Pečivo se slanou náplní má dávnou tradici v mnoha zemích světa. Těsto většinou není nároční na suroviny, plnit jej pak můžete nejrůznějšími druhy náplní. Pod sýrových přes zeleninové až po masové. Získáte tak skvělou svačinku, oběd i večeři. Kapsy můžete napéct a nechat zamrazit. Z mrazničky pak vytáhnete jen tolik, kolik je momentálně zapotřebí.
Naučte se připravovat slané kapsy podle našeho ověřeného receptu. Tady jsou nejdůležitější tipy&triky, které potřebujete znát, než se pustíte do pečení.
TĚSTO
- Mouka by měla mít co nejvyšší obsah lepku. Vhodná je také například speciální mouka na pizzu.
- Na těsto můžete kromě másla vzít i směs sádla a másla (1 : 1), dobrý margarín či máslo + margarín.
- Nezapomeňte těsto před zpracováním nechat vychladit. Půlhodina je absolutní minimum.
- V lednici těsto vydrží i den nebo dva, stejně jako naplněné kapsy. Těsto můžete rovnou rozdělit na stejně velké kousky, zabalit je do fólie zvlášť a pak si taštičky plnit a péct, až budete mít chuť.
NÁPLŇ
- Do klasických pasties se dává tuřín, ale ten u nás bývá k dostání jen u biozemědělců nebo (dorostlý) v Podkrkonoší pod názvem dumlík. Nahradit ho můžete vodnicí, ředkví daikon či šťavnatou kedlubnou. Náplň bude srovnatelně lahodná.
- V Cornwallu se tradičně využívají levnější kusy masa vhodné na minutky, které se u nás jen obtížně kupují (některé nabízí k objednání Biopark na stránkách www.biohovezi.cz). Hodí se také libové mleté maso.
- Náplň můžete obměňovat podle vlastní fantazie. Dobré jsou kombinace: vejce & slanina, jehněčí & petrželka nebo jen brambory & zelenina.
DALŠÍ RADY
- Z odkrojků těsta můžete na taštičky vytvořit různé ornamenty, iniciály a podobně, nebo je upéct spolu s kapsami a podávat s džemem a smetanou.
- Správně upečené taštičky mají tmavší zlatavou barvu. Než zjistíte, jak vám peče trouba, raději je po 40 minutách pečení bedlivě hlídejte.
- Pokud s domácím křehkým těstem nekamarádíte nebo nemáte moc času, můžete použít kupované křehké těsto, nebo dokonce i listové těsto.