Turecký jehněčí pilaf

Turecký jehněčí pilaf

Hodnocení receptu
Průměr: 4.5 ()
Do 30 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2997 kcal
Bílkoviny 96 g
Sacharidy 347 g
Tuky 81 g
Vláknina 130 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Skvělé nasycení pro davy labužníků

Suroviny

hrst
piniové ořechy či mandlové lupínky
olivový olej 1 PL
cibule 1 ks
velká, na půlkolečka
skořice 2 ks
rozlámané
jehněčí maso 500 g
libové či ramínko, na menší kostky
rýže 250 g
basmati
vývar kuřecí 1 kostka
rozpuštěná v 500 ml horké vody
meruňky 12 ks
sušené, nesiřené, v Albiu: 200g za 43 kč
máta hrst
čerstvé listy nasekané
sůl
pepř
1. Ve velkém silnostěnném kastrolu nasucho opražte piniová semínka; pozor, ráda se připalují. Vsypte je na talíř a do kastrolu vlijte olej. Až se zahřeje, dozlatova na něm osmahněte cibuli a skořici. Zvyšte teplotu a po částech přidávejte maso. Míchejte, aby se opeklo stejnoměrně. Pak přisypte rýži a minutu za stálého míchání smažte.

2. Zalijte vývarem, vsypte meruňky, osolte a opepřete. Přiklopte a asi dvanáct minut zvolna vařte, až se tekutina vsákne do rýže a ta změkne. Ihned podávejte posypané piniovými oříšky a mátou.
Odlehčete to! Jehněčí můžete nahradit kuřecím nebo krůtím masem a meruňky rozinkami.

Tip apetitu
Chlazené jehněčí maso koupíte třeba v Carrefouru. Přibližně dvoukilový kus jehněčí plece, která je pro tento recept ideální, přijde na 296 Kč.

Komentáře

Obchod Apetit