Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Čočkovo-rajská polévka s batátovými krutonky

Čočkovo-rajská polévka s batátovými krutonky

4.9/5 Počet hodnocení: 12
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1625 kcal
Bílkoviny 52 g
Sacharidy 225 g
Tuky 48 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Talíř syté polévky s originálními batátovými krutonky vás zahřeje na těle i na duši.

Suroviny

olivový olej 1 PL
+ na pokapání
nadrobno
mrkev 1 ks
nadrobno
řapíkatý celer 1 ks
nadrobno
2 konzervy
hnědé čočky po 400g
vývar zeleninový 700 ml
nebo drůbeží
může být i sušený
oregano 2 ČL
sušené
petrželka
čerstvá, nasekaná
nastrouhaný
Na krutonky z batátu
velký, oloupaný a nakrájený na 1cm kostky
rostlinný olej 1 PL
koření 1 PL
podle chuti
sůl
mořská, vločková

Postup

1

Začněte krutonky. Troubu předehřejte na 220°C. V míse promíchejte batátové kostičky s olejem, aby byly ze všech stran omaštěné. Pak je posypejte kořenicí směsí a protřeste, až se obalí. Potom kostičky rozprostřete na plech tak, aby měly kolem sebe dost místa (můžete je podle chuti osolit). Pečte 25–40 minut, po prvních 15 minutách kostičky uvolněte a zpřevracejte (dbejte na to, aby byly stále rozprostřeny po celé ploše plechu).

2

Po 25 minutách pečení vyndejte z trouby 1 kostičku, nechte trochu zchladnout a ochutnejte ji. Chcete-li krutonky křupavější (jsou chutné i nekřupavé), pečte dále a ochutnávejte cca po 5 minutách, až do dosažení požadovaného výsledku. Pak plech vyjměte z trouby. Před podáváním nechte rozprostřené krutonky dojít pokojové teploty. Pokud vám nějaké zbudou, lze je uchovávat v uzavřené nádobě v chladničce.

3

Mezitím ve velkém rendlíku na středním ohni rozehřejte olej. Za občasného míchání na něm opékejte cibuli, mrkev a řapíkatý celer 5 minut, do změknutí. Vmíchejte čočku, rajčata, vývar, bobkové listy a oregano. Přiveďte k varu, zmírněte oheň a zvolna vařte 10 minut. Odstavte a nechte 5 minut chladnout. Odstraňte bobkové listy.

4

Polovinu polévky rozmixujte dohladka. Vraťte do rendlíku a za stálého míchání opět prohřejte. Vmíchejte petrželku podle chuti.

5

Rozdělte do misek. Podávejte pokapané olejem podle chuti a posypané parmazánem. Podávejte s krutonky.

NĚCO NAVÍC

Luštěnin uvařte víc naráz a přebytek zamrazte na později (vydrží až půl roku). Pouhých 100 g sušených luštěnin vydá za 400 g konzervu (po odkapání cca 250 g). Můžete pak vytvářet třeba pestré směsi různě velkých či zbarvených fazolí – kombinujte po uvaření! A taky šetříte přírodu i své zdraví. Není od věci luštěniny přebrat, tu a tam se přece jen ještě vloudí kamínek nebo jiná příměs, a také je lepší vyházet polámané a jinak poškozené kousky. Většinu luštěnin je třeba namáčet, obecně čím větší, tím déle. Namáčet nemusíte čočku a loupaný půlený hrách, ale ani těm hodina neuškodí, naopak. Neloupané luštěniny lze také před vařením nechat nabobtnat (přes noc) či naklíčit (to může trvat i 3 dny), 2–3× denně je proplachujte studenou vodou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/3

Apetit magazín

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
  • Tipy a triky

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...