0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Proč milujeme italskou kuchyni

Proč milujeme italskou kuchyni
sdílet:

Italská kuchyně už pár desítek let kraluje mezinárodní gastronomii. Pro svou jednoduchost a rychlost se stala oblíbnou po celém světě, české země nevyjímaje.  Stala se natolik známou a blízkou našim chutím, že už ji z našich kuchyní ani srdcí nemůže nic vystrnadit.

…protože jsou jednoduchá

„Italská kuchyně si vystačí s málem a dovede vytěžit maximum z kvalitních surovin,“ říká redaktorka Apetitu Stáňa Moravcová ml.

A pod to se může podepsat celá redakce. Z několika běžně dostupných ingrediencí dokážou Italové vyčarovat jídlo, které zažene hlad, uspokojí chuťové pohárky a navodí pohodu. A to všechno během pár minut!

  • Důkazem jsou populární těstoviny. Když připravujete špagety aglio e olio je nejdelším okamžikem čas, než se začne vařit voda, pak už jde všechno šup na šup.
  • A totéž platí i o římském receptu na špagety cacio e pepe (doslova sýr a pepř) – jednodušší už to být nemůže, a přitom díky kombinaci aromatického sýra a čerstvě nastrouhaného pepře vznikne doslova chuťová bomba.

…protože si z nich vybere každý

Redaktorka Darina Sieglová podotýká: „Kuchyně v Itálii je tak různorodá! Na severu jsou Alpy plné knedlíků a sýra, na jihu zase Sicílie, kde dostanete spoustu úžasných, čerstvých ryb. A to všechno spojuje skvělé víno a fantastický olivový olej!“

Přestože si pod pojmem italská kuchyně často představíme hlavně pizzu a těstoviny, Itálie nabízí mnohem víc! Je to rozlehlá země s bohatou a rozmanitou kulinární historií. Rozprostírá se od alpských vrchů až horkému, sopečnému jihu a navíc je lemovaná mořem.

  • Po celé Itálii se skvěle vaří, své zamilované jídlo tu může objevit jak vegetarián, tak fanoušek ryb a plodů moře i příznivec opulentních masných hodů.
  • O milovnících sýrů, zmrzliny, vína a kávy ani nemluvě. Všichni si přijdou na své.

…protože je vždycky co objevovat

„Já se asi narodila pro italskou dolce vitu. Miluju italské sýry, těstoviny, pizzu, rajčatovou omáčku i všechny dezerty. Jestli bych s některou kuchyní vystačila do konce života, tak je to právě italská, která se mi nikdy nepřejí,“ říká šéfredaktorka webu Apetitonline Martina Zajícová.

Když budete ve své kuchyni postupovat ze severu na jih:

Zkrátka italská kuchyně nás nikdy nezklame, protože jak připomíná Darina: „Kvalita surovin a tradice je na prvním místě!"

Související články

Pravá neapolská pizza je jen jedna: Připravte si ji doma
  • Poradna

Pravá neapolská pizza je jen jedna: Připravte si ji doma

Recept na pizzu není jen jeden, existuje v mnoha variantách. A teď nemyslíme jen suroviny navrchu, ale i těsta. Ovšem neapolskou pizzu si s žádnou jinou na světě nespletete. Charakteristická je nejen velkými nadýchanými okraji. Jak si ji...
Autor: Lucie Velek

Apetit magazín

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...
KVÍZ: Jíte zdravě?
  • Kvízy

KVÍZ: Jíte zdravě?

Zdravý jídelníček je takový, který je pestrý a obsahuje optimální poměr živin a mikroživiny. Do těla byste měli dostávat komplexní bílkoviny a sacharidy, zdravé tuky, vlákninu, minerály a vitaminy. Spokojený organismus vás odmění lepším...

Obchod Apetit