Ve Švédsku je nejznámější hrachovka s tymiánem – jí se tradičně ve čtvrtek, a to i ve školních jídelnách –, ale Katarina nás oslnila jinou polévkou. Jednoduchou, i když ne zrovna prostonárodní…
Suroviny
smetana
60
ml
máslo
3
PL
cibule
1
ks
najemno
vývar
200
ml
v kostce
víno šumivé
300
ml
ústřice
8
ks
sůl
pepř
cukr
na dochucení
řeřicha
čerstvá, na ozdobení
koriandr čerstvý
lze nahradit petrželkou,na ozdobení
Postup
1
Máslo rozpusťte v hrnci a osmahněte na něm cibulku. Zalijte vývarem a uveďte do varu. Vsypte ústřice vyjmuté z lastur a tři až pět minut povařte.
2
Do polévky vlijte šumivé víno a smetanu a už ji dál nevařte. Dochuťte solí, pepřem, trochou cukru a strouhněte do ní muškátového oříšku.
3
Před podáváním ozdobte lístky koriandru, řeřichy nebo petrželky. K polévce můžete servírovat krajíčky opečeného toustového chleba – nejlépe překrojené na trojúhelníky.
Komentáře