Recepty na rybí polévky
Na rybí polévku můžete použít mořské i sladkovodní ryby, ze kterých snadno připravíte lahodné krémy nebo poctivé silné vývary. Recepty na rybí polévky jsou inspirované kuchyněmi přímořksých států. V zemích, kde značnou část obživy zajišťuje rybolov si jídelníček bez rybích polévek lze jen těžko představit.
...
Podle našich receptů si snadno připravíte například tradiční finskou nebo norskou polévku s lososem. Mořské plody září v receptech na polévku s krevetami nebo ústřicemi. Prvenství na seznamu receptů si trvale drží francouzská polévka bouillabaise nebo irský chowder, v našich končinách má své pevné místo polévka z kapra. Rybí polévky jsou lahodné a patří do pestrého jídelníčku.
Na přípravu rybí polévky můžete vždy použít běžně dostupné rybí filé, mražené filety nejrůznějších druhů ryb (treska, kapr, pangasius, candát, pstruh, losos, tuňák) i mořské plody jako slávky, vongole, olihně (kalamáry), krevety nebo chobotnice. Dáváte-li přednost lokálním surovinám, vyzkoušejte polévku z kapra.
- Rybí polévky můžeme rozdělit na čiré vývarové, rajčatové a smetanové.
- Nejslavnějšími zástupci rybích polévek se smetanou jsou chowder nebo finská či norská rybí polévka. Připravit však můžete i hladký rybí krém.
- Rybí polévky s rajčaty jsou spíše doménou středomořské kuchyně. Uvařte si například polévku s plody moře a fenyklem nebo středomořskou rybí polévku.
- Skvělou volbou je také maďarská rybí polévka.
- Na přípravu kapřího krému budete potřebovat silný kapří vývar.
Jak na poctivý rybí vývar?
Rybí vývar tvoří základ rybích polévek. Poctivý tažený vývar je zdrojem bohaté chuti a cenné nutriční hodnoty. Podávání rybí polévky je u nás nejvíc spojeno s tradicí na Štědrý den. Rybí polévky jsou ale skvělé kdykoli během roku, protože patří k výživově bohatým jídlům.
- Připravte si dokonalý rybí vývar podle našeho receptu a podávejte jej nejen k příležitosti štědrovečerní hostiny.
- K přípravě základního rybího vývaru budete potřebovat: 3 skelety z bělomasé ryby, 1 malou rozpůlenou neoloupanou cibuli, 1 rozpůlenou palici česneku a sůl.
- Skelety, cibuli a česnek pečte v troubě rozehřáté na 200 ºC 30–40 minut. Poté přesuňte vše do hrnce, zalijte 1,25 l vody a nechte táhnout pod bodem varu 30 minut.
- V průběhu vaření sbírejte pěnu a na závěr vývar osolte dle chuti.
- Hotový vývar podávejte buď čirý s knedlíčky, nebo jej použijte jako základ pro přípravu středomořské polévky nebo třeba rybí polévky s lososem.
Pochutnejte si na poctivé rybí polévce
Pokrmy z ryb jsou důležitou součástí pestrého jídelníčku a dle odborníků bychom ryby měli konzumovat 2–3x týdně. Dostatečnou dávku prospěšných látek obsažených v rybách vám dodají nejen hlavní rybí pokrmy, ale také rybí polévky. Čím je našemu organismu konzumace ryb prospěšná?
- Ryby obsahují důležité nenasycené mastné kyseliny omega–3.
- Rybí pokrmy jsouvýznamným potravinovým zdrojem vitaminu D, který potřebujeme pro správnou funkci imunitního systému.
- V rybách se nachází vitamin A a minerály zinek, fosfor a selen. V menším množství nechybí ani vitaminy skupiny B.
- Díky přirozenému obsahu jódu prospívá konzumace ryb našemu nervovému systému a správné funkci štítné žlázy.
Celý popis