Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čočkovo-rajská polévka s batátovými krutonky

Čočkovo-rajská polévka s batátovými krutonky

4.9/5 Počet hodnocení: 11
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1625 kcal
Bílkoviny 52 g
Sacharidy 225 g
Tuky 48 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Talíř syté polévky s originálními batátovými krutonky vás zahřeje na těle i na duši.

Suroviny

olivový olej 1 PL
+ na pokapání
nadrobno
mrkev 1 ks
nadrobno
řapíkatý celer 1 ks
nadrobno
2 konzervy
hnědé čočky po 400g
vývar zeleninový 700 ml
nebo drůbeží
může být i sušený
oregano 2 ČL
sušené
petrželka
čerstvá, nasekaná
nastrouhaný
Na krutonky z batátu
velký, oloupaný a nakrájený na 1cm kostky
rostlinný olej 1 PL
koření 1 PL
podle chuti
sůl
mořská, vločková

Postup

1

Začněte krutonky. Troubu předehřejte na 220°C. V míse promíchejte batátové kostičky s olejem, aby byly ze všech stran omaštěné. Pak je posypejte kořenicí směsí a protřeste, až se obalí. Potom kostičky rozprostřete na plech tak, aby měly kolem sebe dost místa (můžete je podle chuti osolit). Pečte 25–40 minut, po prvních 15 minutách kostičky uvolněte a zpřevracejte (dbejte na to, aby byly stále rozprostřeny po celé ploše plechu).

2

Po 25 minutách pečení vyndejte z trouby 1 kostičku, nechte trochu zchladnout a ochutnejte ji. Chcete-li krutonky křupavější (jsou chutné i nekřupavé), pečte dále a ochutnávejte cca po 5 minutách, až do dosažení požadovaného výsledku. Pak plech vyjměte z trouby. Před podáváním nechte rozprostřené krutonky dojít pokojové teploty. Pokud vám nějaké zbudou, lze je uchovávat v uzavřené nádobě v chladničce.

3

Mezitím ve velkém rendlíku na středním ohni rozehřejte olej. Za občasného míchání na něm opékejte cibuli, mrkev a řapíkatý celer 5 minut, do změknutí. Vmíchejte čočku, rajčata, vývar, bobkové listy a oregano. Přiveďte k varu, zmírněte oheň a zvolna vařte 10 minut. Odstavte a nechte 5 minut chladnout. Odstraňte bobkové listy.

4

Polovinu polévky rozmixujte dohladka. Vraťte do rendlíku a za stálého míchání opět prohřejte. Vmíchejte petrželku podle chuti.

5

Rozdělte do misek. Podávejte pokapané olejem podle chuti a posypané parmazánem. Podávejte s krutonky.

NĚCO NAVÍC

Luštěnin uvařte víc naráz a přebytek zamrazte na později (vydrží až půl roku). Pouhých 100 g sušených luštěnin vydá za 400 g konzervu (po odkapání cca 250 g). Můžete pak vytvářet třeba pestré směsi různě velkých či zbarvených fazolí – kombinujte po uvaření! A taky šetříte přírodu i své zdraví. Není od věci luštěniny přebrat, tu a tam se přece jen ještě vloudí kamínek nebo jiná příměs, a také je lepší vyházet polámané a jinak poškozené kousky. Většinu luštěnin je třeba namáčet, obecně čím větší, tím déle. Namáčet nemusíte čočku a loupaný půlený hrách, ale ani těm hodina neuškodí, naopak. Neloupané luštěniny lze také před vařením nechat nabobtnat (přes noc) či naklíčit (to může trvat i 3 dny), 2–3× denně je proplachujte studenou vodou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/3

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč