Do hodiny
Velmi snadné
Rýže je skvělou a na živiny bohatou surovinou. Na celém světě existuje více než 120 tisíc odrůd. Tentokrát jsme si pro vás připravili přehled receptů z rýže orientální. Vyzkoušíte thajskou jasmínovou, lepkavou sticky rice, indickou basmati nebo japonskou koshihikari?
Jasmínová rýže je neodmyslitelně spjatá zejména s thajskou kuchyní. Pěstuje se v Thajsku, kde se tradičně podává jako příloha k thajskému kari nebo minutkovým pokrmům připravovaným rychlým restováním na pánvi, tzv. metodou stir-fry.
Jasmínová rýže je ideální jako příloha k pokrmům s omáčkou i sušším pokrmům. Vychutnat si ji ale můžete i na sladko. Vzhledem ke své jemné struktuře není příliš vhodná na smažení. Pozor také na její výraznou, nasládlou, jemně květinovou chuť, která se nehodí ke každému jídlu.
Lepkavá rýže známá také pod označením sticky rice je speciálním druhem rýže, který se pěstuje v jižní a jihovýchodní Asii. Milují ji Číňané, Thajci, Kambodžané nebo Filipínci.
Rýže basmati je dlouhozrnná a silně aromatická, voní i chutná po oříškách. Roste v podhůří Himálaje, kde jí místní podmínky dodávají jedinečné aroma. Voda z horských ledovců dodává rýže basmati minerály a jedinečnou chuť. Zajímavostí je, že po uvaření se zhruba zdvojnásobí délka zrnek, zatímco šířka zústává stejná.
Rýže basmati skvěle doprovodí indické pokrmy, připravíte z ní ale i výtečný indonéský nasi goreng. Basmati nelepí a je krásně nadýchaná, díky čemuž se hodí jako příloha k jakýmkoliv omáčkám a masům.
Černá rýže pochází z Číny, kde byla známá jako „zakázaná rýže“. V dřívějších dobách ji totiž směli konzumovat pouze rodiny panovníků a lidé z vyšších společenských vrstev. Dnes je ovšem rozšířená po celém světě. Má oříškovou, lehce nasládlou chuť a využijete ji jako přílohu, do různých směsí, na přípravu sladké kaše, tradičně se z ní vaří slaná léčivá kaše congee.
Černá ráže je bohatá na antioxidanty, železo a vitamín E. Je celozrnná, takže obsahuje více vlákniny než rýže bílá. Má také více bílkovin.
Koshihikari je pro Japonce jedním z nejoblíbenějších druhů rýže. Zrna této rýže jsou krátká, kulatá a lesklá, po uvaření lepivá s oříškovou, sladkou chutí. Díky tomu, že dobře saje vodu, je rýže ideální na přípravu sushi, onigirazu nebo poke bowls.
Zdroj informací: časopis Apetit