Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kuřecí pilaf se sušeným ovocem a ořechy
Kuřecí pilaf se sušeným ovocem a ořechy
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Kuřecí pilaf se sušeným ovocem a ořechy

5/5 Počet hodnocení: 4
Do 20 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4416 kcal
Bílkoviny 231 g
Sacharidy 418 g
Tuky 191 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sušeného ovoce můžete přidat i méně, záleží na tom, jak moc si libujete v kombinaci sladké chuti a masa, a také kolik zbytků se vám v kuchyni sešlo.

Suroviny

malá, nakrájená nadrobno
česnek 1 stroužek
nakrájený nadrobno
nakrájeného na plátky
rýže dlouhozrnná 270 g
může být i basmati nebo jasmínová
jablečná šťáva 300 ml
lze nahradit džusem
vývar kuřecí 400 ml
rozmarýn ¾ ČL
sušený, nebo 0,5 lžíce nasekaných lístků čerstvého
tymián sušený 1 ČL
nebo 1 lžíce lístků čerstvého
sůl ¾ ČL
cca
pepř mletý ½ ČL
cca
sušené ovoce 100 g
směs (brusinky, rozinky, meruňky...), podle potřeby spařeného nebo propláchnutého
cca, lze nahradit směsí ořechů, nasekaných
až 2 (podle velikosti), zbavená jádřinců a nakrájená na kostičky
petrželka
čerstvá na ozdobu
NA KUŘE
meruňkový džem 100 g
či jiného zbylého, nebo pomerančové marmelády
hořčice dijonská 2,5 PL
česnek sušený ½ ČL
nebo i víc, podle chuti
sůl ¾ ČL
pepř mletý ¼ ČL
kuřecí stehenní řízky 1 kg
bez kůže
olivový olej
ve spreji (nemusí být)

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C. Vezměte zapékací nádobu o rozměrech zhruba 22 x 33 cm, nasypte do ní cibuli a česnek, poklaďte máslem, vložte do trouby na 15 minut (občas zkontrolujte, směs se nesmí spálit, maximálně má zezlátnout), pak vyjměte.

2

Promíchejte všechny přísady na kuře až po mletý pepř a obraťte v nich kuřecí řízky, aby byly ze všech stran obalené. Zbývající džem uchovejte.

3

Do zapékací nádoby přidejte rýži, vlijte jablečný mošt i vývar, ochuťte rozmarýnem, tymiánem, podle chuti osolte a opepřete. Promíchejte. Přidejte sušené ovoce a ořechy. Promíchejte. Navrch posaďte kuřecí díly, měly by být částečně potopené. Zakryjte alobalem. Pečte 20 minut.

4

Sejměte alobal – nejspíš bude v nádobě ještě zbývat dost tekutiny. Kuře potřete odloženým džemem a podle chuti postříkejte olejem ve spreji. Dopékejte 30–35 minut nezakryté, aby kuře silně zezlátlo a bylo propečené.

5

Vyjměte z trouby a nechte 5 minut odpočívat. Pak maso odložte na talíř a do rýže přidejte jablko, promíchejte a rýži načechrejte vidličkou. Kuře podávejte s rýží, podle chuti ozdobené petrželkou.

TIP REDAKCE
Sušené datle, fíky, meruňky, brusinky, mandle, pistácie, vlašské a lískové ořech, kešú... Tady zužitkujete v podstatě jakékoli sušené ovoce a ořechy z mikulášské nadílky i zbylé z výroby cukroví (jen kandovanou citrusovou kůru bychom pro její hořkost raději vynechali). Tenhle recept je skvělý také ve chvíli, kdy děláte velkou čistku ve skříni.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/12

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si královské limitky v průběhu celého léta!
  • Zajímavosti

Vychutnejte si královské limitky v průběhu celého léta!

Na trhu se díky velké oblibě s přehledem drží již od 70. let minulého století, kdy jej světu poprvé představil kalifornský franšízant Al Bernardin. Pro svou popularitu a vynikající chuť exceloval dokonce i v ikonickém filmovém trháku Pulp...