Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Perfektní dušené zelí by měl umět každý kuchař, některé ingredience se musí dávat až na konec, jinak měknutí dlouho trvá

Dušené zelí
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Sladkokyselé křehké zelí, to je klasika! Záleží jen vás, jak ho dochutíte a použijete – jako přílohu, náplň do koláčů, buchet, k zapékání… Naučíme vás, jak na to.

Při nákupu vybírejte čerstvé hlávky zelí, které ještě neztratily svoji barvu a nejsou poškozené.

  • Bílé zelí má vrchní listy tmavě až světlounce zelené, červené krásně fialové a hlávky jsou tvrdé a lesklé.
  • Nakrouhané hlávky můžete připravit podle základního receptu na dušené zelí (čtěte zde). Máme pro vás také nápady na tři jídla ze zelí a rady, jak zelí před vařením upravit.

Krouhání

  • Hlávku podélně rozpulte, rozčtvrťte a seřízněte košťály. Vzniknou tak čtyři výseče. Ty pak nakrouhejte na speciálním struhadle nebo v robotu – nejlépe napříč vrstvám listů.
  • Při krájení nožem položte čtvrtku hlávky zaoblenou částí napracovní plochu a opřete ji o užší špičku. Směrem od špičky k sobě okrouhávejte nožem vrstvy zelných listů a zelím pootáčejte tak, abyste vždy krájeli přes vrstvy – jen tak snadno nakrájíte tenké proužky podle síly listů.

Příprava zelí

  • Před další úpravou nakrouhané zelí posypte solí, promačkejte a nechte chvíli stát. Zelí pustí šťávu, zkřehne a dříve změkne. Pokud ho budete používat jako náplň, ještě ho před dušením vymačkejte, šťávu slijte a zelí duste na tuku pouze ve vlastní šťávě, bez podlévání.
  • Nakrouhané či nakrájené zelí se také před další úpravou spařuje horkou vodou, aby se zbavilo čpavých látek, zkřehlo a bylo stravitelnější. Čpavé látky ze zelí odejdou, když během dušení na chvíli odklopíte poklici .

Dochucování

Klasické dušené zelí se ochucuje celým kmínem, lihovým octem a cukrem. Celé koření (nejen kmín) vkládejte na začátku dušení, aby se vyluhovalo a pokrm převzal jeho vůni.

  • Cukr a ocet dávejte až nakonec, když je zelí měkké. Kyselé prostředí totiž zpomaluje měknutí; přidání cukru na začátku zase zvyšuje pravděpodobnost, že se zelí připálí.
  • Červené zelí je ovšem lepší dusit s trochou octa nebo citronové šťávy, aby si zachovalo svoji krásnou barvu.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín

Jak doma vyrobit těstoviny krok za krokem

Jak doma vyrobit těstoviny krok za krokem

Milujete italskou kuchyni a její přípravu? Naučíme vás vyrobit čerstvé domácí těstoviny jako od italské babičky. A přijdeme na kloub správné délce vaření u jednotlivých druhů těstovin pro nebeské italské „al dente“! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč