Talíř syté polévky s originálními batátovými krutonky vás zahřeje na těle i na duši.
Suroviny
Postup
Začněte krutonky. Troubu předehřejte na 220°C. V míse promíchejte batátové kostičky s olejem, aby byly ze všech stran omaštěné. Pak je posypejte kořenicí směsí a protřeste, až se obalí. Potom kostičky rozprostřete na plech tak, aby měly kolem sebe dost místa (můžete je podle chuti osolit). Pečte 25–40 minut, po prvních 15 minutách kostičky uvolněte a zpřevracejte (dbejte na to, aby byly stále rozprostřeny po celé ploše plechu).
Po 25 minutách pečení vyndejte z trouby 1 kostičku, nechte trochu zchladnout a ochutnejte ji. Chcete-li krutonky křupavější (jsou chutné i nekřupavé), pečte dále a ochutnávejte cca po 5 minutách, až do dosažení požadovaného výsledku. Pak plech vyjměte z trouby. Před podáváním nechte rozprostřené krutonky dojít pokojové teploty. Pokud vám nějaké zbudou, lze je uchovávat v uzavřené nádobě v chladničce.
Mezitím ve velkém rendlíku na středním ohni rozehřejte olej. Za občasného míchání na něm opékejte cibuli, mrkev a řapíkatý celer 5 minut, do změknutí. Vmíchejte čočku, rajčata, vývar, bobkové listy a oregano. Přiveďte k varu, zmírněte oheň a zvolna vařte 10 minut. Odstavte a nechte 5 minut chladnout. Odstraňte bobkové listy.
Polovinu polévky rozmixujte dohladka. Vraťte do rendlíku a za stálého míchání opět prohřejte. Vmíchejte petrželku podle chuti.
Rozdělte do misek. Podávejte pokapané olejem podle chuti a posypané parmazánem. Podávejte s krutonky.
NĚCO NAVÍC
Luštěnin uvařte víc naráz a přebytek zamrazte na později (vydrží až půl roku). Pouhých 100 g sušených luštěnin vydá za 400 g konzervu (po odkapání cca 250 g). Můžete pak vytvářet třeba pestré směsi různě velkých či zbarvených fazolí – kombinujte po uvaření! A taky šetříte přírodu i své zdraví. Není od věci luštěniny přebrat, tu a tam se přece jen ještě vloudí kamínek nebo jiná příměs, a také je lepší vyházet polámané a jinak poškozené kousky. Většinu luštěnin je třeba namáčet, obecně čím větší, tím déle. Namáčet nemusíte čočku a loupaný půlený hrách, ale ani těm hodina neuškodí, naopak. Neloupané luštěniny lze také před vařením nechat nabobtnat (přes noc) či naklíčit (to může trvat i 3 dny), 2–3× denně je proplachujte studenou vodou.