0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
kachna a zahuštěné červené zelí
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 87
Do hodiny Velmi snadné 6-8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 731 kcal
Bílkoviny 63 g
Sacharidy 78 g
Tuky 16 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tento způsob úpravy není zrovna běžný, ale my ho opravdu milujeme. Konzistencí připomíná kaši a má výraznou, a přitom vyváženou sladkokyselou chuť. Je výborné i samotné nebo jen s bramborem.

Suroviny

zelí kysané červené 1 l
sladkokyselé, 2 sklenice o objemu 0,5 l
kmín 2 ČL
celý či drcený
sůl
slanina 100 g
nakrájená
sádlo
trochu (záleží na tom, jak je prorostlá slanina)
cibule 1 ks
najemno
mouka pšeničná hladká 5 PL
cukr
na dochucení
ocet
na dochucení

Postup

1

Celý obsah sklenic (zelí i s nálevem) přelijte do hrnce a přidejte tolik vody, aby bylo zelí zcela ponořené. Přidejte kmín a sůl, přiveďte k varu a přibližně patnáct minut vařte.

2

Mezitím na pánvi rozehřejte sádlo a opražte slaninu (čím máte tučnější slaninu, tím méně sádla použijte), přisypte nakrájenou cibuli a osmahněte ji doměkka.

3

Nakonec opečenou slaninu s cibulkou zaprašte moukou a přibližně minutu míchejte. Směs pak přidejte do hrnce se zelím a ještě pět minut provařte.

 
4

Dochuťte cukrem a octem.

Červené či bílé 
Stejným způsobem můžete připravit i bílé nebo zakysané ­zelí. Kysané zelí před přípravou pouze slijte a propláchněte vodou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/12

Komentáře

Anonym

Zelí zásadně zahušťuji tak, že na 1/2 kg zelí použiji 1 větší brambor, který jemně nastrouhám a na sádle osmažím až zgumovatí. Pak rozmíchám v zelí nechám dojít max. 10 minut. Moc dobré. Tisíce děkovných dopisů.

Anonym

Ano, tento způsob zahuštění zelí je absolutně nejlepší. Všechny ostatní varianty, obzvláště ty hodně moukové nejsou ono. Dobrá je taky varianta u sterilovaného nebo kysaného červeného zelí - nechat krátce podusit, ne vařit, a pak zahustit malým množstvím jemné škrobové moučky rozmíchané ve vodě .

Anonym

Najemno nastrouhanou syrovou bramborou zahuštuji marinované zelí - v bramboře je škrob, který způsobí zhoustnutí, stejně jako ta škrobová moučka nebo maizena. Zelí z čerstvé hlávky ale zahuštuju cibulkovou karamelovou voňavou zásmažkou: napůl osmažím cibulku, přidám cukr, nechám trochu dožluta zkaramelizovat, zasypu hl. moukou a dodělám zásmažku. Zelí pak dokyselím podle chuti.

Anonym

Ja zvyknem zahusťovať kyslú kapustu ( kysané zelí ) majzenou. Je to rýchle , jednoduché a chuťovo celkom dobré.

Anonym

Jenom ohřát a dochutit, hlavně aby nebylo rozvařené...

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...