Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Proč milujeme italskou kuchyni

Proč milujeme italskou kuchyni
sdílet:
Italská kuchyně už pár desítek let kraluje mezinárodní gastronomii. A i když ve světě, který je čím dál propojenější, ji hrozí sesadit z trůnu spousta zajímavých a fantasticky dobrých chutí Asie, v Česku se drží v popularitě na prvních příčkách. Stala se natolik známou a blízkou našich chutím, že už ji z našich kuchyní ani srdcí nemůže nic vystrnadit.

Itálii v kuchyni milují i redaktorky Apetitu. A my se s vámi podělíme o jejich důvody. A přidáme i další argumenty, proč si italskou kuchyni oblíbit. Vše samozřejmě doložíme recepty.

Zbožňujeme italská jídla…

…protože jsou jednoduchá

„Italská kuchyně si vystačí s málem a dovede vytěžit maximum z kvalitních surovin,“ říká redaktorka Apetitu Stáňa Moravcová ml.

A pod to se může podepsat celá redakce. Z několika běžně dostupných ingrediencí dokážou Italové vyčarovat jídlo, které zažene hlad, uspokojí chuťové pohárky a navodí všeobecnou pohodu. A to všechno během pár minut! Důkazem jsou populární těstoviny. Když připravujete špagety aglio e olio je nejdelším okamžikem čas, než se začne vařit voda, pak už jde všechno šup na šup. A totéž platí i o římském receptu na špagety cacio e pepe (doslova sýr a pepř) – jednodušší už to být nemůže, a přitom díky kombinaci aromatického sýra a čerstvě nastrouhaného pepře vznikne doslova chuťová bomba.

Ty nejlepší těstoviny a omáčky

Ty nejlepší těstoviny a omáčky

Více

…protože si z nich vybere každý

Redaktorka Darina Sieglová podotýká: „Kuchyně v Itálii je tak různorodá! Na severu jsou Alpy plné knedlíků a sýra, na jihu zase Sicílie, kde dostanete spoustu úžasných, čerstvých ryb. A to všechno spojuje skvělé víno a fantastický olivový olej!“

Slávky po italsku

Slávky po italsku

Více

Přestože si pod pojmem italská kuchyně často představíme hlavně pizzu a těstoviny, Itálie nabízí mnohem víc! Je to rozlehlá země s bohatou a rozmanitou kulinární historií, a jelikož se rozprostírá od alpských vrchů až horkému, sopečnému jihu a navíc oplývá pobřežím lemovaným mořem a náleží k ní i překrásný ostrov Sardinie, kde se se také skvěle vaří, své zamilované jídlo tu může objevit jak vegetarián, tak fanoušek ryb a plodů moře i příznivec opulentních masných hodů. O milovnících sýrů, zmrzliny, vína a kávy ani nemluvě. Všichni si přijdou na své.

Italská vepřová roláda plněná čerstvou klobáskou

Italská vepřová roláda plněná čerstvou klobáskou

Více

…protože je vždycky co objevovat

„Já se asi narodila pro italskou dolce vitu. Miluju jejich sýry, těstoviny, pizzu, rajčatovou omáčku i všechny dezerty. Jestli bych s některou kuchyní vystačila do konce života, tak je to právě ta italská, která se mi nikdy nepřejí,“ říká šéfredaktorka webu Apetitonline Martina Zajícová. A my vřele souhlasíme.

Když budete ve své kuchyni postupovat ze severu na jih:

Zkrátka italská kuchyně nás nikdy nezklame, protože jak připomíná Darina: „Kvalita surovin a tradice je na prvním místě!“

Něco navíc

Pokud se o italské kuchyni chcete dozvědět více, zalistujte srpnovým Apetitem. Najdete v něm nejen recepty inspirované italskou kuchyní, ale i návod, jak si připravit doma čerstvé těstoviny, jak se vyznat v olejích a kdy použít v kuchyni panenský olivový olej a kdy naopak rafinovaný, výběr italských sýrů i s recepty nebo přehled hořkých likérů, které jsou základem populárních spritzů. Prozradíme vám, jaká mozzarella na trhu získala dobré hodnocení časopisu dTest, a vezmeme vás na reportáž do pizzerie, kterou sice najdete v pražských Nuslích, ale pizzu tam umějí jako v Neapoli.

Torta di nocciole

Torta di nocciole

Více

Dáte si raději ryby či plody moře vytažené přímo ze šumících vln nebo máte chuť na neodolatelně lahodné dezerty? V srpnovém Apetitu najdete obojí. V prodeji je od 15. 7. a objednat přímo do schránky s doručením zdarma ho můžete na stránkách pro předplatné.

Autor: Lucie Velek

Obchod Apetit