Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Turecká kuchyně není jen kebab. Které recepty z Turecka prosluly po celém světě?

Různá jídla z turecké kuchyně
ZDROJ: timokefoto / Pixabay
sdílet:

Když se mluví o typickém tureckém jídle, mnohým se pravděpodobně vybaví proslulý kebab. Jenže turecká kuchyně má spoustu receptů a jídel, která může nabídnout! 

Křižovatka západních světů a Orientu

Jedinečná poloha Turecka a jeho historický vývoj, který zahrnuje migraci Turků ze Střední Asie do Evropy a několik století turecké nadvlády v podobě Osmanské říše, velmi ovlivnily identitu tamní gastronomie.

  • Turecko a okolní země (Řecko, Bulharsko, Balkán, Irák, Sýrie, Írán, Arménie a další) na sebe po staletí vzájemně působily, takže v jejich kuchyních najdeme hodně podobných pokrmů.
  • Jedním z nich je například böreği, slané pečivo z filo těsta. V Bulharsku mu říkají bjurek, v Řecku bouréki, v Izraeli bourekas. V Čechách se s ním už také můžete setkat pod názvem burek.

Ingredience, které Turci milují

V Turecku jsou velmi populární trhy, kde obyvatelé nakupují většinu surovin a panuje tam autentická atmosféra. Trhovci se předhání o pozornost kupců a smlouvat o ceny surovin je naprosto běžné. A protože je turecká kuchyně velmi bohatá, žádá si mnoho ingrediencí. Které to jsou?

  • Výběr zeleniny je velmi pestrý a mírně se liší podle regionů, ale typická jsou rajčata (domates), okurka (salatalık) a pálivá paprika (biber). Dále také okra, hrášek, cuketa, čekanka, mrkev, špenát, artyčok, zelí, celer, brambory, květák, chřest, červená řepa, pórek, salát, rukola, lilek a spoustu dalších.
  • Z masa nejčastěji využívají jehněčí, kuřecí, hovězí a ryby. Protože se jedná o muslimskou zemi, konzumace vepřového masa je zakázaná.
  • Co se týče luštěnin, oblíbená je cizrna, čočka a fazole.
  • Jako přílohu zde nejčastěji dostanete rýži, bulgur či bílý chléb (ekmek). Brambory jsou využívány spíše ve stylu zeleninové oblohy.
  • Mezi tradiční turecké oleje patří olivový, slunečnicový a olej z lískových ořechů.
  • Oblíbené jsou i mléčné výrobky. Bílý jogurt se podává téměř ke všem masitým jídlům a používá se k přípravě typického nápoje ayran, což je jogurt smíchaný s vodou a solí. 
  • Turecko je také producentem spousty sýrů, většinou z ovčího mléka s celkem nízkým obsahem tuku. Oblíbený je například beyaz peynir, které se podobá řecké fetě.
  • Turecké koření je kapitola sama o sobě, protože ho využívají rádi a hodně. Klíčové je chilli, nové koření, máta, kardamom, skořice, šafrán, tymián, rozmarýn, římský kmín, sumah a další.
  • Ovoce se konzumuje čerstvé i sušené (fíky, jablka, hrušky, švestky, meruňky). Ve spojení s ořechy jako například pistácie, mandle, lískové a vlašské se často objevuje v mnoha dezertech.

Polévka neboli çorba k snídani, obědu i večeři

V Turecku se můžete setkat s tolika polévkami, že je za jednu dovolenou rozhodně nestihnete ochutnat. Často jsou husté, syté a najdete v nich čočku, jogurt a kuřecí maso.

  • Oblíbenou polévkou, která se konzumuje v jakoukoliv denní dobu, je mercimek neboli čočková. Pochází z jihovýchodní Anatolie a kromě červené čočky obsahuje také mrkev, brambory, cibuli a je dochucená rajčatovým protlakem, paprikou a mátou.
  • Další populární polévkou je tarhana. Tarhana je také název pro suchou směs z fermentovaného bílého jogurtu, mouky a zeleniny, která je základem této husté kořeněné polévky.
  • Ochutnat zde můžete i slepičí polévku s rýží tavuk čorbasi nebo dršťkovku, které se říká škembe.

Typické turecké mezze jako předkrm

Mezze by se dalo přirovnat ke španělskému tapas. Jedná se o malé porcičky teplých i studených pokrmů, k nimž můžete vesele popíjet turecký anýzový likér zvaný raki.

  • Součástí mezze jsou často olivy, grilovaná zelenina, sýry, plněné mušle, marinované ryby a celá řada dipů:
    • Baba Ganoush z pečených lilků a tahini.
    • Jogurtovo-česnekové haydari nebo cacik, obdoba řeckého tzatziki.
    • Celosvětově proslulý hummus.
    • Pasta z rybích jiker, olivového oleje, česneku a citronu, známá jako tarama.
  • Oblíbenými saláty jsou kisir z bulguru a zeleniny či pastýřský salát Çoban salatası, který se od našeho šopského salátu liší pouze tím, že se do něj nepřidává sýr, ale hladkolistá petržel.

Je libo legendární kebab nebo oblíbené kofty?

Kebab je tureckým národním jídlem, jehož základem je pečené či grilované maso.

  • Kromě döner kebabu, kdy se z velkého kusu masa napíchnutého na otáčecím grilu odkrajují plátky, které se balí do pita chleba, existuje i spoustu jiných variant.
  • Například şiş kebab v podobě grilovaných válečků z mletého hovězího masa nebo taş kebab, který by se dal přirovnat k našemu guláši.

Kofty (Köfte) jsou turecké masové kuličky. Hlavní ingrediencí je mleté maso (obvykle jehněčí nebo skopové) smíchané s rozdrobeným chlebem, mletou cibulí a kořením.

  • Nejběžnější jsou grilované kofty, izgara köfte, ozdobené nakrájenou cibulí, petrželkou a paprikou, podávané s jogurtem a chlebem.
  • Dalšími jsou peynirli köfte se sýrem nebo salçalı köfte dušené v rajčatové omáčce a celá řada dalších regionálních variant.

I vegetariáni si přijdou na své

Pokud vás kebab a kofty nelákají, protože nejíte maso, v turecké kuchyni najdete spoustu jídel, která se dají připravit bez něj.

  • Dolma je označení pro zeleninu, nejčastěji zelené papriky, lilky, rajčata či vinné listy, plněnou pilafem (a v nevegetariánské verzi i mletým masem).
  • Základem pilafu je kořeněná rýže nebo bulgur s různou zeleninou a někdy i ovocem. Podává se jako příloha i samostatné jídlo.
  • Pod pojmem mücver se skrývají jakési turecké cuketové bramboráky. Do těchto smažených placek z nastrouhané cukety se přidává mouka, vejce, kopr, petrželka, případně brambory a sýr.
  • Menemen představuje pikantní alternativu klasických míchaných vajec, která se podává k snídani. Kromě nich obsahuje toto jídlo rajčata, zelenou papriku a mletou papriku.

Turecká továrna na sladkosti

V této zemi najdete ty nejsladší z nejsladších dezertů, které jsou plné oříšků a cukrových sirupů, z nichž nejznámější je baklava z pistácií a filo těsta nebo lokum.

  • Lokum neboli „turecké potěšení“ bývá oblíbeným suvenýrem z pobytu v Turecku. Jedná se o cukrovinky na bázi škrobového gelu a cukru, které se dochucují různými ořechy, pomerančem, citronem nebo třeba růžovou vodou. Poté se obalují moučkovým cukrem, aby se neslepovaly.
  • Další pochoutkou je chalva vyrobená z mletých sezamových semínek a cukru, která je k dostání v nepřeberném množství příchutí.
  • K dalším dezertům, se kterými se tu jistě potkáte, patří zapečený rýžový pudink sütlaç, kabak tatlisi (dušená dýně s medem, tahini a oříšky) a künefe z tenkých nudlí filo těsta v cukrovém sirupu s pistáciemi a sýrem. 

Zdroje informací: TooIstanbul, YummyIstanbul

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín