Jemné těsto s vůní vanilky
Náš tip: Připravte si také borůvkový chlebíček z Líné kuchařky podle našeho video receptu
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 160 °C. Vymažte máslem 2 formy na chlebíček (cca 12 x 23 cm).
V míse promíchejte mouku prosátou s kypřicím práškem a špetku soli. Ručním šlehačem (nebo v robotu) zapnutým na vysoké otáčky utřete máslo s cukrem do pěny; trvá to zhruba 8 minut. Snižte otáčky na střední a zapracujte vanilkový extrakt.
Vejce přidejte postupně ve 4 dávkách, přičemž každou dobře zašlehejte a pak stěrkou oškrabte těsto ze stěn. Snižte otáčky šlehače na pomalé a postupně ve 4 dávkách vmíchejte mouku jen tak, aby se vstřebala – nepřešlehejte.
Rozdělte do vymazaných forem a uhlaďte povrch. Pečte zhruba 65–80 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá. Vyjměte a nechte 30 minut chladnout ve formě. Pak vyklopte a nechte zcela vychladnout na mřížce.
Na krém šlehejte 2–3 minuty máslo a cukr dohladka, pak zašlehejte smetanový sýr. Navršte na chlebíček, posypte kousky čokolády a dejte vychladit do lednice.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 1 těsto = 6 variant: sladký chlebíček(7 receptů )