Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

7 triků, jak upéct dokonale vláčný dort

Dort je jedna z věcí, která pokaždé udělá radost. Ať už jako narozeninový dárek, moučník k nedělnímu čaji nebo životabudič ve chvílích melancholie. Správný postup a dobře zvolené suroviny jsou zárukou úspěchu. Upečte si spolu s námi božský dort s krémem a dokonale vláčným korpusem.
7. 4. 2021 | Autor: Jana Kopřivová

Máte chuť na dort? Není nic snazšího, než si vybrat některý z našich úžasných exemplářů a pustit se do přípravy. Než se dáte do pečení, zkontrolujte, zda máte vše potřebné. Nejen nezbytné suroviny, ale i pomůcky k prvotní přípravě, pečení i sladkému finále: zdobení. Během pečení se pak chybějící pomocníci či ingredience hledají těžko.

Naše dortové recepty jsme doladili k dokonalosti, i tak se vyplatí znát další vychytávky, které zajistí nadýchaný a hlavně dokonale vláčný korpus, který nikoho nezadusí. Lahodný krém s ním pak vytvoří perfektní a nezapomenutelný pár. Co rozhoduje o vláčnosti korpusu, který se nerozpadá na suché drobky? Tady jsou naše prověřené triky pro dokonale vláčný a nadýchaný dort.

5 lahodných krémů do dortů i dezertů

Vhodný krém je polovinou úspěchu v celkové chuti dortu a dezertu, jehož základem je nadýchaný korpus. Vyberte si z...

1 Cukru tak akorát

I když se vám bude zdát množství cukru v receptech nadhodnocené, nedoporučujeme příliš ubírat. Cukr dodává korpusu vláčnost a propojuje jednotlivé ingredience. Příliš málo cukru může vést k suchému korpusu. Nepomůžete si ani když množství cukru přeženete. To zase způsobí, že korpus bude tuhý, nenadýchaný. O vláčnosti si pak můžete nechat jen zdát. Cukru tedy přiměřeně, ale především podle doporučení v receptu.

2 Tajná zbraň: zakysaná smetana

Podhodnocená součást receptů na dortový korpus. Vlastně nechápeme, proč se v receptech při pečení neobjevuje častěji. Zkuste nahradit pár lžic mléka stejným množstvím zakysané smetany. Napomůže jak kyprosti, tak vláčnosti korpusu. Podobně zafunguje také podmáslí nebo jogurt, přednostně doporučujeme tučnější smetanový.

Krémové dezerty

Hledáte-li spojení lehkého těsta a chutné náplně, vaši pozornost si jistě získají krémové dezerty. Připravili jsme pro...

3 Máslo, žloutky (a cukr) pěkně do pěny

Šlehat, šlehat, šlehat a zase šlehat, dokud vám nevznikne krásně nadýchaná krémová pěna. Ta se povede, když má změklé máslo i vejce pokojovou teplotu. Šlehání do nich vžene spoustu drobných bublinek, které pak způsobí, že se těsto při pečení krásně nadýchne. 

4 Bílkový sníh jen zlehka

Šlehání bílků má svá jasná pravidla a jejich následné zapracování do těsta také. V okamžiku, kdy přichází řada na bílkový sníh, odložte šlehač a vezměte do ruky vařečku nebo polévkovou lžíci. Sníh do těsta opatrně „zabalte“ obracením. Spojujte je zlehka, žádné divoké míchání. Nic se nestane, když v těstě zůstanou sněhové stopy. Pečením se ztratí.

5 Míchejte s citem

Většina receptů na dortový korpus vychází z jednoduchého postupu. Nejprve společně vyšleháte tuk, žloutky a cukr, pak přidáte další „mokré“ ingredience. Nakonec vmícháte mouku, kypřidlo a bílkový sníh. Při spojování mouky se zbytkem surovin, postupujte krátce, rychle a s citem, jen aby se všechny přísady spojily. Pokud těsto příliš promícháte, výsledkem bude tvrdý, nevláčný korpus. Sem tam nějaký nepromíchaný drobek mouky nevadí. 

Jarní mlsání: 7 návykových sladkostí à la mrkvový dort

Ve spoustě kaváren má mrkvový dort své čestné místo ve vitríně a patří k nejčastěji objednávaným zákuskům. Nedivíme se...

6 Najděte rovnováhu

Vláčnost dortu určuje správný poměr vlhkých a suchých ingrediencí. Vyplatí se postupovat podle receptu a všechny suroviny přesně odvažovat. Pokud dáte příliš mnoho mouky a málo tuku, korpus bude suchý. Příliš mnoho mléka či jiné tekutiny a málo mouky vám zaručí korpus, který bude mokrý až příliš. Nalezení dokonalé rovnováhy mezi mokrými a suchými přísadami je klíčové. 

7 Dort nepřepečte

Nejjednodušší cesta k suchému dortu? Příliš dlouhá doba pečení. A protože každá trouba peče jinak, berte odhadovanou dobu pečení z receptu jen jako doporučení. Svůj dort začněte kontrolovat raději už o 5–10 minut dříve. Jak poznáte upečený dort?

  1. Lehce se odtahuje od boků formy.
  2. Špejle zapíchnutá do středu korpusu vyjde suchá nebo jen s pár lehce vlhkými drobky. 
  3. Jemně na povrch dortu zatlačte. Pokud se jakoby gumově odrazí, šup s ním z trouby. Pokud prst nechal v koláči důlek, pak potřebuje ještě trochu času.
     

Teď už víte jak na to. Zbývá si jen vybrat svůj zamilovaný dort a pustit se do pečení. V následujících článcích najdete spoustu inspirace na neodolatelně krémové dorty.

Související

Piškotový dort s višněmi a citronovým krémem

Třetí příčku ve Velké cukrářské výzvě vyhrál tenhle originální dort. Nadchl nás krásně nadýchaný piškotový...

Čokoládovo-karamelový dort se slanými arašídy

Druhé místo v pekařské soutěži obsadil dort Olgy Tsech. Na první pohled čekáte opravdu hutný a těžký...

Mandlovo-jahodový dort s pěnou ze sektu

Tenhle krásný dort obsadil 1. místo ve Velké cukrářské výzvě! Díky šlehačce je krásně lehký, mandlový korpus...

Dort Princezna

Roztomilé dortíky plné krému a šlehačky milovaly švédské princezny a vy budete taky. Jsou totiž neodolatelné...

Dort pro maminku

Když jsme byli malí, těšili jsme se při každé narozeninové oslavě, jak nám maminka upeče báječný dort. Teď máme...

Karibský svatební dort

Voní sladkými dálkami a zároveň splňuje všechno, co čekáte od dokonalého svatebního dortu.

Banánovo-karamelový dort

Dokud neochutnáte, neuvěříte, že může být něco tak dobrého. Dvojice banány a karamel je něco jako jahody a šampaňské,...

Dort s glazovanými pomeranči

Pomeranče jsou v náplni, v těstě i na ozdobu. Dort proto báječně chutná i voní.

Nejlepší čokoládový dort

Když má být opravdu čokoládový, jen kakao nestačí. Experimentování mě nakonec dovedlo k výsledku z říše těch...

Luxusní dort

Narozeninový či svatební dort nazdobený do půl hodiny? Náš podrobný návod doplněný o triky profesionální cukrářky...

Dort Harlekýn

Malý harlekýn se zdobí jen na povrchu, my doporučujeme plněný i uvnitř.

Lahodné máslové krémy, které sluší nejen dortům

Co by byl dort nebo košíček bez nadýchaného krému? Rádi si jej vychutnáme v cukrárně, ale na domácí přípravu si mnohdy...

Jak na dokonalou piškotovou roládu s krémovou náplní?

Nadýchaný piškot a v něm lehký krém. To je piškotová roláda. Podle surovin a postupu se může zdát, že je příprava...

Přidat komentář