Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

7 triků, jak upéct dokonale vláčný dort

estefania-escalante-fernandez
ZDROJ: estefania-escalante-fernandez
sdílet:

Dort je jedna z věcí, která pokaždé udělá radost. Ať už jako narozeninový dárek, moučník k nedělnímu čaji nebo životabudič ve chvílích melancholie. Správný postup a dobře zvolené suroviny jsou zárukou úspěchu. Upečte si spolu s námi božský dort s krémem a dokonale vláčným korpusem.

Máte chuť na dort? Není nic snazšího, než si vybrat některý z našich úžasných exemplářů a pustit se do přípravy. Než se dáte do pečení, zkontrolujte, zda máte vše potřebné. Nejen nezbytné suroviny, ale i pomůcky k prvotní přípravě, pečení i sladkému finále: zdobení. Během pečení se pak chybějící pomocníci či ingredience hledají těžko.

Naše dortové recepty jsme doladili k dokonalosti, i tak se vyplatí znát další vychytávky, které zajistí nadýchaný a hlavně dokonale vláčný korpus, který nikoho nezadusí. Lahodný krém s ním pak vytvoří perfektní a nezapomenutelný pár. Co rozhoduje o vláčnosti korpusu, který se nerozpadá na suché drobky? Tady jsou naše prověřené triky pro dokonale vláčný a nadýchaný dort.

1 Cukru tak akorát

I když se vám bude zdát množství cukru v receptech nadhodnocené, nedoporučujeme příliš ubírat. Cukr dodává korpusu vláčnost a propojuje jednotlivé ingredience. Příliš málo cukru může vést k suchému korpusu. Nepomůžete si ani když množství cukru přeženete. To zase způsobí, že korpus bude tuhý, nenadýchaný. O vláčnosti si pak můžete nechat jen zdát. Cukru tedy přiměřeně, ale především podle doporučení v receptu.

2 Tajná zbraň: zakysaná smetana

Podhodnocená součást receptů na dortový korpus. Vlastně nechápeme, proč se v receptech při pečení neobjevuje častěji. Zkuste nahradit pár lžic mléka stejným množstvím zakysané smetany. Napomůže jak kyprosti, tak vláčnosti korpusu. Podobně zafunguje také podmáslí nebo jogurt, přednostně doporučujeme tučnější smetanový.

3 Máslo, žloutky (a cukr) pěkně do pěny

Šlehat, šlehat, šlehat a zase šlehat, dokud vám nevznikne krásně nadýchaná krémová pěna. Ta se povede, když má změklé máslo i vejce pokojovou teplotu. Šlehání do nich vžene spoustu drobných bublinek, které pak způsobí, že se těsto při pečení krásně nadýchne. 

4 Bílkový sníh jen zlehka

Šlehání bílků má svá jasná pravidla a jejich následné zapracování do těsta také. V okamžiku, kdy přichází řada na bílkový sníh, odložte šlehač a vezměte do ruky vařečku nebo polévkovou lžíci. Sníh do těsta opatrně „zabalte“ obracením. Spojujte je zlehka, žádné divoké míchání. Nic se nestane, když v těstě zůstanou sněhové stopy. Pečením se ztratí.

5 Míchejte s citem

Většina receptů na dortový korpus vychází z jednoduchého postupu. Nejprve společně vyšleháte tuk, žloutky a cukr, pak přidáte další „mokré“ ingredience. Nakonec vmícháte mouku, kypřidlo a bílkový sníh. Při spojování mouky se zbytkem surovin, postupujte krátce, rychle a s citem, jen aby se všechny přísady spojily. Pokud těsto příliš promícháte, výsledkem bude tvrdý, nevláčný korpus. Sem tam nějaký nepromíchaný drobek mouky nevadí. 

[[nid:35915]]

6 Najděte rovnováhu

Vláčnost dortu určuje správný poměr vlhkých a suchých ingrediencí. Vyplatí se postupovat podle receptu a všechny suroviny přesně odvažovat. Pokud dáte příliš mnoho mouky a málo tuku, korpus bude suchý. Příliš mnoho mléka či jiné tekutiny a málo mouky vám zaručí korpus, který bude mokrý až příliš. Nalezení dokonalé rovnováhy mezi mokrými a suchými přísadami je klíčové. 

7 Dort nepřepečte

Nejjednodušší cesta k suchému dortu? Příliš dlouhá doba pečení. A protože každá trouba peče jinak, berte odhadovanou dobu pečení z receptu jen jako doporučení. Svůj dort začněte kontrolovat raději už o 5–10 minut dříve. Jak poznáte upečený dort?

  1. Lehce se odtahuje od boků formy.
  2. Špejle zapíchnutá do středu korpusu vyjde suchá nebo jen s pár lehce vlhkými drobky. 
  3. Jemně na povrch dortu zatlačte. Pokud se jakoby gumově odrazí, šup s ním z trouby. Pokud prst nechal v koláči důlek, pak potřebuje ještě trochu času.
     

Teď už víte jak na to. Zbývá si jen vybrat svůj zamilovaný dort a pustit se do pečení. V následujících článcích najdete spoustu inspirace na neodolatelně krémové dorty.

Skryt pre seznam

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč