Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Slepice na paprice se smetanou a noky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 53
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1914 kcal
Bílkoviny 59 g
Sacharidy 209 g
Tuky 89 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle recept patří mezi naprostou klasiku včetně použití slepičího masa. Je výraznější i pevnější než kuřecí; zajistí silný vývar a dokonalou chuť omáčky.

Související recepty

Suroviny

kuře 1 ks
cca 1,5 kg
mrkev 1 ks
malá
kousek
petržel
kousek
pepř 4 kuličky
nové koření 4 kuličky
nadrobno
vývar 250 ml
ze slepice
sůl
pepř bílý
mletý
cukr špetka
lze vynechat

Postup

1

Očištěnou slepici vložte do většího hrnce a zalijte studenou vodou tak, aby byla celá ponořená. Přidejte očištěnou a pokrájenou kořenovou zeleninu, kuličky koření a bobkový list.

2

Osolte a uveďte do varu. Pak plamen snižte a mírně vařte zhruba hodinu a půl, až je maso měkké a snadno se odděluje od kostí. Vpichem jehly do silné části stehna se přesvědčte, že už nevytéká narůžovělá šťáva.

3

Nechte slepici ve vývaru vychladnout. Pak ji vyjměte, stáhněte kůži a oddělte maso od kostí. Maso nakrájejte na úhledné kousky.

4

V kastrole na másle osmahněte cibuli, důkladně promíchejte. Pět minut smažte na středním plameni, pak přisypte maso, zasypte paprikou  a znovu promíchejte.

5

Podlijte vývarem, mírně osolte, přikryjte pokličkou a zhruba deset minut poduste, aby cibule hezky změkla.

6

Děrovanou naběračkou vyberte maso, zvyšte plamen a šťávu nechte trochu vysmahnout.

7

Zaprašte moukou, osmahněte ji, zalijte dvěma lžícemi studené vody a rozmíchejte na hladkou jíšku.

8

Přilijte smetanu, promíchejte, vraťte maso, krátce povařte, aby byla omáčka jemná a hladká.

Pak ji už jen ochutnejte a případně dotáhněte chuť.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/3

Komentáře

20.01.2015 11:08

Slepici jsem dělala poprvé a byla jsem překvapená jak je skvělá. Je z ní skvělý vývar daleko silnější než kuřecí. Slepici jsem raději vařila déle než je v receptu, protože jsem si myslela že bude tuhá, ale ne byla měkoučká. Omáčka výborná, maso se nerozpadalo a pěkně drželo vcelku. Příště použiji zase tento recept. Doporučuji!

12.09.2008 10:16
Slepici jsem dělala několikrát, i podle tohoto receptu, ale pokaždé byla tvrdá jako podešev. Tento recept je skvělý, dělám jídlo podle ně, ale slepici jsem naradila kuřetem. Maso je křehčí.
12.11.2007 11:00
slepice na paprice
04.09.2007 18:06
Recept se nachází v č.3/06, str.39
24.07.2007 15:20
Ja sem to uvaril podle navodu a bylo to vyborny!!!
22.09.2006 15:22
fuuuuj to bylo hnusny

Apetit magazín