Slepice na paprice

Slepice na paprice

Hodnocení receptu
Průměr: 2.4 ()
Do 20 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2204 kcal
Bílkoviny 41 g
Sacharidy 168 g
Tuky 155 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Dobrá slepice božsky voní, už když se vaří vývar... A pak ta kombinace zdravých živočišných tuků, která korunuje chuť a navozuje pocit spokojenosti... Přesně tohle potřebuju v ,tmavých‘ měsících roku. Omáčku nezahušťuji, mám ji tak raději. Klidně ať je skoro jako polévka. Jíme ji s noky z hlubokých talířů nebo misek velikosti lavorů,“ říká naše kolegyně Stáňa Moravcová. 

Související recepty

Suroviny

kuře 1 ks
pepř mletý 6 kulička
nové koření 1 ks
kuličky
hřebíček 1 ks
petrželka 1 snítka
(nemusí být)
sůl
pepř
čerstvě mletý
máslo 50 g
cibule 1 ks
větší, nadrobno
paprika sladká 1 PL
mletá
250 ml
vývar z vaření slepice možno i více, podle potřeby
1 špetka
uzená paprika mletá, může být i pálivá, ale nemusí být vůbec, podle chuti
smetana ke šlehání 250 ml
33%

1 Slepici (případně i přiložené drůbky) vložte do většího hrnce a zalijte studenou vodou tak, aby byla úplně ponořená. Přidejte všechno celé koření a petrželku.

2 Osolte (cca 1 lžící soli) a přiveďte k varu. Pak oheň zmírněte a zvolna vařte asi 1,5–2 hodiny, až se maso provaří, změkne a jde dobře od kostí.

3 Slepici nechte vychladnout ve vývaru. Pak ji vyjměte, podle chuti (ne)stáhněte kůži a oddělte maso od kostí či jinak naporcujte, například stehna mohou zůstat s kostí. Kosti a odřezky můžete vrátit do vývaru a dále vařit (napřed si ale odlijte vývar pod slepici) a následně uchovat, třeba na polévku.

4 V kastrolu či rendlíku na středním ohni opékejte na másle cibuli 5 minut dosklovita, občas promíchejte. Pak přidejte připravené maso, poprašte polovinou papriky a promíchejte. Ihned podlijte vývarem, mírně osolte, přiklopte a zhruba 30 minut duste (podle potřeby můžete přilévat další vývar), aby se cibule rozpadala a maso bylo příjemně měkké.

5 Poprašte zbývající paprikou včetně uzené podle chuti, přilijte smetanu podle chuti, promíchejte a krátce provařte, aby se chutě spojily. Pak ochutnejte a případně dosolte a opepřete; je-li omáčka příliš hutná, nařeďte ji vývarem, promíchejte a ještě prohřejte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/11

Obchod Apetit