"Místo pyré můžete použít loupaná rajčata z konzervy, která rozvaříte. Italsky se jmenují pomodori pelati a já miluju odrůdu San Marzano z oblasti Kampánie. Stačí je asi 10 minut povařit a potom rozmačkat vidličkou," radí autorka receptu, Zdeňka Pohlreichová.
Postup
Otevřenými slávkami poklepejte, a když se nezavřou, vyhoďte je. Zavřené čerstvé slávky okartáčujte, odtrhněte ‚vousky‘ a propláchněte je pod studenou vodou. Vložte je do velkého hrnce, přidejte čes- nek a zalijte cca 60ml vody.
Opepřete, přiklopte a zprudka přiveďte k varu. Ztlumte na střední plamen a vařte 2 minuty. Mušle by se měly otevřít. Neotevřené mušle vyhoďte. Zbylé vyjměte děrovanou sběračkou do cedníku.
Do rendlíku dejte rajčatové pyré, ocet, bílé víno a špetku chilli koření. Zřeďte trochou tekutiny z hrnce po mušlích (ne ze dna, aby v jídle nebyl písek) a přiveďte k varu. Vařte 2 minuty, aby se chutě pro- pojily, ochutnejte, případně dosolte.
Mušle přendejte na servírovací mísu. Zalijte připravenou omáčkou a posypte nasekanými lístky petrželky. Dochuťte pepřem a podávejte horké s bílým pečivem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Vůně Středomoří: 19 lehkých receptů (19 receptů )
- Valentýnské menu pro kuchaře začátečníky: Oslňte drahou polovičku večeří, po které vás bude milovat ještě víc!(22 receptů )
- Kulinární jízda Evropou: 59 ověřených receptů(59 receptů )
- 30 italských receptů do 30 minut: Rychlá rodinná jídla, se kterými zazáříte (36 receptů )