Kuřecí pilaf se sušeným ovocem a ořechy

Kuřecí pilaf se sušeným ovocem a ořechy

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4123 kcal
Bílkoviny 229 g
Cukr 353 g
Tuky 191 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sušeného ovoce můžete přidat i méně, záleží na tom, jak moc si libujete v kombinaci sladké chuti a masa, a také kolik zbytků se vám v kuchyni sešlo.

Související recepty

Suroviny

cibule 1 ks
malá, nakrájená nadrobno
česnek 1 stroužek
nakrájený nadrobno
máslo 50 g
nakrájeného na plátky
rýže dlouhozrnná 270 g
(může být i basmati nebo jasmínová)
jablečná šťáva 300 ml
lze nahradit džusem
vývar kuřecí 400 ml
0.75 ČL
sušený rozmarýn (nebo 1/2 lžíce nasekaných lístků čerstvého)
tymián sušený 1 ČL
(nebo 1 lžíce lístků čerstvého)
sůl 0.75 ČL
cca
pepř mletý 0.5 ČL
cca
100 g
směs sušeného ovoce zhruba, (brusinky, rozinky, meruňky...), podle potřeby spařeného nebo propláchnutého
vlašské ořechy 100 g
cca, lze nahradit směsí ořechů, nasekaných
jablka 1 ks
(podle velikosti), zbavená jádřinců a nakrájená na kostičky
čerstvá petrželka na ozdobu
NA KUŘE
džem 100 g
meruňkového či jiného zbylého, nebo pomerančové marmelády
hořčice dijonská 2.5 PL
česnek sušený 0.5 ČL
perníkové koření 0.5 ČL
(nebo i víc, podle chuti)
paprika sladká 0.25 ČL
sůl 0.75 ČL
pepř mletý 0.25 ČL
kuřecí stehenní řízky 1 kg
bez kůže
olivový olej
ve spreji (nemusí být)

Troubu předehřejte na 200°C. Vezměte zapékací nádobu o rozměrech zhruba 22 x 33 cm, nasypte do ní cibuli a česnek, poklaďte máslem, vložte do trouby na 15 minut (občas zkontrolujte, směs se nesmí spálit, maximálně má zezlátnout), pak vyjměte.

2 Promíchejte všechny přísady na kuře až po mletý pepř a obraťte v nich kuřecí řízky, aby byly ze všech stran obalené. Zbývající ochucený džem uchovejte.

3 Do zapékací nádoby přidejte rýži, vlijte jablečný mošt i vývar, ochuťte rozmarýnem, tymiánem, podle chuti osolte a opepřete. Promíchejte. Přidejte sušené ovoce a ořechy. Promíchejte. Navrch posaďte kuřecí díly, měly by být částečně potopené. Zakryjte alobalem. Pečte 20 minut.

4 Sejměte alobal – nejspíš bude v nádobě ještě zbývat dost tekutiny. Kuře potřete odloženým ochuceným džemem a podle chuti postříkejte olejem ve spreji. Dopékejte 30–35 minut nezakryté, aby kuře silně zezlátlo a bylo propečené.

5 Vyjměte z trouby a nechte 5 minut odpočívat. Pak maso odložte na talíř a do rýže přidejte jablko, promíchejte a rýži načechrejte vidličkou. Kuře podávejte s rýží, podle chuti ozdobené petrželkou.

TIP REDAKCE
Sušené datle, fíky, meruňky, brusinky, mandle, pistácie, vlašské a lískové ořech, kešú... Tady zužitkujete v podstatě jakékoli sušené ovoce a ořechy z mikulášské nadílky i zbylé z výroby cukroví (jen kandovanou citrusovou kůru bychom pro její hořkost raději vynechali). Tenhle recept je skvělý také ve chvíli, kdy děláte velkou čistku ve skříni.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Lidé a jídlo

Seznamte se se slavnými jablečnými koláči!

Podzimní přebytky jablek nemusí končit vždycky jenom ve štrúdlu. Ač je tento moučník ověřená a chutná klasika, zkuste pro jednou oslavit babí léto některým z vyhlášených světových jablečných koláčů. Slibujeme, že nebudete litovat. ...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Užijte si ještě léto — hledáním vinných pokladů!

Je vám líto, že už prázdniny plné objevování cizích zemí skončily? Food bloger a sommeliér Jan Juřica věří, vás prostřednictvím výběru těch nejzajímavějších vín z kolekce Found od M&S, ještě do příjemné letní nálady hravě vrátí. Anebo...

Obchod Apetit