4.7 / 5. Počet hodnocení: 9
Do 30 minut Velmi snadné Pro 1-2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2033 kcal
Bílkoviny 123 g
Sacharidy 109 g
Tuky 114 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Mušle miluji! Uvařeny jsou raz dva, zato u stolu si můžete dávat načas, vybírat maso, máčet bagetu ve šťávě, popíjet zbylý cidre a lenošit,“ říká o svém zamilovaném receptu Darina Sieglová, redaktorka Apetitu.

Suroviny

slávky 1 kg
čerstvé
máslo 25 g
jarní cibulka 8 ks
na šikmé plátky
česnek 2 stroužek
nasekané
cider 250 ml
suchý francouzský
tymián 4 snítka
smetana ke šlehání 150 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
petrželka 1 hrst
nasekaná
bageta
k podávání

1 Mušle důkladně očistěte, omyjte a propláchněte, abyste je zbavili nečistot, chaluh a písku. Vyhoďte všechny otevřené. Pokud si nejste jisti, jestli jsou všechny zbylé mušle v pořádku, poklepejte všemi pootevřenými o hranu dřezu – pokud se zavřou, jsou ještě živé a jedlé.

2 V hlubokém hrnci rozehřejte máslo a orestujte na něm jarní cibulku a česnek, míchejte asi minutu. Potom přilijte cider, vhoďte tymián a mušle a vařte přiklopené 3–4 minuty, aby se mušle začaly otevírat. Pak přilijte smetanu, osolte, případně i opepřete a vmíchejte petrželku. Ihned podávejte s bagetkou a zbylým ciderem.

TIPY & TRIKY

Klasiku s bílým vínem vyměňte za recept se cidrem (jablečné víno, koupíte např. na  www.cidrerie.cz nebo během francouzských dní v Lidlu). Cidre je na rozdíl od vína v omáčce jemnější, a navíc při následném popíjení v horkém létě nestoupá tak rychle do hlavy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/9

Komentáře

Anonym

dnes jsem vařila poprvé, a musím říct, že je to jednoduchý recept s maximálním efektem, možná i protože jsem koupila slávky úplně čerstvé ( jsem v zahraničí )

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit