Mléčný česnek – jarní specialita podobná pórku

česnekové pole
ZDROJ: Schwoaze/Pixabay
sdílet:

Česnek, stejně jako třeba cibule, tvoří základ mnoha jídel. Ale znáte česnek mléčný? Jedná se o specialitu, jejíž sezóna je velmi krátká.  

Štíhlý a bez stroužků

Když se řekne česnek, vybavíme si tvrdou palici s česnekovými stroužky, které vyloupáváme do základu řady jídel. Víte ale, že se česnek se dá využít ještě před tím, než se palice se stroužky zcela vyvine? Bývá to zkraje sezóny, kdy se rostlina svým vzhledem podobá jarní cibulce nebo pórku. Česneku v této fázi se říká mléčný nebo také mladý a v kuchyni se dá využít na různé způsoby.  

Mléčný česnek má svěží jemnou česnekovou chuť a dá se zpracovat celý, i s natí. Výhodou je, že není třeba ho loupat. V kuchyni má podobné využití jako pórek. Zelená vrchní část se hodí do pomazánek nebo jako ozdoba slaných pokrmů, které zpestří svou svěží zelenou barvou a jemně výraznou chutí.  

Čím víc se blížíte spodní bílé části, tím je česnekové aroma silnější. Proto se spodní část nejí zasyrova, ale vařená nebo grilovaná chutná skvěle. Grilovat můžete celý mléčný česnek v kuse. Stačí ho podélně rozpůlit, potřít olivovým olejem, osolit a opepřit a po pár minutách na grilu vyrotvoříte skvělou přílohu k masu. 

Zelené šlahouny nevyhazujte

Mladý česnek začíná v období začátku června vyhazovat výhonky s květy. Ty se z rostlin vytrhávají, aby se  česnek nevyčerpával kvetením a soustředil svou sílu především na růst podzemní části.  Výhonků se nezbavuje, dají se také dobře zpracovat v kuchyni.

  • Výhonky se nakrájejte na 3 až 5 cm dlouhé kousky a poté se blanšírujte nebo z prudka opečte. Takto připravené výhonky můžete využít jako lehkou přílohu k masu, přidat je do polévek, salátů nebo třeba na pizzu. Hojně se využívají například v čínské a vietnamské kuchyni. Své místo najdou i v pomazánce. 

 

Síla mléčného česneku  

Mléčný česnek podobné vlastnosti a účinky na lidské zdraví jako česnekové stroužky. S jakými neduhy umí mladý česnek bojovat?

  • antibiotické a antibakteriální účinky, tudíž pomáhá při infekcích, čistí dýchací cesty.
  • Ze střev pomáhá odstraňovat parazity, stimuluje krevní oběh, používá se v boji s vysokou hladinou zlého cholesterolu.
  • Působí blahodárně na křečové žíly.
  • Některé studie prokázaly, že pravidelná konzumace česneku působí preventivně proti rakovině střev a žaludku. 

Související recepty

Související články

Česnekový konfit
  • Tipy a triky

Česnekový konfit

Neloupaný česnek rozdělte na stroužky, dejte ho do olivového oleje tak, aby byl ponořený. Pomalu vařte asi hodinu. Česnek pak přelijte i s olejem do uzavíratelné sklenice a uložte do ledničky. Ještě upozornění – česnekový konfit...
Autor: Sabina Jarošová

Obchod Apetit