0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Škola vaření: dušené zelí

Dušené zelí
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Sladkokyselé křehké zelí, to je klasika! Záleží jen vás, jak ho dochutíte a použijete – jako přílohu, náplň do koláčů, buchet, k zapékání… Naučíme vás, jak na to.

Při nákupu vybírejte čerstvé hlávky zelí, které ještě neztratily svoji barvu a nejsou poškozené.

  • Bílé zelí má vrchní listy tmavě až světlounce zelené, červené krásně fialové a hlávky jsou tvrdé a lesklé.
  • Nakrouhané hlávky můžete připravit podle základního receptu na dušené zelí (čtěte zde). Máme pro vás také nápady na tři jídla ze zelí a rady, jak zelí před vařením upravit.

Krouhání

  • Hlávku podélně rozpulte, rozčtvrťte a seřízněte košťály. Vzniknou tak čtyři výseče. Ty pak nakrouhejte na speciálním struhadle nebo v robotu – nejlépe napříč vrstvám listů.
  • Při krájení nožem položte čtvrtku hlávky zaoblenou částí napracovní plochu a opřete ji o užší špičku. Směrem od špičky k sobě okrouhávejte nožem vrstvy zelných listů a zelím pootáčejte tak, abyste vždy krájeli přes vrstvy – jen tak snadno nakrájíte tenké proužky podle síly listů.

Příprava zelí

  • Před další úpravou nakrouhané zelí posypte solí, promačkejte a nechte chvíli stát. Zelí pustí šťávu, zkřehne a dříve změkne. Pokud ho budete používat jako náplň, ještě ho před dušením vymačkejte, šťávu slijte a zelí duste na tuku pouze ve vlastní šťávě, bez podlévání.
  • Nakrouhané či nakrájené zelí se také před další úpravou spařuje horkou vodou, aby se zbavilo čpavých látek, zkřehlo a bylo stravitelnější. Čpavé látky ze zelí odejdou, když během dušení na chvíli odklopíte poklici .

Dochucování

Klasické dušené zelí se ochucuje celým kmínem, lihovým octem a cukrem. Celé koření (nejen kmín) vkládejte na začátku dušení, aby se vyluhovalo a pokrm převzal jeho vůni.

  • Cukr a ocet dávejte až nakonec, když je zelí měkké. Kyselé prostředí totiž zpomaluje měknutí; přidání cukru na začátku zase zvyšuje pravděpodobnost, že se zelí připálí.
  • Červené zelí je ovšem lepší dusit s trochou octa nebo citronové šťávy, aby si zachovalo svoji krásnou barvu.

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...

Obchod Apetit