Tenhle recept patří mezi naprostou klasiku včetně použití slepičího masa. Je výraznější i pevnější než kuřecí; zajistí silný vývar a dokonalou chuť omáčky.
Suroviny
Postup
Očištěnou slepici vložte do většího hrnce a zalijte studenou vodou tak, aby byla celá ponořená. Přidejte očištěnou a pokrájenou kořenovou zeleninu, kuličky koření a bobkový list.
Osolte a uveďte do varu. Pak plamen snižte a mírně vařte zhruba hodinu a půl, až je maso měkké a snadno se odděluje od kostí. Vpichem jehly do silné části stehna se přesvědčte, že už nevytéká narůžovělá šťáva.
Nechte slepici ve vývaru vychladnout. Pak ji vyjměte, stáhněte kůži a oddělte maso od kostí. Maso nakrájejte na úhledné kousky.
V kastrole na másle osmahněte cibuli, důkladně promíchejte. Pět minut smažte na středním plameni, pak přisypte maso, zasypte paprikou a znovu promíchejte.
Podlijte vývarem, mírně osolte, přikryjte pokličkou a zhruba deset minut poduste, aby cibule hezky změkla.
Děrovanou naběračkou vyberte maso, zvyšte plamen a šťávu nechte trochu vysmahnout.
Zaprašte moukou, osmahněte ji, zalijte dvěma lžícemi studené vody a rozmíchejte na hladkou jíšku.
Přilijte smetanu, promíchejte, vraťte maso, krátce povařte, aby byla omáčka jemná a hladká.
Pak ji už jen ochutnejte a případně dotáhněte chuť.
Komentáře
Slepici jsem dělala poprvé a byla jsem překvapená jak je skvělá. Je z ní skvělý vývar daleko silnější než kuřecí. Slepici jsem raději vařila déle než je v receptu, protože jsem si myslela že bude tuhá, ale ne byla měkoučká. Omáčka výborná, maso se nerozpadalo a pěkně drželo vcelku. Příště použiji zase tento recept. Doporučuji!