5 lahodných krémů do dortů i dezertů

cupcakes
ZDROJ: cupcakes
sdílet:

Dokonalý krém je polovinou úspěchu v celkové chuti dortu a dezertu, jehož základem je nadýchaný korpus. Nebojte se experimentovat! Ať už vás lákají dokonale jemné šlehačkové krémy, těžší a chuťově výraznější pudinkové nebo svěží citrusové typu lemon curd, v našich tipech si zaručeně najdete svého favorita.  
 

Kombinovat krémy dle své chuti a vybírat si z více možností je nejen zábavné, ale možná vám výčet základních dortových krémů pomůže, až budete péct svůj příští dort.

Přípravě slavnostního dortu zpravidla předchází nákup potřebných surovin. Doporučujeme připsat na nákupní seznam hlavně máslo, vysokoprocentní smetanu ke šlehání, tvaroh a mascarpone, které povznese všechny krémy do nebeských výšek.

1. Nadýchaný šlehačkový krém

Jednou z nejjednodušších a zároveň chuťově skvěle vyladěných dortových náplní je šlehačkový krém. Potřebovat k němu budete: 

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 500 g mascarpone
  •  3 – 4 lžíce moučkového cukru (slaďte dle své chuti).

Vše vyšlehejte do nadýchané pěny a naneste na korpus. Nám se nejvíce osvědčil na dortu plném čerstvého ovoce

2. Pudinkový krém s vanilkou

Pudinkový krém milují děti a připravit jim ho můžete jen tak do mističky s čerstvými jahodami. Skvěle se však vyjímá také v dortu, kde sluší hlavně světlému piškotovému korpusu.

Na přípravu budete potřebovat: 

  • 500 ml smetany na vaření
  • 4 – 6 lžic třtinového cukru
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 1 vanilkový lusk
  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 3 lžíce smetany ke šlehání. 

Krém následně připravte dle receptu a nechte vychladnout.

Jemný krém zdobený jahodami

Jemný krém zdobený jahodami

Více

3. Šlehaný tvarohový krém

Krém, ve kterém hraje hlavní roli tvaroh, perfektně ladí k čokoládovému korpusu a dezertu typu Míša řezy. Hodí se však také ke světlému korpusu a vytvořit z něj rovněž můžete nepečený dort prokládaný jahodami i piškoty.

Tvarohový krém se těší velké oblibě právě díky svému všestrannému využití. K jeho přípravě budete potřebovat:

  •  250 g tučného tvarohu
  • 100 g mascarpone
  • 3-4 lžíce moučkového cukru.

Všechny ingredience vyšlehejte do nadýchaného krému, který můžete ve finální přípravě dortu doplnit o čerstvé borůvky nebo plátky banánu.

4. Čokoládový krém s kapkou Baileys

Čokoládový krém můžete jednoduše vytvořit přidáním kakaa do jakéhokoli z vybraných typů krémů. 

Vyzoušet můžete také neodolatelně krémovou náplň s chutí opravdové čokolády. Čokoládový krém s Baileys můžete rovněž podávat samostatně do pohárků, jako je tomu u pudinkového krému. Správný šmrnc dodá také čokoládovému zákusku.

Vykouzlíte jej do půl hodiny a potřebovat budete:

  •  250 g mascarpone
  • 140 ml smetany ke šlehání
  • 140 g kvalitní čokolády a
  • cca 5 lžic likéru Baileys.

Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a nechte vychladnout při pokojové teplotě. Smetanu vyšlehejte do polotuha a přidejte k ní likér. Následně vyšlehejte mascarpone a přidejte ke smetaně. Opatrně spojte i s vychladlou čokoládou.

Pokud krém podáváte samotný ve skleničce, vytvořte efektní mramorování tím, že krém s čokoládou promícháte jen lehce.

5. Neodolatelný lemon curd

Citronový krém zvaný lemon curd se hodí jak na dorty, tak na palačinky nebo do tartaletek. Tento původem britský krém můžete koupit už hotový, podle našeho receptu ho však bez problémů zvládnete připravit i doma.

Při přípravě se neobejdete bez:

  • 1 velkého citronu v bio kvalitě, ze kterého využijete šťávu i nastrouhanou kůru. 
  • 100 g másla
  • 330 g krupicového cukru a
  • 2 celá vejce + 1 žloutek.

Vše za stálého míchání zvolna zahřívejte, dokud krém nezhoustne.

Citronový krém neboli lemon curd

Citronový krém neboli lemon curd

Více

Pokud se chystáte na přípravu slavnostního dortu, podívejte se na naše tipy pod článkem, kde jsme pro vás vybrali naše oblíbené sladké recepty. 

Autor: Šárka Měřičková

Obchod Apetit