Nová registrace Zapomenuté heslo

Turecká kuchyně není jen kebab. Které recepty z Turecka prosluly po celém světě?

Zorka Švarcová
16. 5. 2022
Různá jídla z turecké kuchyně
timokefoto / Pixabay

Když se mluví o typickém tureckém jídle, mnohým se pravděpodobně vybaví proslulý kebab. Jenže turecká kuchyně má spoustu receptů a jídel, která může nabídnout! 

Křižovatka západních světů a Orientu

Jedinečná poloha Turecka a jeho historický vývoj, který zahrnuje migraci Turků ze Střední Asie do Evropy a několik století turecké nadvlády v podobě Osmanské říše, velmi ovlivnily identitu tamní gastronomie.

  • Turecko a okolní země (Řecko, Bulharsko, Balkán, Irák, Sýrie, Írán, Arménie a další) na sebe po staletí vzájemně působily, takže v jejich kuchyních najdeme hodně podobných pokrmů.
  • Jedním z nich je například böreği, slané pečivo z filo těsta. V Bulharsku mu říkají bjurek, v Řecku bouréki, v Izraeli bourekas. V Čechách se s ním už také můžete setkat pod názvem burek.

‚Plážový‘ burek s tvarohem

‚Plážový‘ burek se sýrem

< 60 min
4.3(48x)
Přečíst recept

Ingredience, které Turci milují

V Turecku jsou velmi populární trhy, kde obyvatelé nakupují většinu surovin a panuje tam autentická atmosféra. Trhovci se předhání o pozornost kupců a smlouvat o ceny surovin je naprosto běžné. A protože je turecká kuchyně velmi bohatá, žádá si mnoho ingrediencí. Které to jsou?

  • Výběr zeleniny je velmi pestrý a mírně se liší podle regionů, ale typická jsou rajčata (domates), okurka (salatalık) a pálivá paprika (biber). Dále také okra, hrášek, cuketa, čekanka, mrkev, špenát, artyčok, zelí, celer, brambory, květák, chřest, červená řepa, pórek, salát, rukola, lilek a spoustu dalších.
  • Z masa nejčastěji využívají jehněčí, kuřecí, hovězí a ryby. Protože se jedná o muslimskou zemi, konzumace vepřového masa je zakázaná.
  • Co se týče luštěnin, oblíbená je cizrna, čočka a fazole.
  • Jako přílohu zde nejčastěji dostanete rýži, bulgur či bílý chléb (ekmek). Brambory jsou využívány spíše ve stylu zeleninové oblohy.
  • Mezi tradiční turecké oleje patří olivový, slunečnicový a olej z lískových ořechů.
  • Oblíbené jsou i mléčné výrobky. Bílý jogurt se podává téměř ke všem masitým jídlům a používá se k přípravě typického nápoje ayran, což je jogurt smíchaný s vodou a solí. 
  • Turecko je také producentem spousty sýrů, většinou z ovčího mléka s celkem nízkým obsahem tuku. Oblíbený je například beyaz peynir, které se podobá řecké fetě.
  • Turecké koření je kapitola sama o sobě, protože ho využívají rádi a hodně. Klíčové je chilli, nové koření, máta, kardamom, skořice, šafrán, tymián, rozmarýn, římský kmín, sumah a další.
  • Ovoce se konzumuje čerstvé i sušené (fíky, jablka, hrušky, švestky, meruňky). Ve spojení s ořechy jako například pistácie, mandle, lískové a vlašské se často objevuje v mnoha dezertech.

Lokum neboli Turkish delight

Lokum neboli Turkish delight

> 60 min
4.5(33x)
Přečíst recept

Polévka neboli çorba k snídani, obědu i večeři

V Turecku se můžete setkat s tolika polévkami, že je za jednu dovolenou rozhodně nestihnete ochutnat. Často jsou husté, syté a najdete v nich čočku, jogurt a kuřecí maso.

  • Oblíbenou polévkou, která se konzumuje v jakoukoliv denní dobu, je mercimek neboli čočková. Pochází z jihovýchodní Anatolie a kromě červené čočky obsahuje také mrkev, brambory, cibuli a je dochucená rajčatovým protlakem, paprikou a mátou.
  • Další populární polévkou je tarhana. Tarhana je také název pro suchou směs z fermentovaného bílého jogurtu, mouky a zeleniny, která je základem této husté kořeněné polévky.
  • Ochutnat zde můžete i slepičí polévku s rýží tavuk čorbasi nebo dršťkovku, které se říká škembe.

Polévka z červené čočky

< 30 min
4(167x)
Přečíst recept

Typické turecké mezze jako předkrm

Mezze by se dalo přirovnat ke španělskému tapas. Jedná se o malé porcičky teplých i studených pokrmů, k nimž můžete vesele popíjet turecký anýzový likér zvaný raki.

  • Součástí mezze jsou často olivy, grilovaná zelenina, sýry, plněné mušle, marinované ryby a celá řada dipů:
    • Baba Ganoush z pečených lilků a tahini.
    • Jogurtovo-česnekové haydari nebo cacik, obdoba řeckého tzatziki.
    • Celosvětově proslulý hummus.
    • Pasta z rybích jiker, olivového oleje, česneku a citronu, známá jako tarama.
  • Oblíbenými saláty jsou kisir z bulguru a zeleniny či pastýřský salát Çoban salatası, který se od našeho šopského salátu liší pouze tím, že se do něj nepřidává sýr, ale hladkolistá petržel.

Mezze

< 60 min
2.3(68x)
Přečíst recept

Je libo legendární kebab nebo oblíbené kofty?

Kebab je tureckým národním jídlem, jehož základem je pečené či grilované maso.

  • Kromě döner kebabu, kdy se z velkého kusu masa napíchnutého na otáčecím grilu odkrajují plátky, které se balí do pita chleba, existuje i spoustu jiných variant.
  • Například şiş kebab v podobě grilovaných válečků z mletého hovězího masa nebo taş kebab, který by se dal přirovnat k našemu guláši.

Kofty (Köfte) jsou turecké masové kuličky. Hlavní ingrediencí je mleté maso (obvykle jehněčí nebo skopové) smíchané s rozdrobeným chlebem, mletou cibulí a kořením.

  • Nejběžnější jsou grilované kofty, izgara köfte, ozdobené nakrájenou cibulí, petrželkou a paprikou, podávané s jogurtem a chlebem.
  • Dalšími jsou peynirli köfte se sýrem nebo salçalı köfte dušené v rajčatové omáčce a celá řada dalších regionálních variant.

Kofty se zelným salátem

> 60 min
4.7(14x)
Přečíst recept

I vegetariáni si přijdou na své

Pokud vás kebab a kofty nelákají, protože nejíte maso, v turecké kuchyni najdete spoustu jídel, která se dají připravit bez něj.

  • Dolma je označení pro zeleninu, nejčastěji zelené papriky, lilky, rajčata či vinné listy, plněnou pilafem (a v nevegetariánské verzi i mletým masem).
  • Základem pilafu je kořeněná rýže nebo bulgur s různou zeleninou a někdy i ovocem. Podává se jako příloha i samostatné jídlo.
  • Pod pojmem mücver se skrývají jakési turecké cuketové bramboráky. Do těchto smažených placek z nastrouhané cukety se přidává mouka, vejce, kopr, petrželka, případně brambory a sýr.
  • Menemen představuje pikantní alternativu klasických míchaných vajec, která se podává k snídani. Kromě nich obsahuje toto jídlo rajčata, zelenou papriku a mletou papriku.

Türlü aneb ratatouille po turecku

> 60 min
3.7(13x)
Přečíst recept

Turecká továrna na sladkosti

V této zemi najdete ty nejsladší z nejsladších dezertů, které jsou plné oříšků a cukrových sirupů, z nichž nejznámější je baklava z pistácií a filo těsta nebo lokum.

  • Lokum neboli „turecké potěšení“ bývá oblíbeným suvenýrem z pobytu v Turecku. Jedná se o cukrovinky na bázi škrobového gelu a cukru, které se dochucují různými ořechy, pomerančem, citronem nebo třeba růžovou vodou. Poté se obalují moučkovým cukrem, aby se neslepovaly.
  • Další pochoutkou je chalva vyrobená z mletých sezamových semínek a cukru, která je k dostání v nepřeberném množství příchutí.
  • K dalším dezertům, se kterými se tu jistě potkáte, patří zapečený rýžový pudink sütlaç, kabak tatlisi (dušená dýně s medem, tahini a oříšky) a künefe z tenkých nudlí filo těsta v cukrovém sirupu s pistáciemi a sýrem. 

Zdroje informací: TooIstanbul, YummyIstanbul

Sdílet článek

Související články