Indický dhal si vás získá nejen rychlostí přípravy, ale především chutí. Kořeněná směs čočky a cizrny je totiž přímo návyková.
NÁŠ TIP: MILUJETE CIZRNU? PŘIPRAVTE SI TAKÉ JEDNODUCHOU CIZRNU NA PAPRICE
Suroviny
římský kmín
1
ČL
ghí
1
PL
nebo rostlinný olej
cibule
1
ks
na kostičky
zázvor (čerstvý)
2
cm
nakrájený nadrobno
česnek
2
stroužky
nakrájené nadrobno
chilli paprička
1
ks
červená, zbavená semen, nakrájená nadrobno
kurkuma (mletá)
1
PL
koriandr mletý
1
ČL
paprika mletá sladká
1
ČL
rajčatová passata - pyré
300
g
vývar zeleninový
350
ml
silný
čočka červená
200
g
cizrna vařená
400
g
1 konzerva, cizrna scezená a propláchnutá (a nebo uvařená sušená cizrna)
citron
1
ks
najemno nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva
sůl
koriandr čerstvý
čerstvý, k podávání, množství podle chuti
nebo jiné chlebové placky, k podávání
Postup
1
V rendlíku nasucho mírně opražte římský kmín, přidejte ghí (nebo olej), cibuli, zázvor, česnek a chilli papričku a za stálého míchání opékejte 2–3 minuty.
2
Poprašte kurkumou, koriandrem a paprikou, pár vteřin opékejte, zalijte passatou a vývarem, vsypte čočku.
3
Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte pod po- kličkou asi 12–15 minut.
4
Zhruba po 5 minutách přidejte cizrnu.
5
Asi 2 minuty před koncem vaření přidejte citronovou kůru podle chuti.
6
Dolaďte solí a citronovou šťávou. Podle chuti ozdobte koriandrem. Podávejte s plackami.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Indické hody: 36 nejlepších indických receptů na jednom místě(36 receptů)
- Pěkně zostra: 33 lahůdek pro milovníky chilli papriček(33 receptů)
- Jak si pojistit blahobyt v dalším roce aneb 21 receptů na tradiční novoroční čočku!(21 receptů)
- Jak vařit ze zásob: 24 kreativních receptů pro každý den(24 receptů)
- Recept jako suvenýr z celého světa(61 receptů)
- Dokonalý indický dhal v mnoha podobách(12 receptů)
- Pozdrav z Thajska, Indie i Srí Lanky: 40x kari(39 receptů)
Komentáře
Rychlé, snadné, ze surovin, co člověk doma má, a chuťově výborné! :))