Hodnocení receptu
Průměr: 5 ()
Do 10 minut Velmi snadné Pro 1-2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1933 kcal
Bílkoviny 203 g
Cukr 89 g
Tuky 84 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Mušle miluji! Uvařeny jsou raz dva, zato u stolu si můžete dávat načas, vybírat maso, máčet bagetu ve šťávě, popíjet zbylý cidre a lenošit,“ říká o svém zamilovaném receptu Darina Sieglová, redaktorka Apetitu.

Suroviny

hřebenatky 1 kg
čerstvé
máslo 25 g
jarní cibulka 8 ks
na šikmé plátky
česnek 2 stroužek
nasekané
250 ml
suchý francouzský cider
tymián 4 snítka
smetana ke šlehání 150 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
petrželka 1 hrst
nasekaná
bageta
k podávání

1 Mušle důkladně očistěte, omyjte a propláchněte, abyste je zbavili nečistot, chaluh a písku. Vyhoďte všechny otevřené. Pokud si nejste jisti, jestli jsou všechny zbylé mušle v pořádku, poklepejte všemi pootevřenými o hranu dřezu – pokud se zavřou, jsou ještě živé a jedlé.

2 V hlubokém hrnci rozehřejte máslo a orestujte na něm jarní cibulku a česnek, míchejte asi minutu. Potom přilijte cider, vhoďte tymián a mušle a vařte přiklopené 3–4 minuty, aby se mušle začaly otevírat. Pak přilijte smetanu, osolte, případně i opepřete a vmíchejte petrželku. Ihned podávejte s bagetkou a zbylým ciderem.

TIPY & TRIKY

Klasiku s bílým vínem vyměňte za recept se cidrem (jablečné víno, koupíte např. na  www.cidrerie.cz nebo během francouzských dní v Lidlu). Cidre je na rozdíl od vína v omáčce jemnější, a navíc při následném popíjení v horkém létě nestoupá tak rychle do hlavy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Anonym

dnes jsem vařila poprvé, a musím říct, že je to jednoduchý recept s maximálním efektem, možná i protože jsem koupila slávky úplně čerstvé ( jsem v zahraničí )

Apetit magazín

  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...
  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...

Obchod Apetit