Slepice na paprice s noky

Slepice na paprice se smetanou a noky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Slepice na paprice s noky

4.3 / 5. Počet hodnocení: 50
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1914 kcal
Bílkoviny 59 g
Sacharidy 209 g
Tuky 89 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle recept patří mezi naprostou klasiku včetně použití slepičího masa. Je výraznější i pevnější než kuřecí; zajistí silný vývar a dokonalou chuť omáčky.

Suroviny

kuře 1 ks
cca 1,5 kg
mrkev 1 ks
malá
celer
kousek
petržel
kousek
pepř 4 kuličky
nové koření 4 kuličky
bobkový list 2 ks
cibule 1 ks
nadrobno
máslo 50 g
paprika sladká 2 PL
mouka pšeničná hladká 1 PL
vývar 250 ml
ze slepice
smetana na vaření 250 ml
sůl
pepř bílý
mletý
cukr špetka
lze vynechat

Postup

1

Očištěnou slepici vložte do většího hrnce a zalijte studenou vodou tak, aby byla celá ponořená. Přidejte očištěnou a pokrájenou kořenovou zeleninu, kuličky koření a bobkový list.

2

Osolte a uveďte do varu. Pak plamen snižte a mírně vařte zhruba hodinu a půl, až je maso měkké a snadno se odděluje od kostí. Vpichem jehly do silné části stehna se přesvědčte, že už nevytéká narůžovělá šťáva.

3

Nechte slepici ve vývaru vychladnout. Pak ji vyjměte, stáhněte kůži a oddělte maso od kostí. Maso nakrájejte na úhledné kousky.

4

V kastrole na másle osmahněte cibuli, důkladně promíchejte. Pět minut smažte na středním plameni, pak přisypte maso, zasypte paprikou  a znovu promíchejte.

5

Podlijte vývarem, mírně osolte, přikryjte pokličkou a zhruba deset minut poduste, aby cibule hezky změkla.

6

Děrovanou naběračkou vyberte maso, zvyšte plamen a šťávu nechte trochu vysmahnout.

7

Zaprašte moukou, osmahněte ji, zalijte dvěma lžícemi studené vody a rozmíchejte na hladkou jíšku.

8

Přilijte smetanu, promíchejte, vraťte maso, krátce povařte, aby byla omáčka jemná a hladká.

Pak ji už jen ochutnejte a případně dotáhněte chuť.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/3

Komentáře

Anonym

Ja sem to uvaril podle navodu a bylo to vyborny!!!

Anonym

Slepici jsem dělala několikrát, i podle tohoto receptu, ale pokaždé byla tvrdá jako podešev. Tento recept je skvělý, dělám jídlo podle ně, ale slepici jsem naradila kuřetem. Maso je křehčí.

Marta Dovrtělová

Slepici jsem dělala poprvé a byla jsem překvapená jak je skvělá. Je z ní skvělý vývar daleko silnější než kuřecí. Slepici jsem raději vařila déle než je v receptu, protože jsem si myslela že bude tuhá, ale ne byla měkoučká. Omáčka výborná, maso se nerozpadalo a pěkně drželo vcelku. Příště použiji zase tento recept. Doporučuji!

Apetit magazín

Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit