Klasické italské sgroppino mixuje ovocný sorbet (nejčastěji citronový) s ledem a šumivým vínem. Verze, kdy se kopeček sám v bublinkách rozpouští, má ale také něco do sebe.
Suroviny
Postup
Do sklenic (nejlépe předem nachlazených) umístěte kopečky zmrzliny, ozdobte citronem a zalijte proseccem. Servírujte okamžitě, zmrzlina ve víně rychle taje, což jí sice neubírá na chuti, ale trochu na eleganci.
[[nid:33223]]
NĚCO NAVÍC
Prosecco můžete kombinovat skoro s každým dobrým sorbetem. Vynikající je třeba variace na známý drink Bellini. Oloupejte sedm bělomasých zralých broskví nebo nektarinek. Dobře to jde, pokud plody vložíte na třicet vteřin do vroucí vody a vzápětí je prudce zchladíte v ledové lázni. Slupka půjde snadno dolů. Následně broskve nakrájejte a vložte do hrnce se 160 ml vody a 150 g cukru, přiklopte a nechte asi 10 minut vařit. Pak rozmixujte, dochuťte citronovou šťávou a dejte zmrazit. Podávejte ve sklence s proseccem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Opilé dezerty, které vám učarují: 26 skvělých receptů s alkoholem(26 receptů )
- Malinový sen aneb Nejlepší malinové dezerty(15 receptů )