Slávky po italsku

Slávky po italsku

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2234 kcal
Bílkoviny 204 g
Cukr 100 g
Tuky 80 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

"Místo pyré můžete použít loupaná rajčata z konzervy, která rozvaříte. Italsky se jmenují pomodori pelati a já miluju odrůdu San Marzano z oblasti Kampánie. Stačí je asi 10 minut povařit a potom rozmačkat vidličkou," radí autorka receptu, Zdeňka Pohlreichová.

Suroviny

slávky 2 kg
česnek 3 stroužek
drcené
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
rajčatové pyré 1.5 hrnek
(passata), (375ml)
vinný ocet bílý 2 PL
bílý
víno bílé 6 PL
chilli sušené špetka
petrželka svazek
malý
bageta
čerstvá, k podávání

1 Otevřenými slávkami poklepejte, a když se nezavřou, vyhoďte je. Zavřené čerstvé slávky okartáčujte, odtrhněte ‚vousky‘ a propláchněte je pod studenou vodou. Vložte je do velkého hrnce, přidejte čes- nek a zalijte cca 60ml vody.

2 Opepřete, přiklopte a zprudka přiveďte k varu. Ztlumte na střední plamen a vařte 2 minuty. Mušle by se měly otevřít. Neotevřené mušle vyhoďte. Zbylé vyjměte děrovanou sběračkou do cedníku.

3 Do rendlíku dejte rajčatové pyré, ocet, bílé víno a špetku chilli koření. Zřeďte trochou tekutiny z hrnce po mušlích (ne ze dna, aby v jídle nebyl písek) a přiveďte k varu. Vařte 2 minuty, aby se chutě pro- pojily, ochutnejte, případně dosolte.

4 Mušle přendejte na servírovací mísu. Zalijte připravenou omáčkou a posypte nasekanými lístky petrželky. Dochuťte pepřem a podávejte horké s bílým pečivem. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Obchod Apetit