0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.4 / 5. Počet hodnocení: 38
Více než hodinu Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3728 kcal
Bílkoviny 214 g
Sacharidy 118 g
Tuky 263 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Až tenhle pokrm ochutnáte, ke kuřeti na paprice se vrátíte jen stěží.

Suroviny

telecí plec 1 kg
na kostky
cibule 4 ks
nadrobno
sádlo 2 PL
nebo máslo
paprika mletá sladká 1 PL
rajčatový protlak 1 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
mouka pšeničná hladká 100 g
máslo 100 g
smetana ke šlehání 200 ml
knedlíky houskové
k podávání

Postup

1

Na sádle či másle opékejte cibuli asi 5 minut dozlatova. Přidejte maso a opečte ho, aby se zatáhlo. Osolte, opepřete, přidejte mletou papriku, protlak a míchejte další 2 minuty. Pak zalijte asi litrem vody a vařte maso přikryté poklicí doměkka; trvá to cca 1 hodinu.

2

Vařené maso vyjměte a dejte stranou. Na 2 lžících másla opékejte mouku asi minutu, až zpění a zbělá. Potom jíšku zalijte vývarem z masa, prošlehejte a za stálého míchání vařte 20 minut.

3

Omáčku zjemněte smetanou, rozmixujte dohladka a přeceďte přes husté síto zpět k masu. Dochuťte solí či pepřem. Nakonec vmíchejte oříšek zbylého studeného másla. Podávejte s knedlíkem.

NĚCO NAVÍC
Na knedlíky v míse smíchejte 500 g hrubé mouky, špetku soli, 1 vejce, 10 g rozdrobeného droždí, špetku cukru a 250 ml vlažného mléka. Nechte asi 5 minut odpočinout. Pak uhněťte měkké těsto, přidejte 1 starší rohlík, nakrájený na kostičky, a nechte na teplém místě hodinu kynout. Potom vytvarujte tři až čtyři šišky a vařte je v osolené vroucí vodě 18 minut; v polovině vaření knedlíky otočte. Vyjměte je a po celé délce propíchejte; vyjde z nich pára. Dokonalosti dosáhnete, když hotové knedlíky lehce potřete sádlem. Budou po něm krásně vonět a dobře chutnat.

Související články

Seriál o mase: telecí plec
  • Tipy a triky

Seriál o mase: telecí plec

Oproti jiným dílům telecího masa koupíte plec za příznivou cenu. Dejte si ji se smetanovými omáčkami, ke kterým se mladé maso hodí ze všeho nejvíc. ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/6

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
KVÍZ: Co všechno víte o kávě?
  • Kvízy

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?

Káva patří nepochybně k nejoblíbenějším nápojům na světě. Nejen proto, že obsahuje kofein, který dodává tělu energii, ale i pro svou jedinečnou chuť. Káva se stala symbolem relaxu, odpočinku a příjemných chvil ve společnosti rodiny a přátel...

Obchod Apetit