„Dobrá slepice božsky voní, už když se vaří vývar... A pak ta kombinace zdravých živočišných tuků, která korunuje chuť a navozuje pocit spokojenosti... Přesně tohle potřebuju v ,tmavých‘ měsících roku. Omáčku nezahušťuji, mám ji tak raději. Klidně ať je skoro jako polévka. Jíme ji s noky z hlubokých talířů nebo misek velikosti lavorů,“ říká naše kolegyně Stáňa Moravcová.
Suroviny
Postup
Slepici (případně i přiložené drůbky) vložte do většího hrnce a zalijte studenou vodou tak, aby byla úplně ponořená. Přidejte všechno celé koření a petrželku.
Osolte (cca 1 lžící soli) a přiveďte k varu. Pak oheň zmírněte a zvolna vařte asi 1,5–2 hodiny, až se maso provaří, změkne a jde dobře od kostí.
Slepici nechte vychladnout ve vývaru.
Pak ji vyjměte, podle chuti (ne)stáhněte kůži a oddělte maso od kostí či jinak naporcujte, například stehna mohou zůstat s kostí. Kosti a odřezky můžete vrátit do vývaru a dále vařit (napřed si ale odlijte vývar pod slepici) a následně uchovat, třeba na polévku.
V kastrolu či rendlíku na středním ohni opékejte na másle cibuli 5 minut dosklovita, občas promíchejte.
Pak přidejte připravené maso, poprašte polovinou papriky a promíchejte. Ihned podlijte vývarem, mírně osolte, přiklopte a zhruba 30 minut duste (podle potřeby můžete přilévat další vývar), aby se cibule rozpadala a maso bylo příjemně měkké.
Poprašte zbývající paprikou včetně uzené podle chuti, přilijte smetanu podle chuti, promíchejte a krátce provařte, aby se chutě spojily.
Pak ochutnejte a případně dosolte a opepřete; je-li omáčka příliš hutná, nařeďte ji vývarem, promíchejte a ještě prohřejte.