Proč ochutnat kůzlečí nebo jehněčí maso?

jehneci-maso-s-bramborami-na-taliri
ZDROJ: jehneci-maso-s-bramborami-na-taliri
sdílet:
Přemýšlíte, čím o velikonočních svátcích překvapit partnera nebo malé mlsouny? Vyzkoušejte speciality z jehněčího nebo kůzlečího masa, které je nabité vitaminy a minerály. Poradíme vám, jaké pochoutky si můžete z masa připravit a jak se snadno zbavit obávaného pižma.

Lahůdky, která upadly v zapomnění

Pokud byste si za běžných okolností vyrazili do restaurace, kůzlečí nebo jehněčí pokrmy byste v jídelníčku zřejmě hledali marně. Ti šťastnější jej mohli okusit na dovolené v Řecku nebo při cestách po Balkánu, návrat do českých kuchyní se ale zatím nekoná. V minulosti přitom oba druhy patřily k oblíbeným svátečním pokrmům. Proč stojí za vyzkoušení i dnes?

20x velikonoční jehněčí

20x velikonoční jehněčí

Více

Jehněcí maso osloví gurmány i sportovce

Jehněčí maso mají ve velké oblibě nejen Britové, ale také Italové, Francouzi nebo Španělé. A není divu: jehněčí je napěchované vitaminem D nebo B12. Kromě toho v něm nalezneme zinek, hořčík nebo železo.

A ještě jedna dobrá zpráva pro příznivce zdravého životního stylu: jehněčí obsahuje jen malé procento tuků, proto si na něm bez zbytečných výčitek svědomí pochutnají i náruživí sportovci.

Jehněčí maso je ideální s pažitkou nebo medvědím česnekem. Nic nepokazíte ani divokým kořením, raději na množství ale šetřete. Pokud vám náhodou ujede ruka, nevynikne jemná chuť masa a zbytečně se připravíte o jedinečný chuťový požitek.

Jehněčí s harissou

Jehněčí s harissou

Více

Kůzlečí maso: dříve tradice, nyní vzácnost

V minulosti se bez kůzlečího neobešla žádná sváteční sešlost. Vždyť se také koza nacházela u každého většího stavení. Jedná se ale o lehce stravitelnou pochoutku, která má například ve srovnání s kuřecím masem mnohem vyšší podíl vápníku, draslíku nebo železa.

Přesto si na ní pochutnáme jen vzácně. Pokud se ale rozhodnete maso z kůzlete ochutnat, vyzkoušejte třeba kůzlečí ragú s mlékem nebo smažené řízky máčené v sýrovém dipu. Zaručujeme vám, že budete mile překvapeni, jak křehké a lahodné může kůzlečí maso být.

Kůzlečí řízky s dipem

Kůzlečí řízky s dipem

Více

Jak se zbavit nežádoucího pižma?

Jedním z důvodů, proč se mnozí lidé jehněčímu a kůzlečímu masu vyhýbají, je obava z nepříjemného zápachu. To ale platilo zejména v dřívějších dobách, kdy se do prodeje dostávalo maso ze starších kusů zvířat.

Dnes si můžete vybrat i „mladší kousky", u nichž se s aromatem téměř nesetkáte. Stačí vybírat maso ze zvířat, která jsou stará půl roku, nanejvýš rok. Pokud chcete mít jistotu, že při podávání na stůl bude maso opravu bez poskvrnky, nechte maso na suchém místě s teplotou kolem bodu mrazu: maso ztratí svůj odér, a navíc hezky zkřehne.

Dalším způsobem, jak si s pižmem poradit, je naložit maso do kyselého mléka nebo do vody s octem. Opravdoví labužníci jej nakládají až na tři dny do klasické marinády, aby bylo krásně voňavé a křupavé. 

Jehněčí po marocku s meruňkami a mandlemi

Jehněčí po marocku s meruňkami a mandlemi

Více

Kde čerstvé maso seženete?

V obyčejném supermarketu na tyto delikatesy většinou nenarazíte. Pokud si chcete dopřát kvalitní kus jehněčího nebo kůzlečího masa, vyberte si raději prověřeného chovatele, na které narazíte téměř v každém regionu (v roce 2017 se po celé České republice nacházelo téměř patnáct set farem).

Kdyby si nevěděli rady, můžete se obrátit také na Svaz chovatelů ovcí a koz (SCHOK), ve kterém se chovatelé sdružují a kde tak můžete najít nejčerstvější informace o stavu i vývoji produkce nebo dostupnosti produktů.

Jestliže se ale rozhodnete oslovit chovatele s poptávkou o jehněčí nebo kůzlečí maso, raději příliš neotálejte: zejména před Velikonocemi se může maso rychle vyprodat, a pokud byste snad chtěli vyrazit na farmu „naslepo", možná byste odjížděli s nepořízenou.

Velikonoční jehněčí a kůzlečí

Velikonoční jehněčí a kůzlečí

Více

Máte už vyhlédnutou nejbližší farmu a přemýšlíte, jak maso nejlépe zužitkovat? Nahlédněte do sekce pod článkem a nechte se inspirujte se osvědčenými recepty zkušených kulinářů.

Autor: petr.suth

Obchod Apetit