Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zahuštěné červené zelí
ZDROJ: Apetitonline
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 105
Do 45 minut Velmi snadné 6-8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 603 kcal
Bílkoviny 47 g
Sacharidy 62 g
Tuky 16 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tento způsob úpravy není zrovna běžný, ale my ho opravdu milujeme. Konzistencí připomíná toto červené zelí kaši a má výraznou, a přitom vyváženou sladkokyselou chuť. Je výborné i samotné nebo jen s bramborem, ale úplně nejradši ho máme jako přílohu ke kachně či k huse.

Suroviny

zelí kysané červené 2 bal
sladkokyselé, 2 sklenice o objemu 0,5 l
kmín 2 ČL
celý či drcený
sůl
slanina 100 g
nakrájená
trochu (záleží na tom, jak je prorostlá slanina)
najemno
cukr
na dochucení
ocet
na dochucení

Postup

1

Celý obsah sklenic (zelí i s nálevem) přelijte do hrnce a přidejte tolik vody, aby bylo zelí zcela ponořené. Přidejte kmín a sůl, přiveďte k varu a přibližně patnáct minut vařte.

2

Mezitím na pánvi rozehřejte sádlo a opražte slaninu (čím máte tučnější slaninu, tím méně sádla použijte), přisypte nakrájenou cibuli a osmahněte ji doměkka.

3

Nakonec opečenou slaninu s cibulkou zaprašte moukou a přibližně minutu míchejte. Směs pak přidejte do hrnce se zelím a ještě pět minut provařte.

 
4

Dochuťte cukrem a octem.

TIP REDAKCE:
Stejným způsobem můžete připravit i bílé nebo zakysané ­zelí. Kysané zelí před přípravou pouze slijte a propláchněte vodou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/12

Komentáře

16.05.2008 17:23
Jenom ohřát a dochutit, hlavně aby nebylo rozvařené...
12.05.2008 15:15
Zelí zásadně zahušťuji tak, že na 1/2 kg zelí použiji 1 větší brambor, který jemně nastrouhám a na sádle osmažím až zgumovatí. Pak rozmíchám v zelí nechám dojít max. 10 minut. Moc dobré. Tisíce děkovných dopisů.
14.05.2008 07:18
Ano, tento způsob zahuštění zelí je absolutně nejlepší. Všechny ostatní varianty, obzvláště ty hodně moukové nejsou ono. Dobrá je taky varianta u sterilovaného nebo kysaného červeného zelí - nechat krátce podusit, ne vařit, a pak zahustit malým množstvím jemné škrobové moučky rozmíchané ve vodě .
26.05.2008 17:52
Najemno nastrouhanou syrovou bramborou zahuštuji marinované zelí - v bramboře je škrob, který způsobí zhoustnutí, stejně jako ta škrobová moučka nebo maizena. Zelí z čerstvé hlávky ale zahuštuju cibulkovou karamelovou voňavou zásmažkou: napůl osmažím cibulku, přidám cukr, nechám trochu dožluta zkaramelizovat, zasypu hl. moukou a dodělám zásmažku. Zelí pak dokyselím podle chuti.
14.05.2008 09:27
Ja zvyknem zahusťovať kyslú kapustu ( kysané zelí ) majzenou. Je to rýchle , jednoduché a chuťovo celkom dobré.

Apetit magazín