Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jak dobře znáte italská vína?

Země, která dala světu Prosecco, Chianti nebo Amarone. I tak bychom mohli mluvit o prosluněné Itálii, ke které víno patří stejně jako tiramisu, špagety nebo espresso. Zatímco ve středomořských pokrmech se s přehledem vyznáme, italská vína jsou pro mnoho z nás stále jednou velkou neznámou.
5.8.2020 | Autor: Alžběta Dytrychová

Itálie je rozdělena do dvaceti regionů, přičemž každý region do jisté míry produkuje víno. Každá vinařská oblast se ale vyznačuje svým specifickým stylem vína. Některé oblasti jsou známé po celém světě, jiné zase vynikají dlouholetou tradicí nebo výbornou kvalitou vinné révy. Je tedy nesmírně důležité, abychom italská vína neházeli do jednoho pytle, tedy sudu! 

Toskánsko jako ráj vinařů 

Mezi nejznámější vinařskou oblast patří bezpochyby Toskánsko. Region, který se nachází ve střední Itálii, si zamilovali nejen vinaři z celého světa, ale také cestovatelé a milovníci dobrého jídla. Pokud se do Toskánska vydáte, rozhodně si v místním podniku objednejte skleničku legendárního vína Chianti. O tomto červeném víně se říká, že chutná jako Itálie, a tak si ho dopřejte i ve chvíli, kdy vaříte italské menu. Skvěle se hodí například k pizze

Za další proslulé toskánské víno můžeme považovat víno Nobile di Montepulciano, které pochází z vinic u Montepulciana, malebného městečka 40 km jihovýchodně od Sieny. Víno Nobile di Montepulciano má obvykle hnědočervenou barvu a časem získává jemný odstín cihlově oranžové barvy. Vyznačuje se svou vůní, ve které cítíte švestky, zralé jahody a třešně

Červené víno s granátovým zbarvením a vůní ovoce, vanilky a koření. Tak bychom mohli popsat víno Brunello di Montalcino, které si lidé oblíbili také pro jeho jemně zemitou chuť. Všechna vína Brunello di Montalcino se vyrábějí výhradně z hroznů Sangiovese Grosso pěstovaných na svazích kolem Montalcina, klasické toskánské vesnice 30 km jižně od Sieny. 

La dolce vita aneb Co na tom stylu života Italové vidí?

Chtělo by se parafrázovat hlášku z kultovního filmu: My vám to řekneme, a vy tak budete chtít žít také. Na druhou...

Malé, ale šikovné Benátsko

Benátsko je sice o něco menší než hlavní vinařské regiony Itálie, přesto může svou vysokou produkcí vína leckterý region strčit do kapsy. Tato důležitá vinařská oblast v severovýchodním cípu Itálie je významná tím, že se geograficky rozkládá na přechodu mezi vysokohorskou a nížinatou Itálií. Nejprestižnější víno této oblasti je bezesporu Amarone della Valpolicella. Jedná se o červené víno, které je vyrobeno ze sušených hroznů.

Pokud patříte mezi milovníky šumivých vín, pak pravděpodobně tušíte, že Benátsko je velkým producentem oblíbeného Prosecca. Šumivý a osvěžující nápoj vzniká z odrůdy Glera, která se už stovky let pěstuje právě v Benátsku nebo regionu Friuli. Víno vyrobené z Glery je téměř vždy frizzante (šumivé) nebo spumante (plně šumivé). Je důležité poznamenat, že celosvětová popularita Prosecca vyústila v mnoho napodobenin, což byl jeden z důvodů, proč italské orgány v roce 2009 požadovaly právní ochranu názvu Prosecco.

Kolébkou kvalitní kuchyně – je Itálie

… a to je bez debat. Takže pokud si chcete vychutnávat život plnými doušky, inspiraci pro vaši kuchyni byste měli...

Kousek Francie v Piemontu

Region Piemont je často popisován jako „Burgundsko“ Itálie, za což vděčí mnoha rodinným vinařstvím, která se v první řadě zaměřují na kvalitu. Co Burgundsko dělá s Pinot Noir, Piemont dělá s Nebbiolo – uznávanou odrůdou vinné révy, která nejvíce přispěla ke kvalitě a pověsti místního vína. Hrozny Nebbiolo stojí za čtyřmi důležitými víny regionu, konkrétně za Barolo, Barbaresco, Gattinara a červeným vínem z Roera, které obsahuje minimálně 95 % Nebbiolo. 

Proč milujeme italskou kuchyni

Italská kuchyně už pár desítek let kraluje mezinárodní gastronomii. A i když ve světě, který je čím dál propojenější,...

Jak číst etiketu italských vín?

Kdo měl v ruce italské víno, ten dobře ví, že jeho etiketa obsahovala zkratku. Možná jste jí nevěnovali pozornost, možná jste její význam hledali na internetu. Určitě je ale dobré, když si člověk v těchto zkratkách udělá jednou provždy pořádek. 

VdT „Vino di Tavola" značí víno, které je určeno pro běžnou konzumaci. Jde o základní kategorii vín, která rozhodně není vhodná pro fajnšmekry. 

IGT „Indicazione Geografica Tipica“ jsou regionální vína s kontrolovaným původem. Jejich kvalita je vyšší a určitě mohou potěšit i vaše chuťové pohárky.

DOC „Denominazione di Origine Controllata" patří vínům, u kterých je přísně kontrolován původ, doba zrání či použité technologie. Pokud si dopřejete víno se zkratkou DOC, určitě se dočkáte výborné kvality. Dnes je v Itálii takto označených vín přes 500 druhů.

DOCG „Denominazione di Origine Controllata Garantita“ je značkou pro nejprestižnější a nejkvalitnější vína z Itálie. Aktuálně se v této kategorii nachází přes 20 italských vín. 

Milujete italskou kuchyni? Pak by vám mohla přijít vhod kuchařka Mamma Mia z edice Apetit.

Mamma mia! aneb To nejlepší od italských matek

Časopis Apetit přichází na trh s novou edicí kuchařek, tentokrát zaměřenou na mezinárodní kuchyně. První kuchařkou z...

Úvodní foto: Mike Benna, Unsplash

Související

Italská vína doprovázejí českou kuchyni — 1. díl

Italská vína doprovázejí českou kuchyni — 1. díl

Italský úřad pro zahraniční obchod (ICE), jakási obdoba českého CzechTrade, si dal za úkol ukázat, že italská vína jsou...
Ochutnávka nejlepších toskánských vín

Ochutnávka nejlepších toskánských vín

2.11.| Brunello di Montalcino je považováno za nejlepší italské červené víno. V pondělí 2. listopadu máte možnost ho...

Fotogalerie: 6 kuchařek, které vás naučí vařit italsky

5 večeří v italském stylu

5 večeří v italském stylu

Italská domácnost? Nemusí u vás zrovna létat talíře, abyste si vychutnali autentická jídla z různých koutů Itálie.

Špagety po toskánsku

Superrychlá pikantní směs s opečenou slaninou
Jak degustovat víno jako profesionál

Jak degustovat víno jako profesionál

Degustace vína není jenom zábava, ale i velké umění, které se řídí přísnými pravidly. Nabízíme vám jejich základní...
5 těstovinových večeří

5 těstovinových večeří

Dát si těstoviny pětkrát jinak neznamená jen uvařit pět druhů italské pasty s pěti různými omáčkami. Těstoviny se jedí...
Jak správně vychladit víno

Jak správně vychladit víno

Jen při správné teplotě rozvine ušlechtilý nápoj svou jedinečnou chuť i vůni.

Fenomén aperitivo 2 – Sám sobě barmanem neboli Naučte se namíchat si vlastní spritz

Populární Aperol spritz všichni dobře známe. Ale co ostatní typy hořkých likérů? Seznámíme vás s jejich historií a...

Abeceda italských sýrů

Jak se vyznat v italských sýrech, co si k nim dát a s čím je kombinovat? Pojďte se seznámit s nejpopulárnějšími sýry.

Tipy na víkend 5.–6. 9. 2020

První zářijový víkend se ponese ve znamení dobrého jídla, a především skvělých nápojů. Těšit se můžete na ochutnávku...
REKLAMA

Přidat komentář