0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Slepice na paprice

Slepice na paprice
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Slepice na paprice

4.6 / 5. Počet hodnocení: 17
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 98159 kcal
Bílkoviny 1923 g
Sacharidy 114 g
Tuky 1847 g
Vláknina 39 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Dobrá slepice božsky voní, už když se vaří vývar... A pak ta kombinace zdravých živočišných tuků, která korunuje chuť a navozuje pocit spokojenosti... Přesně tohle potřebuju v ,tmavých‘ měsících roku. Omáčku nezahušťuji, mám ji tak raději. Klidně ať je skoro jako polévka. Jíme ji s noky z hlubokých talířů nebo misek velikosti lavorů,“ říká naše kolegyně Stáňa Moravcová. 

Suroviny

cca 1,5–2 kg, vyplatí se investovat do kusu chovaného na maso), mraženou rozmrazte a vyjměte drůbky
pepř celý 10 kuliček
nové koření 2 kuličky
hřebíček 1 ks
petrželka 2 snítky
nemusí být
sůl
pepř
čerstvě mletý
máslo 50 g
cibule 1 ks
větší, nadrobno
paprika mletá sladká 2 PL
mletá
vývar 250 ml
vývar z vaření slepice, možno i více, podle potřeby
paprika mletá uzená 1 špetka
mletá, může být i pálivá, ale nemusí být vůbec, podle chuti

Postup

1

Slepici (případně i přiložené drůbky) vložte do většího hrnce a zalijte studenou vodou tak, aby byla úplně ponořená. Přidejte všechno celé koření a petrželku.

2

Osolte (cca 1 lžící soli) a přiveďte k varu. Pak oheň zmírněte a zvolna vařte asi 1,5–2 hodiny, až se maso provaří, změkne a jde dobře od kostí.

3

Slepici nechte vychladnout ve vývaru.

4

Pak ji vyjměte, podle chuti (ne)stáhněte kůži a oddělte maso od kostí či jinak naporcujte, například stehna mohou zůstat s kostí. Kosti a odřezky můžete vrátit do vývaru a dále vařit (napřed si ale odlijte vývar pod slepici) a následně uchovat, třeba na polévku.

5

V kastrolu či rendlíku na středním ohni opékejte na másle cibuli 5 minut dosklovita, občas promíchejte.

6

Pak přidejte připravené maso, poprašte polovinou papriky a promíchejte. Ihned podlijte vývarem, mírně osolte, přiklopte a zhruba 30 minut duste (podle potřeby můžete přilévat další vývar), aby se cibule rozpadala a maso bylo příjemně měkké.

7

Poprašte zbývající paprikou včetně uzené podle chuti, přilijte smetanu podle chuti, promíchejte a krátce provařte, aby se chutě spojily.

8

Pak ochutnejte a případně dosolte a opepřete; je-li omáčka příliš hutná, nařeďte ji vývarem, promíchejte a ještě prohřejte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/11

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč