Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Červenočočkový dhal s cizrnou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 97
Do 45 minut Velmi snadné Pro 3-4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1711 kcal
Bílkoviny 89 g
Sacharidy 216 g
Tuky 29 g
Vláknina 108 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Čočkový dhal si vás získá nejen rychlostí přípravy, ale především chutí. Kořeněná směs čočky a cizrny je totiž přímo návyková. Dhal z červené čočky vás zasytí a dodá pořádnou dávku vlákniny a také rostlinných bílkovin. Podávejte s chlebem naan nebo jiným oblíbeným pečivem.

NÁŠ TIP: MILUJETE CIZRNU? PŘIPRAVTE SI TAKÉ JEDNODUCHOU CIZRNU NA PAPRICE

Skryt pre seznam

Suroviny

římský kmín 1 ČL
ghí 1 PL
nebo 2 PL rostlinného oleje
na kostičky
zázvor (čerstvý) 2 cm
nakrájený nadrobno
česnek 2 stroužky
nakrájené nadrobno
červená, zbavená semen, nakrájená nadrobno
koriandr mletý 1 ČL
rajčatová passata - pyré 300 g
vývar zeleninový 350 ml
silný
1 konzerva, cizrna scezená a propláchnutá (anebo uvařená sušená cizrna)
najemno nastrouhaná kůra (nemusí být) a vymačkaná šťáva
sůl
koriandr čerstvý
čerstvý, k podávání, množství podle chuti
nebo jiné chlebové placky, k podávání

Postup

1

V rendlíku nasucho mírně opražte římský kmín, přidejte ghí (nebo olej), cibuli, zázvor, česnek a chilli papričku a za stálého míchání opékejte 2–3 minuty.

2

Poprašte kurkumou, koriandrem a paprikou, pár vteřin opékejte, zalijte passatou a vývarem, vsypte čočku.

3

Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte pod pokličkou asi 12–15 minut.

4

Zhruba po 5 minutách přidejte cizrnu.

5

Asi 2 minuty před koncem vaření přidejte citronovou kůru podle chuti.

6

Dolaďte solí a citronovou šťávou. Podle chuti ozdobte koriandrem. Podávejte s plackami.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/3

Komentáře

25.03.2020 13:45

Rychlé, snadné, ze surovin, co člověk doma má, a chuťově výborné! :))

Apetit magazín