Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jak na to: sladký chlebíček

Jednoduchým moučníkem uděláte radost na rodinné oslavě i kolegům během pracovního týdne. Mrkněte na tipy, jak na něj, aby se vždy povedl a byl prostě nejlepší!
25. 11. 2015 | Autor: redakce Apetitu

ABY SE VŠE POVEDLO...

1 FORMU na chlebíček můžete sice použít s nepřilnavou úpravou, ale pamatujte, že obyčejný povrch způsobí rychlejší zezlátnutí.

2 VYMAZÁNÍ Formu pečlivě vymažte máslem a nevynechte rohy. Pak vyložte dno obdélníkem pečicího papíru (dno snadno přiložíte na papír, obkreslíte a vystřihnete).

3 MÁSLO Na přípravu těsta použijte lehce změklé máslo. Pokud je máslo příliš tuhé ne nebo naopak změklé, těsto nebude správně nabývat (provzdušňovat se). Nechte máslo povolit při pokojové teplotě, než si připravíte ostatní přísady. Správnou konzistenci má, když ho stlačíte palcem a cítíte ještě odpor, nicméně se v něm udělá mělký důlek.

4 ŠLEHÁNÍ Těsto je potřeba dobře promísit, ale nesmíte ho přešlehat – z mouky by se vyplavil lepek a chlebíček by nebyl nadýchaný. Proto je důležité nejdřív dobře utřít máslo s cukrem. Nejprve našlehejte máslo, pak po částech zapracujte
cukr a pak šlehejte do pěny, až směs zesvětlá a bude nadýchaná. Suché přísady pak zašlehávejte už jen krátce.

5 ZKOUŠKA Špejli zapíchněte ne úplně do středu, ale kousek vedle. Když ji vytáhnete čistou, je upečeno a můžete moučník vyndat z trouby. Nám upečení trvalo něco mezi hodinou a hodinou a čtvrt.

6 UCHOVÁNÍ Zabalený do potravinářské fólie vydrží chlebíček vláčný až 5 dní. 

Základní chlebíček

Jemné těsto s vůní vanilky

OBMĚNY CHUTÍ A POLEVY

Základní chlebíček je výborný sám o sobě, ale s několika dalšími přísadami nebo toppingy může být pokaždé jiný. 

TĚSTO

  • Stracciatella: Do základního těsta přimíchejte 2 hrnky čokoládových čoček.
  • S ovocem: Do těsta na borůvkový chlebíček se zakysanou smetanou přimíchejte jiné drobné nebo pokrájené ovoce, třeba maliny, ostružiny, rybíz či meruňky.
  • S rozinkami: Do základního těsta vmíchejte 2 hrnky propláchnutých rozinek (nebo nasekaných sušených fíků, meruněk, brusinek...). Můžete ještě přidat hrst oříšků a těsto ovonět skořicí.
  • S kakaem: Při přípravě 100 g mouky nahraďte 100 g kakaa holandského typu.

 

TOPPING

  • Čokoládovo–kávová omáčka: Nad horkou vodní lázní rozpusťte 170g nalá- mané čokolády na vaření, 5 lžic kávového likéru (např. kahlúa), 2 lžičky vanilkového extraktu a 1 lžíci zlatého sirupu. Plátky chlebíčku doplňte kopečkem vanilkové zmrzliny a přelijte omáčkou.
  • Karamelizované ovoce: Zprudka prohřejte v medu nebo karamelu oblíbené ovoce a přelijte jím plátky chlebíčku.  
  • Poleva: Utřete dohladka 4–6 lžic rumu (či citronové šťávy) s 200g moučkového cukru. Potřete chlebíček a nechte ztuhnout.

Související

1 těsto = 6 variant: sladký chlebíček

Máme pro vás vyladěný recept na nadýchaný, a přitom vláčný a voňavý chlebíček a k tomu tipy na další obměny těsta i...

Základní chlebíček

Jemné těsto s vůní vanilky
REKLAMA

Přidat komentář