Čočkovo-rajská polévka s batátovými krutonky

Čočkovo-rajská polévka s batátovými krutonky

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1596 kcal
Bílkoviny 50 g
Cukr 221 g
Tuky 47 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Talíř syté polévky s originálními batátovými krutonky vás zahřeje na těle i na duši.

Suroviny

olivový olej 1 PL
a trocha navíc na pokapání
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
mrkev 1 ks
nakrájená nadrobno
řapíkatý celer 1 ks
nakrájený nadrobno
2 ks
konzerva hnědé čočky 2 x 400g konzerva hnědé nebo zelené čočky, scezená a propláchnutá
konzervovaná rajčata krájená 400 g
v konzervě
vývar zeleninový 600 ml
horký, lze nahradit drůbežím
bobkový list 2 ks
může být i sušený
oregano 2 ČL
sušené
petrželka
čerstvá, nasekaná
parmazán 30 g
nastrouhaný
Na krutonky z batátu
batáty 1 ks
velký, oloupaný a nakrájený na 1cm kostky
olej 1 PL
neutrální chuti, např.řepkový, z hroznových jader…
koření 1 PL
podle chuti
sůl
mořská, vločková

1 Začněte krutonky. Troubu předehřejte na 220°C. V míse promíchejte batátové kostičky s olejem, aby byly ze všech stran omaštěné. Pak je posypejte kořenicí směsí a protřeste, až se obalí. Potom kostičky rozprostřete na plech tak, aby měly kolem sebe dost místa (můžete je podle chuti osolit). Pečte 25–40 minut, po prvních 15 minutách kostičky uvolněte a zpřevracejte (dbejte na to, aby byly stále rozprostřeny po celé ploše plechu).

2 Po 25 minutách pečení vyndejte z trouby 1 kostičku, nechte trochu zchladnout a ochutnejte ji. Chcete-li krutonky křupavější (jsou chutné i nekřupavé), pečte dále a ochutnávejte cca po 5 minutách, až do dosažení požadovaného výsledku. Pak plech vyjměte z trouby. Před podáváním nechte rozprostřené krutonky dojít pokojové teploty. Pokud vám nějaké zbudou, lze je uchovávat v uzavřené nádobě v chladničce.

3 Mezitím ve velkém rendlíku na středním ohni rozehřejte olej. Za občasného míchání na něm opékejte cibuli, mrkev a řapíkatý celer 5 minut, do změknutí. Vmíchejte čočku, rajčata, vývar, bobkové listy a oregano. Přiveďte k varu, zmírněte oheň a zvolna vařte 10 minut. Odstavte a nechte 5 minut chladnout. Odstraňte bobkové listy.

4 Polovinu polévky rozmixujte dohladka. Vraťte do rendlíku a za stálého míchání opět prohřejte. Vmíchejte petrželku podle chuti.

5 Rozdělte do misek. Podávejte pokapané olejem podle chuti a posypané parmazánem. Podávejte s krutonky.

NĚCO NAVÍC

  • Luštěnin uvařte víc naráz a přebytek zamrazte na později (vydrží až půl roku). Pouhých 100 g sušených luštěnin vydá za 400 g konzervu (po odkapání cca 250 g). Můžete pak vytvářet třeba pestré směsi různě velkých či zbarvených fazolí – kombinujte po uvaření! A taky šetříte přírodu i své zdraví.
  • Není od věci luštěniny přebrat, tu a tam se přece jen ještě vloudí kamínek nebo jiná příměs, a také je lepší vyházet polámané a jinak poškozené kousky.
  • Většinu luštěnin je třeba namáčet, obecně čím větší, tím déle. Namáčet nemusíte čočku a loupaný půlený hrách, ale ani těm hodina neuškodí, naopak. Neloupané luštěniny lze také před vařením nechat nabobtnat (přes noc) či naklíčit (to může trvat i 3 dny), 2–3× denně je proplachujte studenou vodou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Jak na to: nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
  • Tipy a triky

Jakou si dát zmrzlinu? aneb Znáte mražené pochoutky?

Podle zákona existují jen mražené krémy Zmrzlinová terminologie není zcela jednotná a záleží na tom, zda se na věc podíváte z hlediska legislativy či tradičních technologických postupů. Každá země si v oblasti zmrzliny (či sladkých...
Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience a také ta pravá grilovací omáčka, která jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od tradiční švýcarské značky THOMY se dá s chutí...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Začíná čajový obřad. V létě na ledu!

Při dlouhém dni v kanceláři. Na zahradní akci s přáteli. Anebo při dobrodružném objevování krás země. Pokaždé přijde tekuté osvěžení vhod. Co takhle si ale připravit drink z poctivého čaje? Příprava vám zabere jen pár minut a osvěžení vás...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...

Obchod Apetit