Tento způsob úpravy není zrovna běžný, ale my ho opravdu milujeme. Konzistencí připomíná toto červené zelí kaši a má výraznou, a přitom vyváženou sladkokyselou chuť. Je výborné i samotné nebo jen s bramborem, ale úplně nejradši ho máme jako přílohu ke kachně či k huse.
Postup
Celý obsah sklenic (zelí i s nálevem) přelijte do hrnce a přidejte tolik vody, aby bylo zelí zcela ponořené. Přidejte kmín a sůl, přiveďte k varu a přibližně patnáct minut vařte.
Mezitím na pánvi rozehřejte sádlo a opražte slaninu (čím máte tučnější slaninu, tím méně sádla použijte), přisypte nakrájenou cibuli a osmahněte ji doměkka.
Nakonec opečenou slaninu s cibulkou zaprašte moukou a přibližně minutu míchejte. Směs pak přidejte do hrnce se zelím a ještě pět minut provařte.
Dochuťte cukrem a octem.
TIP REDAKCE:
Stejným způsobem můžete připravit i bílé nebo zakysané zelí. Kysané zelí před přípravou pouze slijte a propláchněte vodou.
Komentáře