0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Slepice na paprice

Slepice na paprice
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Slepice na paprice

3.1 / 5. Počet hodnocení: 14
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 98159 kcal
Bílkoviny 1923 g
Sacharidy 114 g
Tuky 1847 g
Vláknina 39 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Dobrá slepice božsky voní, už když se vaří vývar... A pak ta kombinace zdravých živočišných tuků, která korunuje chuť a navozuje pocit spokojenosti... Přesně tohle potřebuju v ,tmavých‘ měsících roku. Omáčku nezahušťuji, mám ji tak raději. Klidně ať je skoro jako polévka. Jíme ji s noky z hlubokých talířů nebo misek velikosti lavorů,“ říká naše kolegyně Stáňa Moravcová. 

Suroviny

slepice 1 ks
cca 1,5–2 kg, vyplatí se investovat do kusu chovaného na maso), mraženou rozmrazte a vyjměte drůbky
pepř celý 10 kuliček
nové koření 2 kuličky
hřebíček 1 ks
petrželka 2 snítky
nemusí být
sůl
pepř
čerstvě mletý
máslo 50 g
cibule 1 ks
větší, nadrobno
paprika sladká 2 PL
mletá
vývar 250 ml
vývar z vaření slepice, možno i více, podle potřeby
paprika uzená 1 špetka
mletá, může být i pálivá, ale nemusí být vůbec, podle chuti
smetana ke šlehání 250 ml
33%

Postup

1

Slepici (případně i přiložené drůbky) vložte do většího hrnce a zalijte studenou vodou tak, aby byla úplně ponořená. Přidejte všechno celé koření a petrželku.

2

Osolte (cca 1 lžící soli) a přiveďte k varu. Pak oheň zmírněte a zvolna vařte asi 1,5–2 hodiny, až se maso provaří, změkne a jde dobře od kostí.

3

Slepici nechte vychladnout ve vývaru.

4

Pak ji vyjměte, podle chuti (ne)stáhněte kůži a oddělte maso od kostí či jinak naporcujte, například stehna mohou zůstat s kostí. Kosti a odřezky můžete vrátit do vývaru a dále vařit (napřed si ale odlijte vývar pod slepici) a následně uchovat, třeba na polévku.

5

V kastrolu či rendlíku na středním ohni opékejte na másle cibuli 5 minut dosklovita, občas promíchejte.

6

Pak přidejte připravené maso, poprašte polovinou papriky a promíchejte. Ihned podlijte vývarem, mírně osolte, přiklopte a zhruba 30 minut duste (podle potřeby můžete přilévat další vývar), aby se cibule rozpadala a maso bylo příjemně měkké.

7

Poprašte zbývající paprikou včetně uzené podle chuti, přilijte smetanu podle chuti, promíchejte a krátce provařte, aby se chutě spojily.

8

Pak ochutnejte a případně dosolte a opepřete; je-li omáčka příliš hutná, nařeďte ji vývarem, promíchejte a ještě prohřejte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/11

Obchod Apetit