Čočkovo-rajská polévka s batátovými krutonky

Čočkovo-rajská polévka s batátovými krutonky

5 / 5. Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1625 kcal
Bílkoviny 52 g
Sacharidy 225 g
Tuky 48 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Talíř syté polévky s originálními batátovými krutonky vás zahřeje na těle i na duši.

Suroviny

olivový olej 1 PL
+ na pokapání
cibule 1 ks
nadrobno
mrkev 1 ks
nadrobno
Řapíkatý celer 1 ks
nadrobno
2 konzervy
hnědé čočky po 400g
konzervovaná rajčata krájená 400 g
v konzervě
vývar zeleninový 700 ml
nebo drůbeží
bobkový list 2 ks
může být i sušený
oregano 2 ČL
sušené
petrželka
čerstvá, nasekaná
parmazán 30 g
nastrouhaný
Na krutonky z batátu
batáty 1 ks
velký, oloupaný a nakrájený na 1cm kostky
rostlinný olej 1 PL
koření 1 PL
podle chuti
sůl
mořská, vločková

1 Začněte krutonky. Troubu předehřejte na 220°C. V míse promíchejte batátové kostičky s olejem, aby byly ze všech stran omaštěné. Pak je posypejte kořenicí směsí a protřeste, až se obalí. Potom kostičky rozprostřete na plech tak, aby měly kolem sebe dost místa (můžete je podle chuti osolit). Pečte 25–40 minut, po prvních 15 minutách kostičky uvolněte a zpřevracejte (dbejte na to, aby byly stále rozprostřeny po celé ploše plechu).

2 Po 25 minutách pečení vyndejte z trouby 1 kostičku, nechte trochu zchladnout a ochutnejte ji. Chcete-li krutonky křupavější (jsou chutné i nekřupavé), pečte dále a ochutnávejte cca po 5 minutách, až do dosažení požadovaného výsledku. Pak plech vyjměte z trouby. Před podáváním nechte rozprostřené krutonky dojít pokojové teploty. Pokud vám nějaké zbudou, lze je uchovávat v uzavřené nádobě v chladničce.

3 Mezitím ve velkém rendlíku na středním ohni rozehřejte olej. Za občasného míchání na něm opékejte cibuli, mrkev a řapíkatý celer 5 minut, do změknutí. Vmíchejte čočku, rajčata, vývar, bobkové listy a oregano. Přiveďte k varu, zmírněte oheň a zvolna vařte 10 minut. Odstavte a nechte 5 minut chladnout. Odstraňte bobkové listy.

4 Polovinu polévky rozmixujte dohladka. Vraťte do rendlíku a za stálého míchání opět prohřejte. Vmíchejte petrželku podle chuti.

5 Rozdělte do misek. Podávejte pokapané olejem podle chuti a posypané parmazánem. Podávejte s krutonky.

NĚCO NAVÍC

  • Luštěnin uvařte víc naráz a přebytek zamrazte na později (vydrží až půl roku). Pouhých 100 g sušených luštěnin vydá za 400 g konzervu (po odkapání cca 250 g). Můžete pak vytvářet třeba pestré směsi různě velkých či zbarvených fazolí – kombinujte po uvaření! A taky šetříte přírodu i své zdraví.
  • Není od věci luštěniny přebrat, tu a tam se přece jen ještě vloudí kamínek nebo jiná příměs, a také je lepší vyházet polámané a jinak poškozené kousky.
  • Většinu luštěnin je třeba namáčet, obecně čím větší, tím déle. Namáčet nemusíte čočku a loupaný půlený hrách, ale ani těm hodina neuškodí, naopak. Neloupané luštěniny lze také před vařením nechat nabobtnat (přes noc) či naklíčit (to může trvat i 3 dny), 2–3× denně je proplachujte studenou vodou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/3

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit