Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Škola vaření: dušené zelí

Škola vaření: dušené zelí

Sladkokyselé křehké zelí, to je klasika! Záleží jen vás, jak ho dochutíte a použijete – jako přílohu, náplň do koláčů, buchet, k zapékání… Naučíme vás, jak na to.
10. 11. 2011 | Autor: redakce Apetitu

Při nákupu vybírejte čerstvé nezavadlé hlávky zelí, které ještě neztratily svoji barvu a nejsou poškozené. Bílé zelí má vrchní listy tmavě až světlounce zelené, červené krásně fialové a hlávky jsou tvrdé a lesklé. Nakrouhané hlávky můžete připravit podle základního receptu na dušené zelí (čtěte zde). Máme pro vás také nápady na tři jídla ze zelí a rady, jak zelí před vařením upravit.

KROUHÁNÍ


+ Hlávku podélně rozpulte, rozčtvrťte a seřízněte košťály. Vzniknou tak čtyři výseče. Ty pak nakrouhejte na speciálním struhadle nebo v robotu – nejlépe napříč vrstvám listů.
+ Při krájení nožem položte čtvrtku hlávky zaoblenou částí napracovní plochu a opřete ji o užší špičku. Směrem od špičky k sobě okrouhávejte nožem vrstvy zelných listů a zelím pootáčejte tak, abyste vždy krájeli přes vrstvy – jen tak snadno nakrájíte tenké proužky podle síly listů.

PŘÍPRAVA ZELÍ


+ Před další úpravou nakrouhané zelí posypte solí, promačkejte a nechte chvíli stát. Zelí pustí šťávu, zkřehne a dříve změkne. Pokud ho budete používat jako náplň, ještě ho před dušením vymačkejte, šťávu slijte a zelí duste na tuku pouze ve vlastní šťávě, bez podlévání.
+ Nakrouhané či nakrájené zelí se také před další úpravou spařuje horkou vodou, aby se zbavilo čpavých látek, zkřehlo a bylo stravitelnější. Čpavé látky ze zelí také odejdou, když během dušení na chvíli odklopíte poklici .

DOCHUCOVÁNÍ


+
Klasické dušené zelí se většinou ochucuje celým kmínem, lihovým octem a cukrem. Celé koření (nejen kmín) vkládejte na začátku dušení, aby se vyluhovalo a pokrm převzal jeho vůni.
+ Cukr a ocet dávejte až nakonec, když je zelí měkké. Kyselé prostředí totiž zpomaluje měknutí; přidání cukru na začátku zase zvyšuje pravděpodobnost, že se zelí připálí.
+ Výjimka ovšem potvrzuje pravidlo, červené zelí je lepší dusit s trochou octa nebo citronové šťávy, aby si zachovalo svoji krásnou barvu.

3x jídlo s dušeným zelím:



Vyšlo v časopise Apetit.
REKLAMA

Přidat komentář