0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Slepice na paprice se smetanou a noky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 50
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1914 kcal
Bílkoviny 59 g
Sacharidy 209 g
Tuky 89 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle recept patří mezi naprostou klasiku včetně použití slepičího masa. Je výraznější i pevnější než kuřecí; zajistí silný vývar a dokonalou chuť omáčky.

Suroviny

kuře 1 ks
cca 1,5 kg
mrkev 1 ks
malá
kousek
petržel
kousek
pepř 4 kuličky
nové koření 4 kuličky
bobkový list 2 ks
cibule 1 ks
nadrobno
máslo 50 g
paprika mletá sladká 2 PL
mouka pšeničná hladká 1 PL
vývar 250 ml
ze slepice
sůl
pepř bílý
mletý
cukr špetka
lze vynechat

Postup

1

Očištěnou slepici vložte do většího hrnce a zalijte studenou vodou tak, aby byla celá ponořená. Přidejte očištěnou a pokrájenou kořenovou zeleninu, kuličky koření a bobkový list.

2

Osolte a uveďte do varu. Pak plamen snižte a mírně vařte zhruba hodinu a půl, až je maso měkké a snadno se odděluje od kostí. Vpichem jehly do silné části stehna se přesvědčte, že už nevytéká narůžovělá šťáva.

3

Nechte slepici ve vývaru vychladnout. Pak ji vyjměte, stáhněte kůži a oddělte maso od kostí. Maso nakrájejte na úhledné kousky.

4

V kastrole na másle osmahněte cibuli, důkladně promíchejte. Pět minut smažte na středním plameni, pak přisypte maso, zasypte paprikou  a znovu promíchejte.

5

Podlijte vývarem, mírně osolte, přikryjte pokličkou a zhruba deset minut poduste, aby cibule hezky změkla.

6

Děrovanou naběračkou vyberte maso, zvyšte plamen a šťávu nechte trochu vysmahnout.

7

Zaprašte moukou, osmahněte ji, zalijte dvěma lžícemi studené vody a rozmíchejte na hladkou jíšku.

8

Přilijte smetanu, promíchejte, vraťte maso, krátce povařte, aby byla omáčka jemná a hladká.

Pak ji už jen ochutnejte a případně dotáhněte chuť.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/3

Komentáře

Anonym

fuuuuj to bylo hnusny

Anonym

Ja sem to uvaril podle navodu a bylo to vyborny!!!

Anonym

Recept se nachází v č.3/06, str.39

Anonym

slepice na paprice

Anonym

Slepici jsem dělala několikrát, i podle tohoto receptu, ale pokaždé byla tvrdá jako podešev. Tento recept je skvělý, dělám jídlo podle ně, ale slepici jsem naradila kuřetem. Maso je křehčí.

Marta Dovrtělová

Slepici jsem dělala poprvé a byla jsem překvapená jak je skvělá. Je z ní skvělý vývar daleko silnější než kuřecí. Slepici jsem raději vařila déle než je v receptu, protože jsem si myslela že bude tuhá, ale ne byla měkoučká. Omáčka výborná, maso se nerozpadalo a pěkně drželo vcelku. Příště použiji zase tento recept. Doporučuji!

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...