Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zahuštěné červené zelí
ZDROJ: Apetitonline
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 101
Do 45 minut Velmi snadné 6-8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 603 kcal
Bílkoviny 47 g
Sacharidy 62 g
Tuky 16 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tento způsob úpravy není zrovna běžný, ale my ho opravdu milujeme. Konzistencí připomíná toto červené zelí kaši a má výraznou, a přitom vyváženou sladkokyselou chuť. Je výborné i samotné nebo jen s bramborem, ale úplně nejradši ho máme jako přílohu ke kachně či k huse.

Suroviny

zelí kysané červené 2 bal
sladkokyselé, 2 sklenice o objemu 0,5 l
kmín 2 ČL
celý či drcený
sůl
slanina 100 g
nakrájená
trochu (záleží na tom, jak je prorostlá slanina)
najemno
cukr
na dochucení
ocet
na dochucení

Postup

1

Celý obsah sklenic (zelí i s nálevem) přelijte do hrnce a přidejte tolik vody, aby bylo zelí zcela ponořené. Přidejte kmín a sůl, přiveďte k varu a přibližně patnáct minut vařte.

2

Mezitím na pánvi rozehřejte sádlo a opražte slaninu (čím máte tučnější slaninu, tím méně sádla použijte), přisypte nakrájenou cibuli a osmahněte ji doměkka.

3

Nakonec opečenou slaninu s cibulkou zaprašte moukou a přibližně minutu míchejte. Směs pak přidejte do hrnce se zelím a ještě pět minut provařte.

 
4

Dochuťte cukrem a octem.

TIP REDAKCE:
Stejným způsobem můžete připravit i bílé nebo zakysané ­zelí. Kysané zelí před přípravou pouze slijte a propláchněte vodou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/12

Komentáře

16.05.2008 17:23
Jenom ohřát a dochutit, hlavně aby nebylo rozvařené...
12.05.2008 15:15
Zelí zásadně zahušťuji tak, že na 1/2 kg zelí použiji 1 větší brambor, který jemně nastrouhám a na sádle osmažím až zgumovatí. Pak rozmíchám v zelí nechám dojít max. 10 minut. Moc dobré. Tisíce děkovných dopisů.
14.05.2008 07:18
Ano, tento způsob zahuštění zelí je absolutně nejlepší. Všechny ostatní varianty, obzvláště ty hodně moukové nejsou ono. Dobrá je taky varianta u sterilovaného nebo kysaného červeného zelí - nechat krátce podusit, ne vařit, a pak zahustit malým množstvím jemné škrobové moučky rozmíchané ve vodě .
26.05.2008 17:52
Najemno nastrouhanou syrovou bramborou zahuštuji marinované zelí - v bramboře je škrob, který způsobí zhoustnutí, stejně jako ta škrobová moučka nebo maizena. Zelí z čerstvé hlávky ale zahuštuju cibulkovou karamelovou voňavou zásmažkou: napůl osmažím cibulku, přidám cukr, nechám trochu dožluta zkaramelizovat, zasypu hl. moukou a dodělám zásmažku. Zelí pak dokyselím podle chuti.
14.05.2008 09:27
Ja zvyknem zahusťovať kyslú kapustu ( kysané zelí ) majzenou. Je to rýchle , jednoduché a chuťovo celkom dobré.

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč