Italská kuchyně už pár desítek let kraluje mezinárodní gastronomii. Pro svou jednoduchost a rychlost se stala oblíbnou po celém světě, české země nevyjímaje. Stala se natolik známou a blízkou našim chutím, že už ji z našich kuchyní ani srdcí nemůže nic vystrnadit.
…protože je jednoduchá
„Italská kuchyně si vystačí s málem a dovede vytěžit maximum z kvalitních surovin,“ říká redaktorka Apetitu Stáňa Moravcová ml.
A pod to se může podepsat celá redakce. Z několika běžně dostupných ingrediencí dokážou Italové vyčarovat jídlo, které zažene hlad, uspokojí chuťové pohárky a navodí pohodu. A to všechno během pár minut!
- Důkazem jsou populární těstoviny. Když připravujete špagety aglio e olio je nejdelším okamžikem čas, než se začne vařit voda, pak už jde všechno šup na šup.
- A totéž platí i o římském receptu na špagety cacio e pepe (doslova sýr a pepř) – jednodušší už to být nemůže, a přitom díky kombinaci aromatického sýra a čerstvě nastrouhaného pepře vznikne doslova chuťová bomba.
…protože si vybere každý
Redaktorka Darina Sieglová podotýká: „Kuchyně v Itálii je tak různorodá! Na severu jsou Alpy plné knedlíků a sýra, na jihu zase Sicílie, kde dostanete spoustu úžasných, čerstvých ryb. A to všechno spojuje skvělé víno a fantastický olivový olej!“
Přestože si pod pojmem italská kuchyně často představíme hlavně pizzu a těstoviny, Itálie nabízí mnohem víc! Je to rozlehlá země s bohatou a rozmanitou kulinární historií. Rozprostírá se od alpských vrchů až horkému, sopečnému jihu a navíc je lemovaná mořem.
- Po celé Itálii se skvěle vaří, své zamilované jídlo tu může objevit jak vegetarián, tak fanoušek ryb a plodů moře i příznivec opulentních masných hodů.
- O milovnících sýrů, zmrzliny, vína a kávy ani nemluvě. Všichni si přijdou na své.
…protože je vždycky co objevovat
„Já se asi narodila pro italskou dolce vitu. Miluju italské sýry, těstoviny, pizzu, rajčatovou omáčku i všechny dezerty. Jestli bych s některou kuchyní vystačila do konce života, tak je to právě italská, která se mi nikdy nepřejí,“ říká šéfredaktorka webu Apetitonline Martina Zajícová.
Když budete ve své kuchyni postupovat ze severu na jih:
- můžete si dopřát vydatná horská jídla, jako je hustá kapustová polévka z údolí Aosty
- v oblasti Lombardie či Benátska, kde se už ve středověku pěstovala rýže, se naučit vařit rizoto
- v okolí Říma v Laziu si dát těstoviny s omáčkou all’amatriciana
- na pobřeží Ligurie si vychutnat rybí polévku, ve které stojí lžíce
- spolu s obyvateli Neapole si upéct pizzu Margherita
- a se Siciliány si pochutnat na smažených plněných rýžových koulích arancine
Zkrátka italská kuchyně nás nikdy nezklame, protože jak připomíná Darina: „Kvalita surovin a tradice je na prvním místě!"