Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Škola pečení: Jak připravit nejlepší slané kapsy a plněné placky

chleba a pečivo
ZDROJ: Unsplash.com
sdílet:

Pečivo se slanou náplní má dávnou tradici v mnoha zemích světa. Těsto většinou není nároční na suroviny, plnit jej pak můžete nejrůznějšími druhy náplní. Pod sýrových přes zeleninové až po masové. Získáte tak skvělou svačinku, oběd i večeři. Kapsy můžete napéct a nechat zamrazit. Z mrazničky pak vytáhnete jen tolik, kolik je momentálně zapotřebí. 

Naučte se připravovat slané kapsy podle našeho ověřeného receptu. Tady jsou nejdůležitější tipy&triky, které potřebujete znát, než se pustíte do pečení.

TĚSTO

  • Mouka by měla mít co nejvyšší obsah lepku. Vhodná je také například speciální mouka na pizzu.
  • Na těsto můžete kromě másla vzít i směs sádla a másla (1 : 1), dobrý margarín či máslo + margarín.
  • Nezapomeňte těsto před zpracováním nechat vychladit. Půlhodina je absolutní minimum.
  • V lednici těsto vydrží i den nebo dva, stejně jako naplněné kapsy. Těsto můžete rovnou rozdělit na stejně velké kousky, zabalit je do fólie zvlášť a pak si taštičky plnit a péct, až budete mít chuť.

NÁPLŇ

  • Do klasických pasties se dává tuřín, ale ten u nás bývá k dostání jen u biozemědělců nebo (dorostlý) v Podkrkonoší pod názvem dumlík. Nahradit ho můžete vodnicí, ředkví daikon či šťavnatou kedlubnou. Náplň bude srovnatelně lahodná.
  • V Cornwallu se tradičně využívají levnější kusy masa vhodné na minutky, které se u nás jen obtížně kupují (některé nabízí k objednání Biopark na stránkách www.biohovezi.cz). Hodí se také libové mleté maso.
  • Náplň můžete obměňovat podle vlastní fantazie. Dobré jsou kombinace: vejce & slanina, jehněčí & petrželka nebo jen brambory & zelenina.

DALŠÍ RADY

  • Z odkrojků těsta můžete na taštičky vytvořit různé ornamenty, iniciály a podobně, nebo je upéct spolu s kapsami a podávat s džemem a smetanou.
  • Správně upečené taštičky mají tmavší zlatavou barvu. Než zjistíte, jak vám peče trouba, raději je po 40 minutách pečení bedlivě hlídejte.
  • Pokud s domácím křehkým těstem nekamarádíte nebo nemáte moc času, můžete použít kupované křehké těsto, nebo dokonce i listové těsto.

3x SLANÉ KAPSY

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Jarmila Černá

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč