedlé zlato? Pravděpodobně ne a tak vás možná zajímá, jak se vyrábí a jak chutná. Otázkou rovněž zůstává, jestli je jedlé zlato bezpečné. Poznejte jednu z největších podivuhodností, kterou kulinářský svět nabízí. ...
5 surovin pro zdraví. Projezte se k imunitě
  • Zdraví a výživa

5 surovin pro zdraví. Projezte se k imunitě

Vybrali jsme pro vás potraviny, které jsou nabité zdravím a blahodárnými účinky. Objevte jejich skrytou sílu a ochutnejte si je v našich receptech. Jsou skvělým způsobem, jak před podzimem a plískanicemi nastartovat imunitu. ...
Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit